Nieuw of vernieuwd: streetfood

Nieuw of vernieuwd: streetfood Het is nieuw, lekker, handig en super oud. Klinkt niet echt logisch maar het is wel zo. Het begrip is nieuw en super populair, maar eigenlijk kennen we het al jaren. Een lekker visje van de viskraam, een loempia op het plein of een lekkere appel van de markt. Je kunt het heel gezond doen of juist niet. Er is veel keus en er komen steeds meer nieuwe dingen bij. Het is de nieuwe hype in de food wereld.

Wat is streedfood?

De termen fastfood, take out food, junk food of snacks kennen we al. Het zijn allemaal takken van het buiten de deur eten. De meesten worden geserveerd in restaurant of de snackbar. We halen het op en eten in ons eigen comfortabele huisje of we eten het lekker uit in een gezellig restaurant. Maar in de naam der gemakkelijkheid kiezen we ook zonder moeite voor die plastieken stoel in de snackbar. Ook streetfood hoort in dit straatje thuis. Streetfood is een combinatie van take out en snacks. Het verschil is dat we er niet speciaal de deur voor uit gaan. We doen boodschappen op de markt en halen even lekker een visje. Maar we kwamen niet voor de kibbeling, maar wel voor de verse groenten. En dat maakt het een tussendoortje, een snack. Zo dra het op straat verkocht word via een marktkraam of 'verplaatsbare' kar, maar ook via een venster of buiten balie valt het onder streetfood. Ook met restaurants als MCdonalds of KFC waar fastfood word verkocht via het de drive in kunnen onder deze term vallen. Zo rolt fastfood zo de streetfood in.

Het eten in het algemeen komt steeds meer in opspraak, kookboeken over snel koken, slank of juist wokken. Er worden nieuwe dingen bedacht of juist in een nieuw jasje gestoken. Het is een branche dat altijd in beweging is. Sommige dingen zijn in waardoor andere dingen weer uit zijn. Dat geld ook voor streetfood. Het is in een nieuw jasje gestoken, uitgebreid en bestempeld met de term HOT. De basis blijft het zelfde: de klassiekers; maar assortimenten worden uitgebreid en aangevuld met 'nieuwe' dingen. De meeste 'nieuwe' dingen bestaan al heel lang maar werd nooit eerder op straat verkocht. Maar er worden ook nieuwe dingen bedacht om de keuze groter te maken of om een hele nieuw tak in de branche op te zetten. Streetfood groeit in vele opzichten waardoor ook in populariteit.

Waar bestaat het uit?

De classic oldtimers kennen we allemaal. De loempia's van dat kleine kraampje, een harinkje happen of kibbeling eten bij de viskraam. Maar er is meer; ook vers fruit van de markt valt onder de term streetfood. Een stuk pizza bij een concert of een broodje kebab na een avondje stappen. Een suikerspin op de kermis, een oliebol rond oud en nieuw. Zo als ik al eerder zei valt eigenlijk al het eten dat op straat word verkocht onder streetfood. Dat geld voor kraampjes, tentjes, raampjes enz. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Hier en daar komen er wat nieuwe dingen bij zo als de aardappel hap ( gefrituurde aardappel krul). Maar ook gerechten uit de streetfood branche over de hele wereld groeien hier in populariteit. Er zijn nu zelfs restaurants die de streetfood wok gerechten uit Azië als take out verkopen. Super lekker maar ook nog eens heel gezond. En aangezien de populariteit stijgt zullen er nog veel meer dingen bij komen. En in de tijden dat we nu leven hopen we natuurlijk op een gezonde snack. Alles gaat tegenwoordig op groen, inclusief het eten.

Over de hele wereld

Hier in Nederland gaat het niet echt verder dan de 'kleine hap' of een vlotte lunch. Het is meer een snelle snack in ons drukke leven. Het is natuurlijk helemaal handig als het eten gewoon onderweg gekocht en opgegeten kan worden.
Maar streetfood is niet iets van de Nederlanders. Over de hele wereld is het een begrip. In Azië worden er complete maaltijden gemaakt op straat. Heerlijke geuren van wok menu's overheersen daar de straten. Ondanks dat hun het klimaat voordeel heeft is het bij ons al zeer bekend via de wok restaurants met hun kartonnen bakjes; Waardoor het Aziatische straatbeeld ook onze toekomst kan worden. Want wokken is niet alleen enorm populair maar ook heel gezond.

Maar een paar zijn wereld wijd of Europees bekend. Döner bijvoorbeeld. Het is een Turks gerecht maar is immens populair in heel Europa. In Nederland is een broodje döner behoorlijk ingeburgerd. Maar ook in Engeland ( United Kingdom) is het enorm populair. Nog zo'n ingeburgerd voorbeeld is de pizza. Een echt Italiaans gerecht; je hebt pizza restaurants en pizzeria's die aan huis bezorgen; maar ook in de streetfood is de pizza goed vertegenwoordigd. Bij concerten of evenementen kun je een lekkere punt kopen zo op een servetje of een kartonnen bordje. Een van de dingen die gewoon altijd goed lopen. Zeker bij evenementen die lang duren of waar bij je lang moet wachten is een hartige snack van harte welkom.

