Gezonde voeding!

Alles waar het woord “gezond” in voor komt lijkt “booming”. Zo wordt menig kookboek gevuld, hebben de personal trainers overvolle agenda’s en kunnen de supermarkten de “gezonde producten” niet aangesleept krijgen.

Waarom nu?

Realiseren we ons nu pas dat roken slecht is en dat overgewicht extra risico’s met zich meebrengt voor ons lichaam?
Eerst lachen we enkele jaren hartelijk in de richting van de Amerikanen met van die mega dikke mensen die uit hun bed getakeld moeten worden als ze naar de wc moeten. Maar we maken ons nu pas zorgen dat onze jonge kinderen op de basisschool met een te vet lichaampje rondlopen. De noodklok is ook in Nederland hoorbaar.

Economie

De economie zorgt er ook voor dat we 2 auto’s voor de deur hebben en we de fiets veel minder vaak hoeven te nemen. Dat we naast de 3 maaltijden genoeg geld hebben om allerlei lekkere hapjes voor ‘s avonds bij de borrel of ‘s middags bij de thee kunnen kopen. En regelen de ouders dit niet, dan heeft de jeugd zelf genoeg geld om van alles te kopen. Komt daar nog bij dat de 3 maaltijden niet altijd meer even gezond zijn, want de tweeverdieners hebben het erg druk. Als je dan moe thuis komt heb je niet altijd meer zin om uitgebreid te koken. De chinees, de friettent of een andere buitenlands eethuis is dan een prima oplossing. Ja, zo nu en dan is dit ook prima, maar niet te vaak. En hoewel we dit weten doen we er allemaal wel aan mee.

Inmiddels begint het beeld op te doemen van overgewicht en uiteenlopende kankersoorten die “nieuw” zijn en een nadrukkelijke rol zijn gaan spelen vanwege de welvaartseconomie (slokdarmkanker is hier een voorbeeld van). Dit beeld is niet esthetisch en niet wenselijk en dus stoppen we met roken, aangemoedigd door de maatregelen van de regering. Gaan we weer naar gezonde ingrediënten voor onze voeding kijken, pakken we vaker de fiets, duiken de sportschool weer in of nemen zelfs een personal trainer om de overtollige kilo’s kwijt te raken. We kunnen dit immers ook allemaal betalen en laten we nu maar hopen dat dit geen mode trend is die over enkele jaren weer voorbij is en we in de sportschool alleen nog de oorspronkelijke fanatiekelingen tegenkomen. Bewegen is voor iedereen gezond.

Om nog een keer mee te doen nog enkele tips om ook via de maaltijden in de ochtend en middag de vitaminen binnen te krijgen. De echte broodjes gezond dus!

Eetpatroon en voeding

Neem als uitgangspunt altijd volkoren brood en neem de hoeveelheid die past bij het werk wat je verricht. Bijvoorbeeld kantoorwerk is fysiek minder inspannend dan wat de bouwvakker doet en pas hier dus je eetpatroon op aan, want je verbruikt minder en dat wordt anders onnodig opgeslagen (vet!).

Tips

  • Gebruik je boter neem dan bijvoorbeeld halvarine.
  • Kaas is een prima basis voor de volkoren boterham, maar neem 20+ of 30+ kaas. Net zo lekker maar veel minder vet.
  • De kaas kan belegd worden met een plak tomaat of plak paprika (groen is wat pittiger).
  • Leg hier enkele blaadjes rucolasla op en een uienringetje e/o komkommer schijf. Eventueel mag een toefje mosterd, maar mag ook yogonaise zijn.
  • Op de kaas kan ook wat yogonaise gesmeerd worden en daar wat plakjes radijs bovenop. Leg er weer wat sla overheen en enkele plakjes hard gekookt ei.
  • Een zoete boterham kan besmeerd worden met light jam. In alle smaken te krijgen en neem de kleine kuipjes per boterham. Deze zijn iets duurder, maar is voldoende voor 1 boterham en je zult dus nooit te dik smeren (waarmee het “light” -gehalte weer komt te vervallen).
  • Vleeswaren op brood is natuurlijk ook een mogelijkheid, denk hierbij aan rookvlees, kip of kalkoen. De een vindt het lekker met wat sla en de ander niet. Heel persoonlijk, maar kip of kalkoen kan je ook voorzien van een plakje tomaat of paprika met een plakje komkommer erop. Is de paprika niet voor handen, dan geeft paprikapoeder ook wat meer smaak.
  • Een gekookt ei op brood is prima, beter dan een gebakken ei. Beleg het gekookte ei ook eens met tomaat of paprika en een blaadje sla. Niet te veel zout op het ei doen!
  • Maak je tenslotte van je boterhammen kleine sandwiches dan is door de dag wat kleine hapjes prima te doen en zelfs beter dan de geijkte maaltijden in de ochtend en middag.
  • Thuis klaarmaken en in huishoudfolie wikkelen houdt e.e.a. lekker fris en combineer het met een appel, peer of banaan. Voor de gemakkelijke mensen onder ons zijn de kant-en-klare fruitbakjes ook een prima afwisseling, maar ook die kan je thuis prima zelf maken.

Mogelijkheden voldoende dus, maar bedenk dat gezonde voeding met voldoende bewegen belangrijk is. Schaf bijvoorbeeld een stappenteller aan en neem op het werk de trap in plaats van de lift.

Veel gezondheid toegewenst!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bereiding gezonde lunch (voor onderweg)Bereiding gezonde lunch (voor onderweg)De lunch is in Nederland doorgaans een broodje, waarbij het broodje kaas nog steeds op nummer een staat. Maar de tendens…
Echte broodjes gezondEchte broodjes gezondNatuurlijk kennen we allemaal de broodjes gezond zoals we ze kant-en-klaar in snackbar, de speciaalzaak en supermarkt ku…
Boordevol vitamine E en C: paprikaBoordevol vitamine E en C: paprikaHij zit boordevol vitamine E en C, de paprika! De hoeveelheid vitamine C per 100 gram in een paprika is 150 mg. Een papr…
Gewone broodjes gezondGewone broodjes gezondHet bekende “broodje gezond” is zo alledaags dat we er eigenlijk aan voorbij gaan dat een goed broodje gezond naast lekk…

Bewaren van voedselBewaren van voedselMet verse producten een gezonde maaltijd klaarmaken is prima, maar als je teveel koopt gooi je het weg of bewaar je het…
Hapjes voor de namiddag lekkere trekHapjes voor de namiddag lekkere trekWie heeft er nooit last van? Het gaat richting 16.00uur, de lunch heeft de maag verlaten en vindt zijn weg in de darmen.…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.