Het McDonald's-dieet: over slank blijven en afhaaleten

Het McDonald's-dieet: over slank blijven en afhaaleten Afhaaleten hoort er voor veel mensen gewoon bij. Maar staat afhaaleten gelijk aan ongezond en dikmakend? Het antwoord: dat kan, maar het kan ook erg meevallen. Je moet alleen even weten wat je kiest. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van het McDonald's-dieet? Nee, gekker wordt het niet. Lees verder.. Afhaaleten groeit sterk in populariteit. Maar als het gaat om gewicht en gezondheid, heeft het een slechte naam. Dat is niet helemaal terecht. Veel hangt samen met de keus die je zelf maakt. Je kunt net zo lekker eten met veel minder calorieen door andere sauzen te kiezen, de juiste vleessoorten te kiezen én zelf een goede combinatie te maken. Dat je dan de hele avond op een bakje sla door het leven moet, is een onjuiste angst.Lees verder, en je kunt met een heel wat geruster hart aan de bezorg-Italiaan of afhaalchinees!

We gaan de goede kant op..

Het heeft even geduurd, maar ook de afhaalgiganten krijgen door dat lekker, makkelijk en gezond heel wat beter samengaan dan ze tot nu toe hebben waargemaakt. Op het MKB Net verscheen onlangs een bericht over een Amerikaans onderzoek, dat uitgevoerd werd door adviesbureau Technomic. Zij stellen vast dat er al heel wat meer informatie beschikbaar is over goede voeding. Ze verwachten dat restaurants en producenten het signaal steeds meer zullen oppakken dat we het makkelijk willen, maar wel zo gezond mogelijk. En dat het aanbod aan gezonde producten weleens wat groter en aanlokkelijker mag! De onderzoekers analyseerden de kindermenu`s bij Amerikaanse restaurantketens, en stelden vast dat dit proces al op gang begint te komen. (Wat we hier ook al merken bij de McDonald's, gelukkig). En als het vanouds van het frituurvet druipende kinder-afhaalmenu begint te verbeteren, dan wil dat heel wat zeggen! Dus: meer salades, meer verantwoorde bijgerechten én dranken. Er is hoop.

Afhaaleten: de vuistregels

Veel, en dan ook heel veel, gaat verkeerd bij het bepalen van de verhouding van de soorten voedingsmiddelen die je naar binnen krijgt. Grofweg is het idee om slechts ruim een ons vlees of vis te eten - en daar kom je al gauw ver overheen. Kies dan bijvoorbeeld één vleesgerecht en twee groentegerechten, en deel dat met een andere eter. Groenten worden juist weer onder de maat gegeten. Twee ons groenten is de ruwe richtlijn (voor precieze hoeveelheden kun je bijvoorbeeld op de website van het Voedingscentrum terecht.) Als je dat in een gerecht van rauwe bladgroenten vertaalt, zoals sla of kool, heb je een fors bord vol! Groenten vullen lekker, dus door die twee ons te proberen te halen, doe je zowel je lijn als je verzadiging goed. Daarnaast is zo'n twee ons koolhydraatrijke gerechten (pasta, rijst, aardappels) al genoeg. Plus het feit dat we een en ander gul met vette sauzen besprenkelen: een bescheiden hoeveelheid, liefst onverzadigd, vet is een beter idee. Vuistregel is dat rode en bruine sauzen, vele malen beter zijn dan romige, witte en niet-doorzichtige sauzen.

Chinees

Verrassing! 'Echt' Chinees eten is niet slecht voor de lijn, en kan nog gezond zijn ook! Met dat welkome nieuws kwamen Engelse voedingskundigen. Het geheim? Het gebruik van voldoende groenten (een zeldzaamheid in veel keukens, helaas), het gebruik om een kommetje lekkere én maagvullende soep te nemen voor het eten én het consumeren van een forse hoeveelheid rijst zonder vette sauzen. Koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals rijst zijn ten onrechte van een slechte naam voorzien door de dieethypes. Koolhydraatrijk voedsel zoals aardappels, pasta en rijst bevat weliswaar een redelijk aanzienlijke hoeveelheid calorieen, maar vult de maag goed en is bij een beperkte hoeveelheid al voldoende.

Maar helaas..

