Ontbijten met een smoothie bowl!

Ontbijten met een smoothie bowl! Ontbijt is voor velen al lang niet meer de typisch Nederlandse boterham met kaas. Steeds meer mensen kiezen ervoor om alvast een deel van hun dagelijkse voedingsstoffen binnen te krijgen en ontbijten met yoghurt, vers fruit of versgeperste groentesapjes. Onze drukke levens vragen er immers om dat we creatief en slim omgaan met onze maaltijden - snel en gezond. Wil je van jouw ontbijt een nog voedzamere maaltijd maken? Probeer dan eens de dag te beginnen met een smoothie bowl!

Wat is een smoothie bowl?

Een smoothie bowl is eigenlijk een veredelde versie van de al bekende smoothie. Het verschil zit voor een groot deel in de vloeibaarheid: waar een normale smoothie uit een glas wordt gedronken, al dan niet met een rietje, eet je een smoothie bowl zoals een maaltijd, in een kom met een lepel.

Typisch voor een smoothie bowl is daarnaast dat het voor een groot deel bestaat uit toppings - een deel van de ingrediënten wordt met een blender tot smoothie verwerkt, het andere deel wordt er boven op gelegd, met eventuele andere ingrediënten als toevoeging. Met beide, de smoothiebasis en de toppings, kan eindeloos worden gevarieerd.

Waarom een smoothie bowl?

Het voordeel van een smoothie bowl ten opzichte van een gangbare smoothie is dat het van een snack naar een volle, gebalanceerde maaltijd gaat - het ontbijt wordt gevarieerder, lekkerder en voedzamer. Doordat de smoothie bowl gegeten wordt met een lepel, net zoals een soep of yoghurt, moet je het eten kauwen. Dit in tegenstelling tot een gewone smoothie of sap, die je meteen opdrinkt. Hierdoor wordt het voedsel gemakkelijker verteerd in het lichaam, omdat door het kauwen het verteringsproces al in de mond begint.

Een ander groot voordeel is dat het makkelijker is om de voedingswaarde een echte boost te geven door extra toevoegingen als vers fruit, noten, zaden en granen. Zo wordt het ontbijt een echte bom van voedingsstoffen met proteïne, gezonde vetten, vitamines en mineralen.

Aan de slag: de basis

De basis van de smoothie bowl kan worden gemaakt worden door een normale smoothie te maken, maar dan met minder vloeibare bestanddelen, zodat het een dikkere pap wordt.

Eigenlijk kan hiervoor van alles gebruikt worden. Naar wens kan er een combinatie van fruit, groente, granen, yoghurt, melk, of zaden en noten worden gekozen. Veel voorkomende combinaties zijn bijvoorbeeld bevroren banaan met avocado, of havermout met kokos- of amandelmelk (eventueel 's nachts laten trekken in de koelkast). Deze ingrediënten worden vervolgens met behulp van een blender of staafmixer tot een dikke pap gemengd.

Doordat hier zoveel variaties mogelijk zijn, is dit ook zeer geschikt voor mensen met speciale dieetwensen (zoals veganistisch, lactosevrij of glutenvrij) of voor mensen die bepaalde voedingstekorten in hun dagelijkse dieet willen aanvullen.

Finishing touch: de toppings

Nu begint het leukste deel, de toppings! Door verschillende texturen en smaken te gebruiken, wordt de smoothie bowl een interessante en gevarieerde maaltijd. Omdat de basis romig en dik is, werkt het goed om met contrast in textuur te werken. Hieronder staan per categorie wat ideeën, maar varieer vooral en gebruikt je eigen voorkeur en fantasie!
  • Vers fruit: mango, banaan, bessen, frambozen, appel of peer
  • Knapperig: nootjes, granola, gepofte quinoa, kokosvlokken
  • Zoet: dadels, honing, agavesiroop of pure chocola
  • Voedingswaardeboosters: zaden zoals lijn-, chia- of hennepzaad, spirulinapoeder of gojibessen

Recept: havermout met noten en banaan

Meng de avond voor het ontbijt een kom havermout met amandelmelk. Laat dit 's nacht in de koelkast staan. De volgende dag voeg je een halve banaan toe en blend je de havermoutpap tot een gladde brei. Doe dit in een kom. Snijd de andere helft van de banaan in plakjes en leg deze op de havermout. Strooi er gehakte amandelen, kokossnippers en lijnzaad bovenop. Maak het geheel af met een beetje honing.

Dagelijks kunstwerk

Een smoothie bowl kan een waar kunstwerk worden door alle verschillende kleuren en texturen. Er zijn op het internet vele recepten en foto’s te vinden om nog meer inspiratie op te doen. Blijf variëren en begin zo je dag met een supergezonde start!
© 2016 - 2024 Eveland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met heerlijke groene ontbijt smoothiesAfvallen met heerlijke groene ontbijt smoothiesZoals veel rages en gewoontes door filmsterren in Hollywood populair worden gemaakt, is ook het ontbijten met een groene…
Zomerse kiwi-smoothiesZomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!
Gezond ontbijten: 5 receptenGezond ontbijten: 5 receptenEen gezond ontbijt is heel belangrijk om je dag goed te beginnen. Wanneer je je ontbijt overslaat zul je de nodige voedi…
Gezond ontbijtenGezond ontbijtenHet ontbijt is het belangrijkste eetmoment van de dag. Het geeft energie en zet je stofwisseling in werking. Je bent in…

De vleugelboon: het ultieme multipurpose gewasDe vleugelboon: het ultieme multipurpose gewasDe vleugelboon (Psophocarpus tetragonolobus), ook bekend als de goaboon, kecipir (lees: ketjipir), manilaboon en mauriti…
Chocolade snuiven is mogelijk met de 'chocolate shooter'Chocolade snuiven is mogelijk met de 'chocolate shooter'De echte chocoladeliefhebber kon chocolade al voelen, zien, ruiken en smaken maar sedert 2007 bestaat er ook de mogelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TesaPhotography, Pixabay
  • http://www.naturallysassy.co.uk/recipes/green-smoothie-bowl
  • http://www.bonappetit.com/test-kitchen/how-to/article/smoothie-bowl
Eveland (11 artikelen)
Laatste update: 13-09-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.