De amandel – symbool voor geduld

De amandel – symbool voor geduld De amandelboom bloeit al in het vroege voorjaar. In februari komen aan de Prunus dulcis al de eerste roze en witte bloemen. Pas op het einde van de zomer is deze bloesem uitgegroeid tot een amandel. Omdat het groeiproces van de bijzondere steenvrucht (de amandel is geen noot) dus heel veel tijd in beslag neemt, is het een symbool voor geduld geworden. De amandel zelf is lekker, gezond en goed voor de huid, omdat hij veel goede stoffen bevat.

Het duurt 7 tot 8 jaar voordat een amandelboom vrucht geeft

Bovendien duurt het heel lang voordat een amandelboom eindelijk vrucht gaat geven. Er gaan namelijk 6 tot 8 jaar overheen voordat een amandelboom eindelijk amandelen geeft. Tot die tijd hoeft er ook weinig aan te gebeuren. De boom doet als het ware zijn ding en heeft daarvoor weinig bijzondere omstandigheden nodig. De amandelboom staat het best op een beschutte plek in de volle zon, maar kan niet goed tegen de vorst. Bij vriesweer beschadigen knoppen, bloemen en vruchtbeginsel namelijk.

Amandelbloemen en klieren bij de bladeren lokken insecten

Wie de amandel wel eens heeft zien bloeien, ziet waarschijnlijk veel overeenkomst met de bloesem van appel en roos. Dat klopt ook want ze zitten alle drie in de Rosacea familie. De prachtige bloemen zijn er natuurlijk voor om bevruchting te bevorderen. De amandelbloemen bevatten heel veel nectar die insecten zoals bijen moet lokken. Zelfs aan het uiteinde van de bladeren van de boom (de bladeren zijn spits van vorm) zitten honingklieren. Deze rode en opvallende klieren moeten er voor zorgen dat er nog meer insecten naar de boom komen. Overigens lukt dat beter in een warm land waar veel meer bijen en insecten leven.

Oorsprong van de amandelboom

De amandelboom komt eigenlijk uit Centraal-Azië. Het waren de zijdeverkopers die de plant vervolgens naar Europa brachten. Vanuit daar zorgden de Spaanse monniken er weer voor dat de plant per schip naar Amerika werd vervoerd. Vanuit California -waar de zon veelvuldig schijnt - komt vanaf dat moment het grootste deel van de amandeloogst. Dit land is verantwoordelijk voor 80 procent van de totale teelt. De bomen daar worden wel 6 meter hoog en goede en gezonde exemplaren behalen de 50 jaar.

Het oogsten van amandelen

Amandelen worden tussen augustus en begin oktober geoogst. Dit gebeurt door ze uit de bomen te schudden en ze op te vangen. Daarna worden ze gekraakt, want een amandel zit in een soort schil. Dan worden ze gesorteerd. Het drogen volgt direct daarna. Zou dit niet gebeuren dan zouden schimmel en bederf kunnen toeslaan. Om een amandel zitten overigens 3 lagen. De buitenste laag lijkt wat op de huid van een perzik. Als deze is opengebroken ontvouwt de amandel zich als een geelbruine vrucht. Maar schijnt bedriegt, want dan moet nog de droge schil verwijderd worden. Het gaat namelijk om de blanke pit die in dit omhulsel zit. Als de amandel in kokend water wordt gelegd en vervolgens weer in koud, is dat bruine velletje zomaar te verwijderen. Het komt er dus op neer dat het zaad van de amandel wordt gegeten. Je kunt de amandel in die zin vergelijken met een appelpit of een perzikenpit, met dat verschil dat mensen die pitten niet eten. Perzikpitten zijn zelfs gevaarlijk om te eten.

Wat zitten er voor voedzame stoffen in de amandel

In amandelen zitten

  • Enkelvoudige onverzadigde vetzuren,
  • Vitamine E
  • Vitamine B,
  • Calcium
  • Fosfor

Elke dag een paar amandelen eten zorgt voor een betere huid, hij houdt haar jeugdig en soepel.

Twee soorten amandelen

De amandel heeft een bittere soort en een zoete variant.
De bittere amandel bevat nogal veel blauwzuur. Daardoor kan de steenvrucht niet zo worden gegeten, maar wel nadat hij is verhit.
De zoete amandel wordt veel meer gebruikt voor de spijs in zoete waren zoals cakes en marsepein.
De olie van de zoete amandel wordt ook in veel huidverzorgingsproducten gebruikt. Dit komt omdat de olie door de onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen zacht voor de huid is en haar voedt. Vooral mensen met een gevoelige huid kunnen veel baat hebben bij het gebruik van amandelolieproducten.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond zijn amandelen?Hoe gezond zijn amandelen?Amandelen behoren tot de groep noten, althans dat denken we vaak. We weten ook ergens vaag dat amandelen tot de gezondst…
De geneeskracht van bittere amandelDe geneeskracht van bittere amandelDe bittere amandel is een nootsoort die meer wordt gegeten om zijn medicinale eigenschappen dan om de voedingswaarde. Je…
De Tropische AmandelboomOnder veel Indo's oftewel Nederlanders met een Indonesische achtergrond zal deze boom bekend staan als Ketapang. De trop…
Weleda Gezichtsverzorging voor de gevoelige huidWeleda Gezichtsverzorging voor de gevoelige of naar allergie neigende huid is verzachtende verzorging op basis van amand…

Is sojamelk wel zo'n "braaf" product?Dat sojamelk niet altijd eerlijk verkregen wordt klinkt bij sommigen van ons bekend in de oren, maar de hamvraag: wat do…
Thermolon: de veilige antiaanbaklaag in de koekenpanThermolon: de veilige antiaanbaklaag in de koekenpanBij het bakken in de koekenpan is het vervelend als je eten vast blijft plakken, aanbakt en vervolgens compleet mislukt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIRO4D, Pixabay
  • Weleda Berichten
  • Wikipedia
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 14-02-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.