InfoNu.nl > Eten en Drinken > Diversen > Kaasschotel: Aankoop&bewaren van kaas, kaasplank&versiering

Kaasschotel: Aankoop&bewaren van kaas, kaasplank&versiering

Kaasschotel: Aankoop&bewaren van kaas, kaasplank&versiering Kaas is een levende stof en heeft hierdoor een beperkte houdbaarheid. Het is noodzakelijk op enkele punten te letten om hun smaak en zuiverheid te kunnen behouden. Hoe dient een kaasplank eruit te zien? En wat doe ik met de versiering? Gebruik ik boter bij de kaasschotel? Lees het hier.

Aankoop & bewaren

  • Een te hoge temperatuur versnelt de rijping, een te lage temperatuur remt het natuurlijk verloop van de rijping. Houd hiermee rekening mee als u de kazen eet. Nergens anders dan bij de kaashandelaar wordt de kaas onder beter condities gehouden.
  • Vooral zachte kaas dient precies op het juiste moment van het rijpingsproces te worden gegeten, en dus pas vlak van tevoren te worden gekocht. Zachte kaas mag niet stevig aanvoelen. Is de kaas nog te stevig, laat hem dan nog een paar dagen rijpen op kamertemperatuur.
  • Een te hoge vochtigheidsgraad van de omgeving veroorzaakt schimmelvorming. Een te lage vochtigheidsgraad droogt de kaas uit.
  • De beste plaats om kaas te bewaren is de kelder: Fris, weinig verlicht en beschut tegen tocht, met een temperatuur van rond de 8˚C.
  • Bewaart u de kaas in de koelkast, doe dit dan het beste in het groentebakje.
  • Laat de kaas het liefst in de oorspronkelijke verpakking of verpak het in aluminiumfolie.
  • De kazen dienen voor het gebruik ook tijdig uit de koelkast te worden genomen: Tenminste 30 minuten van te voren. Zachte kaas die pas uit de koelkast komt, mist zijn smeuïgheid, harde en halfharde kazen zijn stijf of korrelig. Gekoelde kaas heeft ook minder smaak en aroma dan een kaas op kamertemperatuur.
  • Leg kazen met zachte zuivel altijd met de aangesneden kant naar boven.
  • Hoe ouder de kaas is, hoe beter hij smelt. Tijdens de rijping breekt hij zijn eiwit af.
  • Oude kaas verteert gemakkelijker dan jonge kaas door de afbraak van de eiwitten.

De Kaasschotel

Afgezien van de borden die gebruikt worden, is een kaasplank gemakkelijk en mooi. Deze kaasplank kan groot of klein zijn, van hout, marmer of glas en het kan een ronde, vierkante of een rechthoekige vorm hebben. Kaas kunt u ook mooi serveren op riet. Een nadeel hiervan is dat de kaas makkelijk in het riet plakt. Na elk gebruik dient het riet dus goed uitgeschuurd te worden. Belangrijk is dat de afmetingen van de plank overeen komen met het aantal kaassoorten die u wilt serveren. Voor het snijden van de kaas heeft u een goed scherp kaasmes met een dun lemmet nodig, waarmee u kunt snijden zonder kruimels te maken of de kaas te breken. Als u kaassoorten serveert die erg verschillend van aard zijn, zoals bijvoorbeeld een blauwschimmelkaas en verse geitenkaas, heeft u twee kaasmessen nodig. De smaak van de 2 kaassoorten mag niet vermengd worden.

Versiering
U kunt de plank of schotel verder versieren en afwerken met:
  • druivenbladeren
  • partjes appel en peer
  • kleine trosjes witte en blauwe druiven
  • exotisch fruit
  • aardbeien
  • radijsjes
  • enzovoort

Een kleine uitgeholde meloen kan eventueel gevuld worden met een gekruide plattekaas.

De kazen die u voorziet als dessert bij en maaltijd, kunt u per persoon op dessertborden voorzien. Schik dan op de bordjes 3 tot 4 verschillende porties kaas, gesneden in puntvorm, kubusvorm of bakvorm.

Serveer er een beetje gemengde sla bij, aangerijkt met een lekkere vinaigrette. Voorzie een eetlepel nootjes of hele of gehalveerde witte of blauwe druiven. De borden kunnen verder versierd worden met 2 tot 3 schijfjes appel of peer, eventueel bestrooid worden met enkele maanzaadjes. U kunt ook nog een koffielepeltje perensiroop voorzien. Geef er een lekkere broodsoort bij.

De boter

Sommige vinden dat bij kaas boter geserveerd moet worden, omdat die de smaak van de kaas wat verzacht. Maar om deze reden willen andere niets van boter weten. Het is natuurlijk een feit dat kaas met een zachte of weinig uitgesproken smaak best niet nog eens extra verzacht wordt.
De ‘sterke’ en pikante kaassoorten, zoals blauwaderkazen, kazen met harde zuivel of droge geitenkaas, kunnen best met boter geserveerd worden. Het is belangrijk dat de boter gescheiden wordt van de kazen.

Het brood

Wilt u volop van de kaas genieten, vooral van kaas met zachte zuivel, neem er dan brood bij. Het is belangrijk dat u voor lekkere soorten en een ruim assortiment kiest:
  • notenbrood
  • kleine witte of bruine broodjes
  • stokbrood
  • rozijnenbrood
  • roggebrood
  • kruidenbrood
  • enzovoort

Kaas met harde zuivel komt ook zonder brood tot zijn recht. Dit is ook de enige soort kaas waarbij een vork gebruikt wordt.
© 2008 - 2017 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe moet je een kaasschotel samenstellen?Hoe moet je een kaasschotel samenstellen?Hoe moet je een kaasschotel samenstellen? Wij geven je alle tips voor een perfecte kaasschotel: welke soorten kazen je m…
Tosti maken, hoe maak je een tosti?Tosti maken, hoe maak je een tosti?Een tosti maken is niet moeilijk. De basisingrediënten voor een tosti zijn brood (meestal witbrood) kaas en ham. Je kunt…
Kaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijzeKaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijzeBij een goede kaasschotel is het juiste evenwicht tussen de verschillende kaassoorten van enorm belang.
Recepten met oud broodOud brood wordt meestal geroosterd of belandt in de GFT-bak. In dit artikel eenvoudige recepten om oud brood om te tover…
Aperitiefhapjes: Koude recepten A t/m EAperitiefhapjes, een welkomsthapje dat bij vele gelegenheden gebruikt wordt. Welke gelegenheid ook, er is altijd wel een…
Bronnen en referenties
  • Plattelandsvrouwen België

Reageer op het artikel "Kaasschotel: Aankoop&bewaren van kaas, kaasplank&versiering"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Paula Callens, 01-02-2017 18:58 #1
Heb dit artikel voor een eerste keer met véél aandacht gelezen. Ik heb het meteen bij mijn favorieten geplaatst. Om het, indien nodig te kunnen raadplegen. Wij zijn 45 jaar getrouwd - houden van lekker eten - Frankrijk heeft ons altijd een beetje "geïnspireerd" bij de keuze van de kazen. Gelukkig hebben wij de laatste jaren ook onze eigen kazen leren appreciëren. Geschiedenis en makers van kazen zijn een boeiend gegeven en leert ons tegelijk ook veel van de bevolking uit de verschillende streken.
Groetjes,
Paula

Infoteur: Jootje
Laatste update: 08-10-2008
Gepubliceerd: 25-09-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!