Kalfsvlees met een uniek ID-nummer

Een belangrijk uitgangspunt bij kalfsvlees is voedselveiligheid. Zodra een kalf geboren is, krijgt het een uniek identificatie- en registratienummer (ID-nummer). Alle gegevens over het kalf, zoals de herkomst van het voer, de certificaten en de controles worden gekoppeld aan dit nummer.

Voedselveiligheid

Het hele traject vanaf de kalverhouderij tot aan de slachterij en het afleveren van het stukje kalfsvlees is op basis van het unieke identificatie- en registratienummer te achterhalen. Op deze manier is de voedselveiligheid gewaarborgd. Hiervoor staat het voedselveiligheidsprogramma 'Safety Guard' garant. Onder deze Safety Guard worden ook alle kwaliteitssytemen (zoals HACCP, BRC en GVP) gewaarborgd.

De Meierij

De Meierij is de streek rondom het Brabantse Veghel (dat ook wel de 'Parel van de Meierij' wordt genoemd). Deze regio is van oudsher bekend van het houden van kalveren en was eeuwenlang het centrum van de Brabantse kalverhandel. In de Meierij ligt ook het bedrijf Meierijsche Roem, een leverancier van kwaliteits kalfsvlees. Het bedrijf heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan en levert kalfsvlees waarvan de smaak niet alleen heerlijk is, maar zelfs delicaat genoemd mag worden. Het afgeleverde kalfsvlees is zoals kalfsvlees moet zijn: opvallend mals, mooi roze van kleur en met een karakteristieke, subtiele smaak. Het draagt met trots het 'Beter Leven' kenmerk van de Dierenbescherming. Het betekent dat dit kalfsvlees voldoet aan de hoogste eisen met betrekking tot het welzijn van dieren.

Kenmerk 'Beter Leven'

Bij dierenwelzijn gaat het onder andere om een verantwoorde manier van fokken, voeden, vervoeren en huisvesten van dieren - in dit geval - kalveren. De speciaal geselecteerde kalveren worden bij de kalverhouder in groepen gehuisvest. Dit bevordert het natuurlijke kuddegedrag. Ze krijgen speciale kalvermelk te drinken, die in een gecontroleerde keten wordt geproduceerd, zodat strenge controle op de benodigde grondstoffen kan plaatsvinden. Naast deze melk krijgen de kalveren ruwvoer. Samen met de gecontroleerde en individuele zorg draagt dit alles bij aan de optimale omstandigheden voor het opgroeien van de kalveren. Dit alles komt ten goede aan de kwaliteit van het vlees. Het kenmerk 'Beter Leven' garandeert absoluut dierenwelzijn. Dit past in onze tijd, waarin Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) steeds belangrijker wordt.

Maximale leeftijd

Op een maximale leeftijd van acht maanden zijn de kalveren slachtrijp. Voor rose kalfsvlees ligt deze leeftijd tussen de acht en twaalf maanden. Rose kalfsvlees heeft iets meer 'bite' en is wat donkerder van kleur.

Vakbekwame slagers

Vakbekwame slagers zorgen voor een perfecte bewerking van de diverse technische delen. De producten hebben elk hun eigen toepassing en smaakbeleving. Zo leent het vlees van de bovenbil zich prima voor een oester. Maar ook de poten (schenkel voor bijvoorbeeld bouillon of een ossobuco) en de organen worden verwerkt. Kalfslever is een voorbeeld van een bijna 'vergeten' stukje vlees dat we toch steeds vaker weer op het menu zullen terugzien. Net zoals kalfswang en onglet (longhaas).

Culinaire mogelijkheden

De mogelijkheden op culinair gebied van kalfsvlees zijn eindeloos. Je kunt kalfsvlees bakken, grillen, stoven, smoren, konfijten en koken. Het vlees is gemakkelijk te verwerken en snel te bereiden. Je kunt zeggen dat kalfsvlees een relatief magere vleessoort is, die zich prima laat combineren met allerlei garnituren.
Een van de toppers is geschnetzeltes. Dit is een van oorsprong Zwitsers gerecht van kalfsreepjes in een heerlijke saus van bospaddenstoelen en truffel. Natuurlijk kun je kalfsvlees ook toepassen in een lunchgerecht. Bijvoorbeeld een sandwich met kalfsentrecote. Het kalfsvlees laat zich uitstekend combineren met notenbrood, frisse tomaatjes en sla.

Een onderscheidend gerecht

Heel speciaal is kalfsvlees als ribeye, vergezeld van een stukje zwezerik. Of probeer de verrassende combinatie van kalfsvlees met tonijn. Gelet op de culinaire mogelijkheden van kalfsvlees kun je hiermee je eigen creaties samenstellen. Creaties die vast en zeker zullen opvallen op de menukaart van een sfeervolle dis in de komende feestmaanden.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kalfsvlees, weer eens wat andersKalfsvlees, weer eens wat andersNiet iedereen is even bekend met kalfsvlees. Soms vindt men het wat flauw smaken of wordt het niet helemaal goed klaarge…
Meierij van ’s-Hertogenbosch met rivieren Aa en DommelMeierij van ’s-Hertogenbosch met rivieren Aa en DommelNederland kent verschillende landstreken waarvan de namen wel bekend zijn maar waarvan sommigen namen niet vaak worden g…
Lopen met hartslagmeter voor beginnersEr zijn verschillende manieren om tijdens je hardlooptraining je vorderingen bij te houden: a.Op tijd – iedere keer dat…
Is rundvlees gezond?Is rundvlees gezond?Rundvlees wordt in veel landen gegeten en daarbij op veel verschillende manieren bereidt. Ook in Nederland en België is…

Thuisbezorgd.nl, de eten bestel-siteThuisbezorgd.nl, de eten bestel-siteThuisbezorgd.nl speelt sinds het begin van dit millenium in op de vanaf dat moment enorm groeiende vraag naar thuis bezo…
Altijd iets lekkers serverenAltijd iets lekkers serverenJe koeling hoeft niet tot de nok gevuld te zijn om toch iets lekkers op tafel te kunnen zetten. Als dat lekkers ook nog…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 07-09-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.