Maar er zijn ook genoeg gerechten die alleen bekent zijn in de streken waar ze vandaan komen. Want elk land verkoopt streetfood, ieder op zijn eigen manier en zijn eigen gerechten. Zo ook Amerika denk maar aan de zo populaire pretsel in New York. Of een broodje hotdog met zuurkool. Er is geen park waar geen streetfood te verkrijgen is. En elke staat heeft zo zijn eigen gerechten. En dat geld eigenlijk wel voor alle landen. Ze hebben allemaal hun eigen specialiteit. Zo als wij Nederlanders de haring hebben, hebben andere landen dat ook. De meeste zijn bij ons niet eens bekend. Zoals Russische Pirozhki (gevuld vlees) of Argentijnse Choripan ( gebarbecuede worst gerold in brood). Zo zijn er een tal van dingen die we nooit zullen zien of proeven tenzij wij daar op vakantie gaan. En zo word ook streetfood een culinaire ontdekking waar je ook heen gaat.

Gezondheid

Maar zoals streetfood leeft in onze straten leeft het niet overal. Het heeft zijn hoogte en diepte punten, voor en na delen. Hier is het een begrip en op dit moment een trend waardoor ontwikkeling geen grenzen kent. Helaas kent het die ontwikkeling niet in alle landen. Zeker in derde wereld landen word het 'streetfood' nogal bedreigt. Hygiëne en gezondheid zijn punten die het voor al in die landen nogal te kort komen. Hier in Nederland is het een vereiste om zelfs in streetfood een kwaliteit te leveren waar we trots op kunnen zijn. Maar in landen als Kenia word er gewaarschuwd omdat het eten wel eens niet veilig kan zijn. Hygiëne is een groot discussie punt in de derde wereld. Voor de bevolking daar is het feit dat ze niet anders kennen, maar toeristen ( waar ze het vaak toch van moeten hebben qua verdiensten) kunnen heel wat oplopen door het eten van deze snacks. Nu zijn er campagnes opgezet om hier verandering in te brengen; want zo is bewezen dat bijna 40% van de dagelijkse voedsel behoefte word voldaan in de streetfood en dat geld voor over de hele wereld.

Er word gestreden voor beter voedsel om de gerechten mee te maken. En misschien betere omstandig heden. Maar dat is natuurlijk een veel moeilijkere uitdaging zeken in derde wereld landen. Maar het zijn juist die landen die de meeste culinaire gerechten maken op straat. Niet alleen wok gerechten maar ook vlees en vis is er in de meest uit een lopende variaties. Wie echt apart wil eten en nieuwe dingen wil proberen moet in dit geval gewoon op de straat wezen.
Maar aangezien ze nog niet zover zijn dat dat veilig en zonder risico kan zijn er natuurlijk dingen waar je op zou kunnen letten voor dat je iets in je mond stopt.

  • Kijk allereerst naar de kraam, kleedje, verkooppunt hoe je het ook wil noemen. De eerste indruk spreekt in vele gevallen al boekdelen. Ziet het er goed uit, is de pan of grill schoon. Word het eten bewaard in een koelbox of ligt het gewoon open en bloot.
  • Worden de dingen van te voren klaargemaakt? ( het is klaar als je aankomt lopen, of ligt in een vitrine uitgestald om de keuze makkelijker te maken). Zo ja is de vitrine schoon. En ziet het er niet uit of het er al de hele dag ligt. Dat is vaak moeilijk te zien maar als je even moet wachten op je beurt zie je al gauw genoeg of de dingen ververst worden of niet.
  • Vraag naar de ingrediënten. Weet wat je eet! Het is absoluut geen schande om te vragen wat er in zit. Ten eerste is het goed om te weten omwille van allergieën en ten tweede toon je interesse in het product.
  • Word het goed verhit. Zeker bij wok recepten en andere recepten waar rauw voedsel word verwerkt is het belangrijk om te kijken of alles wel goed gaar is. Eet nooit iets wat half gaar is of een twijfel geval. Je kunt er behoorlijk ziek van worden.

Merk je onzuiverheden op of heb je twijfel eet het nooit!!
Zoals net al vermeld je kunt er behoorlijk ziek van worden!!


Dus waar je ook gaat wees voorzichtig. Maar vooral wees nieuwsgierig want er valt een hoop te ontdekken in deze food branche. Er zijn een heleboel dingen die je mond nog niet geproefd heeft ook hier in Nederland.

Eet veilig, eet smakelijk.
© 2008 - 2024 Maddy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toerisme in Nieuw-ZeelandToerisme in Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland, bekend van de vogel die kiwi wordt genoemd, Lord of The Rings en natuurlijk de prachtige natuur. Een vaka…
Stress: Feiten en cijfersSpanning is gezond, maar een teveel aan spanning kan stress veroorzaken. Een op de tien Nederlandse werknemers lijdt aan…

Bestek - De vorkBestek - De vorkDe vork is misschien wel het meest gebruikte bestek. Goed, soep kun je er niet mee eten, maar vrijwel al het andere voed…
Insecten eten heeft toekomst“Doe er ook maar een schaaltje gewokte meelwormen bij. Oh ja, en een glaasje droge witte wijn.” Je zou er bijna van kokh…
Bronnen en referenties
  • www.streedfood.org
Maddy (4 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.