Buisman koffiestroop: het aroma in uw koffie

Buisman koffiestroop: het aroma in uw koffie Buisman uit Zwartsluis staat bekend om zijn koffiestroop die wordt gebruikt om de smaak van koffie te verbeteren. In elke keuken stond vroeger wel een potje Buisman. Jongere mensen kennen het merk meestal niet, hoewel Buisman in het buitenland een begrip is. Het bedrijf gaat met zijn tijd mee en brengt verschillende koffie- en chocoladespecialiteiten op de markt. Daarnaast is er Buisman cacao en maakt het bedrijf smaak- en kleurversterkers voor de voedingsmiddelenindustrie.

Het ontstaan van Buisman

Aan het eind van de negentiende eeuw was koffie schaars en bovendien erg duur. Dit kwam door de economische blokkade die Napoleon had ingesteld op alle Britse producten. Men zocht een alternatief voor koffie, dat werd cichorei. Ook toen de echte koffie weer volop te krijgen was bleef men cichorei gebruiken want koffie was een duur product.

Buisman in Zwartsluis

Helaas heeft cichorei van nature een bittere smaak dus ging men op zoek naar een vervanger. Op 9 augustus 1867 brandde Herman Buisman in Zwartsluis zijn eerste 'koffijstroop', dit was het begin van Buisman, een echt Hollands bedrijf dat anno 2020 nog steeds bestaat. De fabricage van Buisman gebeurt nog altijd in Zwartsluis.

Wat is nu precies koffiestroop?

Koffijstroop, of koffiestroop is een mengsel van gekaramelliseerde glucosestroop en melasse (bijproduct van suikerriet of suikerbieten). Het wordt gebruikt om de smaak van koffie te verbeteren en dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat koffie vroeger duur was en men door een schepje Buisman toe te voegen minder koffiebonen nodig had. De koffie kreeg dan wat meer pit. De koffiestroop was oplosbaar in water en Buisman Gebrande Suiker werd een begrip in Nederland. Tot in de jaren zestig van de twintigste eeuw stond in bijna elke keuken een blikje Buisman met het bekende metalen lepeltje en haalde men het verkooprecord van tien miljoen blikjes per jaar.

Buisman en het buitenland

In 1915 exporteerde Buisman naar Italië en al snel volgden Duitsland, België en Luxemburg. Ook in de Verenigde Staten, Australië, Canada, Suriname en Zuid-Afrika werd Buisman een begrip en dat is anno 2020 eveneens het geval. Dat geldt overigens niet voor de mensen van een jaar of twintig, meestal hebben zij nog nooit van Buisman gehoord. In 1951 mocht Buisman het predicaat 'Koninklijke' voor zijn naam zetten, een koninklijk keurmerk dat kan worden verleend aan bedrijven die van grote betekenis zijn en die tenminste honderd jaar bestaan.

Buisman Aroma

De Buisman Gebrande Suiker van vroeger kennen wij als Buisman Aroma. Het recept is vrijwel hetzelfde als het originele recept van Roelof Buisman. Koffie is een betaalbaar product geworden en toch voegen veel mensen nog altijd een schepje Buisman aan hun koffie toe. Elk jaar worden er gemiddeld 700.000 blikjes Buisman Aroma verkocht. Vanaf 1 augustus 2015 zitten de Aroma Classic en Aroma Royal net als vroeger weer in een blikje, de Classic in een bruin blikje en de Royal in een blauw blikje van elk 150 gram. Anno 2018 is Buisman Royal uit het assortiment genomen.

Bewaaradvies

Een blikje Buisman koffiestroop moet goed worden afgesloten, want als er vocht bij de koffiestroop komt wordt de koffiestroop hard en is de koffiestroop niet meer te doseren. Bewaar het blikje daarom op een koele en droge plek, bij voorkeur in de koelkast.

Bron: Alessandrascarmelotto, PixabayBron: Alessandrascarmelotto, Pixabay

De koffie- en chocoladespecialiteiten van Buisman

Begin jaren negentig kwamen er verschillende koffie- en chocoladespecialiteiten op de markt. Er zijn zeven smaken verkrijgbaar:
  • Cappuccino
  • Latte Macchiato
  • Café au Caramel
  • Hot Chocolate
  • Wiener Melange
  • White choco mocha
  • Koffie Verkeerd

Alle smaken zijn verkrijgbaar in een kartonnen bus. De Cappuccino, Latte Macchiato, Café au Caramel en de Hot Chocolate zijn eveneens verkrijgbaar in een portieverpakking. En nieuw is de Koffie Compleet, koffie met creamer en suiker ineen.