Tot zover het goede nieuws. Dan nu de uitdaging. Omdat de op Hollandse leest geschoeide afhaalchinees de gerechten vaak heeft aangepast, is zelfredzaamheid ook hier heel belangrijk. Zo kun je zelf grote invloed uitoefenen op de mate waarin je calorieen uit de koolhydraatrijke gerechten haalt. Gestoomde of gekookte rijst bijvoorbeeld, is een veel slankere keuze dan gebakken rijst - terwijl je ook gekookte rijst heel smakelijk kunt maken. Bestel bijvoorbeeld een portie gestoomde of gekookte rijst, en voeg daar zelf sojasaus en wat champignons uit een potje aan toe. Bestel ook altijd een groentegerecht bij het eten. Een pittige salade uit een kant-en-klaarzakje met ingredienten als witte kool, prei en wortel, past vaak wonderwel bij de Chinese maaltijd. Belangrijk is ook, dat je de gefrituurde producten laat staan, en kiest voor gestoomde voedingsmiddelen. Want, hier een ezelsbruggetje voor afvallers: Van eten uit de frituur schrik je je het zuur!

Sushi

De sushi-bars en sushibezorgers schieten als paddenstoelen uit de grond. Een goede zaak, als je van sushi houdt. Dit vetarme product bevat namelijk slechts zo'n 160 calorieen per ons. Bovendien is het gezond; een lekkere (zeewier?)salade gecombineerd met een sushipakketje, en je bent er. NB: voor stevigere eters kan een portie noedels met sojasaus een goede extra zijn. Vaak leukt 'de Japanner' deze op met wat magere toevoegingen als uitjes en aromatische groenten. Ook sojasaus is een mager product en dat is meegenomen, want dat is een onafscheidelijke toevoeging aan in Japanse gerechten.

Tip: onlangs werd het nieuws gepubliceerd dat sojasaus een goede hulp is bij het tegengaan van overmatige zoutconsumptie. Want we eten allemaal te veel zout, en dat geeft niet alleen kans op het vasthouden van vocht (en dus kilo's!) maar ook op een scala van gezondheidsklachten. Sojasaus is een heerlijke toevoeging aan diverse sauzen, en een goede smaakmaker voor sushi en vis- en rijstgerechten.

Grieks

Grieks eten heeft een slechte naam qua calorieen, maar dat is niet helemaal verdiend. Het hangt er helemaal vanaf welke keuze je maakt voor je afhaalmenu. Een ezelsbruggetje voor de beruchte sauzen bij je hapje: zijn het witte, laat maar zitten. Kies liever voor rode of bruine sauzen. Zelf ketchup erbij doen kan ook. Er wordt een hoop gemekkerd over ketchup en het suikergehalte, maar dat is erg relatief. Terwijl je met een ons mayonaise zo 600 calorieen wegtikt, blijft de teller van een zelfde hoeveelheid ketchup rond een luttele honderd calorieen steken. En het vetgehalte van ketchup is verwaarloosbaar. Kortom: kies een bescheiden portie van ongeveer een ons gegrild vlees uit de categorie 'relatief mager' (bijvoorbeeld rund) met een salade erbij met de saus apart, zodat je die in een 50-50verhouding kunt mengen met magere kwark. Of vervangen door genoemde ketchup of slanke yogo-slasaus. Kies liefst rijst in plaats van frietjes. Kun je de frieten niet weerstaan, kies daarbij dan uit de eerdergenoemde magere sauzen.

De Italiaan

Pizzas zijn door de bank genomen een lijn-onvriendelijkere keuze dan pasta's. Zij het dat je de juiste pasta moet kiezen. En wel een met rode saus. Een beetje olie mag best, maar vertel de Italiaan om het rustig aan te doen daarmee. Kun je pasta's vinden met smaakmakers als kappertjes, gedroogde tomaten en zeevruchten, dan is dat stukken beter dan de smaakmakers witte saus, kaas, worstsoorten en vette vleessoorten.Zeevruchten zijn sowieso een fantastische keuze: lekker en lijnvriendelijk. Zij het dat ze dan wel gekookt of gestoomd moeten zijn. Gebakken of nog - veel - erger gefrituurd zijn ze al heel wat minder caloriearm.

Tip: De echte liefhebber kan en wil soms niet om een pizza heen. Mits met mate, hoeft dat ook niet. Dan is de gouden tip om een niet te kaasrijke pizza te kiezen (onlangs was in het nieuws dat kant en klare pizza's te veel kaas bevatten, een dikmaker van jewelste), en deze zelf aan te vullen met schijfjes gekookte tomaat of courgette, of er een royale salade bij te bestellen met de dressing apart. Een ander idee is om een kleine kant-en-klare pizzabodem per persoon te besmeren met een blikje tomatenpuree per persoon, een zacht geitenkaasje, een 'pizzabreed' laagje gerookte ham, plus een grote vleestomaat in plakken. Dit geheel bestrooien met een bescheiden laagje verse parmezaansnippers en olijven. Dik een kwartier in de oven en je hebt een lekkere pizza die best een keer mag!

