11 vervangers van eieren

Eieren kun je in allerlei recepten prima vervangen. Ook de proteïne-inhoud van het ei is te vervangen door alledaagse voeding. Alle eivervangers in dit artikel zijn vegetarisch. Je kunt zelf uitzoeken welke soort eivervanger geschikt is voor het recept dat je wilt maken. Kippen krijgen tegenwoordig zoveel gekke dingen te eten dat de eieren die ze produceren lang zo gezond niet meer zijn als vroeger. Dat kan een reden zijn om eieren in het schap te laten staan en op zoek te gaan naar een goed substituut. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Waarom wil je ei vervangen?

Bron: topicchio, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: topicchio, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Er zijn misschien mensen die zich afvragen waarom je een vervanger van ei zou willen gebruiken. Eieren zijn immers gezond. Een antwoord is: eieren komen uit de bio-industrie. Kippen worden zwaar misvormd om dagelijks eieren te kunnen leggen. En als na een jaar hun lichaam dermate is uitgeput dat ze alleen nog maar om de dag eieren produceren, wordt de legkip afgemaakt, terwijl zijn natuurlijke leeftijd tussen de 15 en 20 jaar is. Het eten van eieren maakt je verantwoordelijk voor de uitbuiting van legkippen. Met andere woorden: waarom zouden mensen kippen willen terroriseren als er genoeg plantaardige vervangers zijn?

1. De banaan

Een geprakte banaan met water heeft een vergelijkbare substantie. Wanneer je ei moet doen in een cake, kun je prima banaan gebruiken. Ook voor pannenkoeken en brood is de banaan een ei substituut. Wat pannenkoeken betreft zal een pannenkoek met banaan iets sneller aanbakken; wees daar alert op. Vooral in zoete producten is de banaan een uitstekende eivervanger omdat deze vrucht een natuurlijke zoetheid kent.

2. Psyllium

De zaden van psyllium zijn te gebruiken als een bindmiddel. Je kunt een brood of cake bakken met psyllium. Speltmeel maakt het brood vaak wat losser. Je kunt er een ei doordoen als bindmiddel maar psyllium is ook mogelijk. Het leuke aan psyllium is dat het ook allerlei andere gezondheidsvoordelen biedt. Lees daarover meer in het artikel de geneeskracht van psyllium husk vezels. Psyllium gebruiken als ei substituut is creatief gebruiken van zijn mogelijkheden.

Bron: Takeaway, Wikimedia Commons (GFDL)Bron: Takeaway, Wikimedia Commons (GFDL)

3. Agar agar

Agar agar is een uitstekend vaak gebruikt vegetarisch bindmiddel dat als vervanger van gelatine wordt gebruikt. Gelatine wordt van de botten maar vooral van de huid van koeien en varkens gefabriceerd. Als vleeseters dat zouden weten zouden ze wellicht geen snoepje of koekje meer lusten. Gelatine wordt in vele industriële producten gedaan terwijl agar agar een prima plantaardig substituut is. In vergelijking met gelatine heeft agar agar een aantal gezondheidsvoordelen. Agar agar wordt onder andere gebruikt in een dieet dat is gericht op gewichtsverlies.

4. Appel en peer

Een halve appel en een halve peer kunnen samen dienen als vervanger van eieren. Ze smaken samen zoet dus deze combinatie is tevens een gedeeltelijke suikervervanger. Je maakt in de blender een moes van de appel en de peer. De appel- en perenmoes bindt het meel aan zich. Brood, cakes, koekjes en brownies komen in aanmerking om appel en peer voor te gebruiken als eivervanger.

5. Griekse yoghurt

Griekse yoghurt is uitstekend door een brownie heen te mixen. Het geeft de brownie iets meer cachet en voedingswaarde. Sommige mensen doen een rauwe ei in een smoothie maar voor het proteïnegehalte kun je net zo goed Griekse yoghurt gebruiken. Gebruik het liefst yoghurt van biologisch-dynamische makelij; dat is het meest gezond. In Nederland kent biologische-dynamische producten een keurmerk: Demeter. Er is een verschil tussen biologisch en biologisch-dynamisch. Volle roomyoghurt is een stuk gezonder dan magere yoghurt; de vitaminen zitten allemaal in het vet en van dit soort vet word je niet dik. Gebruik alleen pure yoghurt zonder suiker en kunstmatige bestanddelen.

