InfoNu.nl > Eten en Drinken > Diversen > Koken met de Nederlandse kok Yvette van Boven

Koken met de Nederlandse kok Yvette van Boven

Koken met de Nederlandse kok Yvette van Boven Yvette van Boven is een Nederlandse kok die sinds 2010 hard aan de weg timmert. In dat jaar verscheen haar eerste boek Home Baked dat meteen werd uitgeroepen tot kookboek van het jaar. In de jaren daarna volgden meerdere boeken en een eigen televisieprogramma onder de naam Koken met Van Boven. Eerder had Van Boven jarenlang een eigen restaurant in Amsterdam gerund. In haar nieuwe rol kreeg ze ook eigen rubrieken in De Volkskrant en de Libelle. Van Boven heeft Nederlandse ouders, maar groeide op in het buitenland. Ze werd geboren in 1967 en groeide op in Ierland. In de omgeving waar ze opgroeide waren weinig restaurants en ze was toen al veel in de keuken te vinden, maar uitsluitend als hobby. Het kwam nog niet bij haar op dat ze hier ook van zou kunnen leven. Daarna ging ze aan de Haagse kunstacademie studeren en kluste bij in restaurant Schlemmer. Daar ontmoette ze ook haar toekomstige man Oof Verschuren. Verschuren is van beroep fotograaf. Na haar studie opende ze met haar zus een interieur- en ontwerpbureau. Het koken bleef ze er wel bij doen en uiteindelijk stroomde het bloed toch waar het niet gaan kon. Ze opende samen met haar neef Joris Vermeer in Amsterdam het cateringbedrijf en restaurant Aan de Amstel, ondanks het feit dat ze nooit een kookopleiding had gevolgd. Aan de Amstel was al snel een succes en draaide goed. Op een gegeven moment kwam ze met rugklachten thuis te zitten. Deze periode gebruikte ze voor het schrijven van haar eerste boek. Dat sloeg goed aan en daarom besloot Van Boven te stoppen bij het restaurant dat wel door haar neef werd voortgezet.

Boeken van Yvette van Boven

In 2010 publiceerde Van Boven haar eerste boek met de titel Home Baked. Haar man Oof maakte de foto's van de menu's. Het was het begin van haar groeiende bekendheid. In het boek stonden recepten die Van Boven thuis kookte. Het boek was direct een doorslaand succes en werd uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar. Na dit boek volgde verschillende andere boeken met titels als Home Baked Mini, Home Made Winter en Home Made Zomer. Verschillende van die boeken werden vertaald naar onder andere het Spaans en het Engels. De boeken bleken stuk voor stuk bestsellers en hoorden bij de best verkochte kookboeken in de Nederlandse taal. Daarmee groeide ze uit tot één van de bekendste, vrouwelijke koks van Nederlands. Van Boven richt zich vooral op de groeiende groep thuiskokende amateurs en haar doel is dat iedereen zonder al te grote kennis haar recepten na kan maken.

Eigen rubrieken in Libelle en De Volkskrant

De boeken waren een opmaat voor veel meer. Van Boven is veel gevraagd voor interviews en heeft een eigen wekelijkse rubriek in de Libelle en De Volkskrant. Daar schrijft ze over haar eigen keukenbeslommeringen en deelt ze haar ervaringen over haar kinderjaren in Ierland, de avonden in de keuken van haar eigen restaurant en over het vakantiehuisje dat ze samen met haar man in Frankrijk heeft. In november 2015 werd ze door Volkskrant Magazine gevraagd als gasthoofdredacteur en was een heel nummer van het zaterdagse magazine aan haar gewijd. Daarin staat bijvoorbeeld een reportage van een bezoek aan één van Van Bovens favoriete koks in Engeland.

Twitter

Naast haar aanwezigheid in de bladen is Van Boven bovendien zeer actief op Twitter, waar ze bijna op al haar vragen reageert. Tegelijkertijd gaf ze in een interview in het betreffende nummer van Volkskrant Magazine aan dat ze dat in de toekomst waarschijnlijk niet kan blijven doen, aangezien ze het steeds maar drukker krijgt. Door haar groeiende bekendheid krijgt ze ook zoveel vragen dat het bijna niet meer te doen is om overal op te reageren.

Koken met Van Boven

In 2015 vroeg de omroep VPRO Van Boven ook voor een eigen televisieprogramma. Dit programma verscheen vanaf de zomer van dat jaar onder de naam Koken met Van Boven. De eerste serie duurde tien afleveringen. Van Boven is de presentator van het programma en trekt er op uit om te laten zien waar ze haar ingrediënten vandaan haalt. Zo gaat ze onder andere langs bij een boer, een imker en een tuinder. De opnames van Van Boven die kookt worden thuis in haar eigen keuken gemaakt. Hoewel de keuken niet heel groot is, hoefde alleen de afzuigkap verwijderd te worden om genoeg ruimte te maken voor de belichting en camera's. Van Boven valt vooral op als presentator door haar positieve benadering en enigszins luidruchtige - noem het enthousiaste - stem. Bovendien is ze meer to-the-point in vergelijking met verschillende andere tv-koks. De kijkcijfers van de eerste serie waren zo goed dat de VPRO besloot om een vervolg aan het programma te geven.
© 2016 - 2017 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Holland's Next Topmodel, HNTMDe finale van de populaire serie Hollands next topmodel is alweer in zicht. In dit artikel de kandidaten die tot dusver…
Holland's Next Top Model 2008: AnandaOp maandag 31 maart 2008 is de eerste uitzending te zien geweest op RTL5; Holland's Next Top Model seizoen vier. Daphne…
Britse humor: de TV-serie 'Allo 'Allo! (Britse comedy)Britse humor: de TV-serie 'Allo 'Allo! (Britse comedy)'Allo 'Allo is ook nu nog een van de meest tot de verbeelding sprekende Britse comedieseries. De komische avonturen van…
Boekrecensie: Op de foto van K. SchippersBoekrecensie: Op de foto van K. SchippersOp de foto van K. Schippers is tegelijk een moeilijk en een makkelijk boek. Het begint heel banaal met twee vrienden die…
Ronde van Made 2012Op zondag 29 april 2012 wordt de 71e editie van de Profronde van Made verreden. Dit is het eerste profwielercriterium in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 916237 / Pixabay
  • Een puur en eerlijk gesprek, Volkskrant Magazine, 28 november 2015
  • Portret: Portret YVETTE VAN BOVEN, Elle, 26 november 2015

Reageer op het artikel "Koken met de Nederlandse kok Yvette van Boven"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Simcha
Gepubliceerd: 02-01-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!