E101 (E106) - Riboflavine: schadelijk of niet?

E101 (E106) - Riboflavine: schadelijk of niet? Het E-nummer E101 (voorheen E106) staat voor de stof Riboflavine. De naam zal niet voor iedereen wat zeggen. Riboflavine is een kleurstof dat zowel natuurlijk werd verkregen als tegenwoordig synthetisch wordt gecreëerd. Wat zijn de voordelen en de nadelen van deze toevoeging in ons eten? Wat zijn de belangrijkste eigenschappen en is het voor iedereen geschikt om te gebruiken? De stof wordt veelvuldig gebruikt en het is daarom wel handig om te weten wat de voor en de nadelen zijn van de stof en waarin het allemaal wordt gebruikt.
E-NummerNaamFunctieRisico'sDieetgeschikt?
E101/ E106RiboflavineKleurstof (geel)NihilJa, mits synthetisch
(Voorheen natuurlijk gewonnen. Tegenwoordig: synthetisch)

Wat is de stof Riboflavine en waaruit wordt het gewonnen?

Riboflavine is een kleurstof die zich voornamelijk bevindt in groenten, eieren, gist, lever en melk. De stof werd voorheen voornamelijk gewonnen uit melk. Dit werd echter te duur dus is er besloten over te gaan tot het synthetisch creëren van de stof door middel van gemodificeerde bacteriën.

Wat is de functie van Riboflavine?

Zoals eerder aangegeven, is de Riboflavine een kleurstof die natuurlijk of tegenwoordig synthetisch wordt gewonnen. De kleurstof is geel en wordt vooral gebruikt voor het kleuren van toetjes en slasaus. Voorbeelden van producten waarin de toevoeging E101 - Riboflavine zicht bevindt zijn de Koninginnensoep van Cup-A-Soup en de Amandelmelk van het merk Alpro.

De voordelen

De Riboflavine is een makkelijk te gebruiken kleurstof aangezien het ook tijdens de verwerking van producten bijvoorbeeld tijdens het bakken of het koken actief blijft. De stof is namelijk hittebestendig en zodoende zal de gele kleur van het product bij verhitting niet verloren gaan.

De Riboflavine ondersteunt de energieproductie en heeft een positief effect op het metabolisme (stofwisseling). Doordat de Riboflavine nu synthetisch wordt gecreëerd, kunnen ook mensen met een lactose- of melkallergie producten gebruiken waarin deze is verwerkt. Toen de Riboflavine nog wel uit het melk werd onttrokken, was de hoeveelheid lactose al erg laag en was de kans op een allergische reactie zeer klein. Nu is de kans helemaal niet aanwezig omdat de productie geheel kunstmatig is.

De nadelen

Alhoewel de kans erg klein is, kan het zijn dat sommige mensen niet tegen Riboflavine kunnen. Zij merken dan een lichte huidirritatie in de vorm van jeuk. Verder zijn er van de toevoeging E101 geen andere nadelen bekend.

Vitamine B2

Riboflavine staat als vitamine bekend als de vitamine B2, die een belangrijke rol speel in het vormen van rode bloedcellen. Verder is het belangrijk voor de voortplanting, de huid, de schildklier, nagels en haren. Daarnaast speelt het ook een rol bij de stofwisseling en ondersteunt het de energieproductie zoals andere B-vitaminen dat ook doen. Vitamine B2 is te vinden in melk, lever en groenten zoals asperges en spinazie.

Vitamine B2-tekort

Mensen die lijden aan een vitamine B2-tekort zullen dit voornamelijk merken doordat ze huidontstekingen krijgen en te maken krijgen met vermoeidheidsklachten, keelpijn en glossitis (tongontsteking). Klachten zoals lichtovergevoeligheid en andere vormen van huiduitslag kunnen hiermee gepaard gaan. Uit een bloedtest zou kunnen blijken dat het hemoglobinegehalte erg laag is. Dit is erg gevaarlijk want de hemoglobine (de rode kleurstof in het bloed) zorgt ervoor dat het zuurstof rond het lichaam getransporteerd wordt, van de longen naar andere cellen in het lichaam.

Een tekort aan vitamine B2 kan worden veroorzaakt door alcoholisme of ondervoeding. Het is dan belangrijk om dit tekort zo spoedig mogelijk weer aan te vullen door vitamine B2-rijke producten te eten en dit aan te vullen met preparaten.

De toevoeging E101- Riboflavine is synthetisch en ongevaarlijk met een kleine kans op huidallergieën voor mensen die hier gevoelig voor zijn.
© 2015 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Extra vitamine B2 – aanbevolen hoeveelheid en overdosisExtra vitamine B2 – aanbevolen hoeveelheid en overdosisRiboflavine of lactoflavine maakt deel uit van een groep van minstens twaalf B-vitaminen. Niet alle vitaminen uit dit 'c…
Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Het is algemeen bekend dat vitamines en mineralen goed zijn voor je algemene gezondheid en bijvoorbeeld je de conditie v…
Vitamine B2 (riboflavine): functie en vitamine B2 in voedingVitamine B2 (riboflavine): functie en vitamine B2 in voedingVitamine B2, ook bekend als riboflavine, is een van de acht B-complex-vitaminen. Net als andere B-vitaminen speelt het e…

E100 - Curcumine/Kurkuma: schadelijk of niet?E100 - Curcumine/Kurkuma: schadelijk of niet?Het E-nummer E100 staat voor de gele kleurstof gewonnen uit de Kurkuma wortel. De kleurstof is geheel plantaardig en kan…
Tien tips voor het organiseren van een walking dinnerTien tips voor het organiseren van een walking dinnerEen walking dinner betekent letterlijk een ‘lopend diner’. Hierbij moet je dan niet denken aan het lopend eten van soep…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Riboflavine
  • http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-b2/
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/riboflavine.aspx
  • http://www.food-info.net/nl/e/e101.htm
  • http://www.e-nummers.info/op-nummer/e100-e199/
  • http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e101/
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 25-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.