Buisman cacao

Natuurlijk kun je met cacaopoeder, melk en suiker lekkere chocolademelk bereiden en zijn de toepassingen voor gebak, koekjes en ijs eindeloos. Veel minder bekend is dat cacaopoeder ook kan worden gebruikt in hartige gerechten zoals in sauzen, stoofpotten en in de chili con carne. En uiteraard kan cacaopoeder ook worden gebruikt als garnering.

De smaak- en kleurversterkers van Buisman

Naast de koffiestroop en de verschillende koffie- en chocoladevariaties maakt het bedrijf smaak- en kleurversterkers voor de voedingsmiddelenindustrie, zoals in stroopwafels, ontbijtkoek, speculaas en brood. Maar ook in vlees, kip, vis, zuivel, zoetwaren, kruiden en specerijen, kant-en-klare maaltijden, soepen, sauzen en dranken wordt de koffiestroop van Buisman toegepast.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Echt lekkere koffie zet je met de espressomachineEcht lekkere koffie zet je met de espressomachineKoffie is één van de meest favoriete dranken ter wereld. Koffie wordt gedronken om de lekkere smaak en om het oppeppende…
Biologische koffie - voordelen, productie en variantenBiologische koffie - voordelen, productie en variantenBiologische koffie is een koffie dat groeit zonder het gebruik van synthetische meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Op…
10 Gouden tips voor het zetten van goede koffie10 Gouden tips voor het zetten van goede koffieKoffie wordt bijna over de hele wereld gedronken. Het is een onmisbare dronk in het dagelijkse consumeren. De meningen o…

Koelkasten: modellen, koeling, werking en klimaatklassenHet bederf van eten tegengaan is eeuwenlang een groot probleem geweest. Menige uitbraak van ziekte is ooit veroorzaakt d…
Hoe proef je en waarom smaakt eten soms niet lekker?Hoe proef je en waarom smaakt eten soms niet lekker?Wat voor de een lekker is, is voor de ander vies. Is te zuur, te bitter, veel te pittig of veel te zout. Niet alleen de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.tijdvooreenbuisman.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Buisman
  • Telegraaf zaterdag 7 november
  • http://www.buismaningredients.com/site/index.php/nl/nl_home/
  • Afbeelding bron 1: Alessandrascarmelotto, Pixabay
Reacties

R. A. Brouwer, 02-11-2018
Geachte mevrouw, meneer

Ik ben al enige tijd op zoek naar de koffiestroop 'Buisman Royal' in het blauwe blikje/potje. Daarin zat de lekkerste gebrande suiker. Is deze nog in de handel en zo ja, waar verkrijgbaar? Bij alle supermarkten waar deze voorheen verkrijgbaar was staat alleen nog de bruine 'Buisman Classic Aroma' op de plank. Op het internet wordt mijn teleurstelling hierover breed gedeeld.
Helaas weet men daar ook niet waarom deze uit het assortiment is verdwenen.
Hopelijk kunt u ervoor zorgen dat mijn koffie weer als vanouds gaat smaken?

in afwachting van uw reactie verblijf ik met vriendelijke groet,

Hoogachtend,
R.A. Brouwer Reactie infoteur, 05-11-2018
Geachte R.A. Brouwer,

Volgens mijn informatie is Buisman Royal helaas niet meer leverbaar.

Met vriendelijke groeten

A. van Schajik, 13-07-2017
Geachte heer/mevrouw,

Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende. Sedert jaren zijn wij een regelmatig gebruiker van de koffiestroop, dit gebruik hebben mijn vrouw en ik al meegekregen van grootouders en ouders. De verpakking is vele malen gewijzigd, maar de kwaliteit en smaak zijn hetzelfde gebleven, alleen de verpakking van de stroop geeft mij momenteel problemen. Doordat de blikverpaking niet goed meer sluitbaar is zitten we nu opgescheept met klonten, die met de grootste moeite fijn te malen zijn.

Gaarne reactie en suggesties. Een tip mijnerzijds: destijds zat de oploskoffie verpakt in een glazen pot met plastik deksel. Een prima combinatie en beveiligd tegen vocht in een keukenkast.

Ik zie uw berichten met. Belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groet.
A.van Schajik Reactie infoteur, 13-07-2017
Beste meneer van Schajik,

Het schijnt dat het blikje Buisman Royal Aroma minder klontert dan de Buisman Classic Aroma, maar die klonten zijn inderdaad niet prettig.
Wellicht dat deze tip uitkomst biedt, Buisman koffiestroop wordt niet hard als je het blikje in de koelkast zet. Ik verwijs u verder graag naar de site van Buisman voor uw tip over de glazen pot met plastic deksel: https://www.royalbuisman.com/nl/contact

met vriendelijke groeten

Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 13-11-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.