O jee... het M-woord!

Ofwel, Amerikaans eten. Met als boegbeeld natuurlijk de 'Mac', ofwel de McDonald's. We kennen de enge documentaire 'Supersize me' inmiddels, over de Amerikaan die fors aankwam en in gezondheid achteruitholde vanwege het eten bij McDonald's. Maar het kan ook anders. De supersize-man deed namelijk wel erg z'n best om zich vol te proppen met alles wat de dieetgoden verboden hebben. En goot er kratten frisdrank vol suiker overheen. Begin 2009 baarde iemand daarentegen weer wereldwijd opzien door.. te vermageren met de Mac! En hoe deed hij dat? Je kunt het al opmaken uit de rest van dit artikel. Magere kip in plaats van gefrituurde kipvingers. Beperkt hamburger-en-frieten-met-sausgebruik. Salades bij het eten. Kleine toetjes zonder vette caramelsaus. En ja echt, hij at alleen maar bij McDonald's. Niet een voorbeeld om dag in dag uit na te volgen, maar omdat we geen van allen helemaal zonder de Amerikaanse kant van het leven willen, een hoopgevend bericht. Geloof het of niet: in Amerika hebben ze het al over het McDonald's-dieet. Een tikkie overdreven, maar goed.

Wat drinken we erbij?

Als je de verborgen calorieen in frisdranken zou kunnen opstapelen, kreeg je een leuk suikerklontentorentje. En de dieetfrisdranken worden door gezondheidskenners steeds meer in vraag gesteld: ten eerste omdat er onderzoeken zijn die wijzen op ongezonde eigenschappen van zoetstoffen, maar ook omdat de verzadiging uit kunstmatige zoetstoffen niet te vergelijken is met die van suikerhoudende producten. Wat nu? Als je niet zonder je frisdrankje kunt, probeer dan eens om het te verdunnen met ijskoud water (ook beter voor je maag, qua koolzuurbellen). Of kies een vruchtensap zoals sinaasappelsap, en verdun dat met hetzelfde ijskoude water. En stel je voor, er zijn zelfs mensen die kunnen wennen aan water met een schijf citroen, of zelfgemaakte (ijs)thee zonder karrevrachten suiker bij het eten! En wil je een milkshake? Kies die dan als toetje, en niet als 'drinkwaar' erbij.

Het venijn in de staart?

Voor velen onder ons is de maaltijd zonder een lekker nagerecht niet compleet. Ook daar is best een keer een mouw aan te passen, zonder te beginnen over magere yoghurt (wat als dagelijkse kost wel een goed alternatief is, maar we hopen dat je toch al niet dagelijks afhaaleten consumeert..). Gewoon door een bak ijs in huis te hebben, en voldoende fruit. Kies voor een paar bolletjes sorbetijs, dat scheelt in calorieen, en kleed het leuk aan met plakjes fruit zodat je nauwelijks nog doorhebt dat je fifty-fifty fruit zit te eten. Sowieso is ijs een betere, calorie-armere keuze dan zo'n heerlijke maar moddervette tiramisu, chocolademousse of panacotta (vooral de Italiaan weet er weg mee!) Een paar bolletjes ijs doen je de das niet om, en leveren een fractie van de hoeveelheid calorieen die je wegtikt met een stuk appeltaart of roompudding.
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het streep-je-slank dieetHet streep-je-slank dieetIn Nederland is het al bekend onder vele vrouwen; het streep-je-slank dieet, opgezet door het tijdschrift Margriet. Door…
Het Bodysense dieetHet Bodysense dieetHet Bodysense dieet is voornamelijk bedoeld voor vrouwen, die willen leren luisteren naar hun lichaamssignalen. Het is b…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…
Dr. Frank dieet... val je werkelijk af?Fijn... het dieet van Dr. Frank zorgt dat je lange tijd een verzadigd gevoel houdt na de maaltijd. Het dieet omvat de bo…

Het bewaren van groenten en fruit (inmaken/wecken/e.d.)Invriezen van groenten en fruit is bij de meeste mensen wel bekend, maar is u ook bekend dat u op vele andere manieren u…
Het effect van cafeïne of theïneHet effect van cafeïne of theïneCafeïne is een alkaloïde (= volgens wikipedia een stikstof bevattende plantenbase, met in het algemeen een ingewikkelde…
Bronnen en referenties
  • www.calorielijst.nl
  • www.gezondheidsnet.nl
  • www.express.be
  • MD Info
  • www.healthylives.nl
  • www.waarmaarraar.nl
  • www.chinese-food.suite101.com
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.