6. Gebroken lijnzaad

Drie eetlepels gebroken lijnzaad met vier eetlepels water mengen en een uur laten staan levert een prima mix om te mengen in een brood, cake of brownie. Er zitten proteïnen in lijnzaad en dat maakt het een goede eivervanger. Daarnaast heeft het een bindende werking; ook hierdoor is dit middel een prima ei substituut. Je kunt gebroken lijnzaad zo kopen maar als je zelf heel lijnzaad in een vijzel klein maakt, zitten er veel meer voedingsstoffen in. De voedingsstoffen uit gebroken lijnzaad vervluchtigen namelijk op den duur. Wanneer je het gebroken lijnzaad direct met water overgiet hebben de stoffen geen tijd om te vervluchtigen. Daarom is zelf gebroken lijnzaad maken veel gezonder dan gebroken lijnzaad kopen in de biologische winkel.

Bron: Carioca, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Carioca, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

7. Een aardappel of zoete aardappel

Een aardappel, of zelfs een zoete aardappel kun je koken en prakken waardoor het als een bindmiddel in brood te gebruiken is. Een gewone aardappel is geschikt voor hartige bakproducten en een zoete aardappel kun je gebruiken voor zoete bakproducten. Omdat de zoete aardappel al zoet is heb je minder van de drug suiker nodig. Dat maakt je bakproduct minder ongezond. Sterker nog: je geeft je zoete bakproduct wat extra gezondheid mee! Aardappel heeft een natuurlijke bindkracht.

8. Pompoen

Pompoen kun je koken en tot puree verwerken. Deze puree kun je gebruiken als bindende factor in allerlei soorten barkvariaties. Pompoen is lekker maar het kan enigszins zwaar zijn. Een pompoen in een cake kan de cake een gezondheidsfactor meegeven. Gebruik niet te veel want anders gaat de smaak overheersen. Aan de andere kant kun je wel iets te veel gebruiken en je creatie ´pompoenbrood´ noemen.

9. Pruimen

Pruimen smaken vrij zoet. Gedroogde pruimen kun je gebruiken als een stevige puree die eieren en suiker kunnen vervangen in een cake, koekjes, brownies en pannenkoeken. De natuurlijke zoetheid van vruchten is een aanleiding om spaarzaam te zijn met suiker. Verder maken pruimen je snel vol. Wie een brownie met een paar gepureerde pruimen eet als tussendoortje, kan er weer even tegenaan. Je kunt zowel verse pruimen als gedroogde pruimen gebruiken. Gedroogde pruimen moet je wel eerst even weken. Let erop dat gedroogde pruimen erg zoet zijn. Gebruik ook het weekwater van de pruimen voor het maken van het meel want dat is ook zoet; misschien heb je helemaal geen suiker meer nodig!

Bron: Daniel Schwen, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Daniel Schwen, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

10 Chiazaad

Je kunt een eetlepel chiazaad in een schaaltje mengen met drie eetlepels water. Hierdoor ontstaat een mengsel wat uitstekend is te gebruiken als eivervanger. Er zitten veel proteïnen in. Chiazaad heeft allerlei geneeskrachtige eigenschappen waarover je kunt lezen in het artikel de geneeskracht van chiazaad. Het is ook een leuk idee om chiazaad te mengen met lijnzaad en dit samen te gebruiken als eivervanger.

11. Kokosolie en bakpoeder

Een eetlepel kokosolie kun je mengen met twee theelepels water en twee theelepels bakpoeder. Dit is een goed mengsel om deegwaar te binden. Het wordt een ander verhaal bij pannenkoeken. Zorg ervoor dat dit mengsel een goed mengsel is voordat je het aan deeg toevoegt. Het mooie aan dit middel is dat kokosolie de meest gezonde olie is die er bestaat en alle gezonde stoffen erin blijven onbeschadigd als je het bakt op temperaturen lager dan 180 graden.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van agar agarAgar agar wordt in de voedingsindustrie gebruikt als bindmiddel. Het is dan een gesynthetiseerd product. Verse agar agar…
Waar gebruik je agar-agar voor?Waar gebruik je agar-agar voor?Agar-agar, of gewoon agar, kun je bij de supermarkt kopen in zakjes van 2 gram. Het ziet er uit als wit poeder en is reu…
Agar-Agar: Een Aziatisch alternatief voor gelatineAgar-Agar is een vegetarisch geleermiddel, dit in tegenstelling tot gelatine dat wordt gewonnen uit dierlijk slachtafval…
Waar zit gelatine inWaar zit gelatine inGelatine is een populair geleermiddel dat bereid wordt uit lichaamsdelen van varkens, waaronder huid, kraakbeen en botte…

Goedkoop maar lekker eten: besparen op je etenGoedkoop maar lekker eten: besparen op je etenGoed eten hoeft echt niet duur te zijn. Je kunt zelfs goedkoop biologisch eten. Maar je kunt ook op je eten besparen doo…
Een winterbarbecue organiseren: winterse tipsEen winterbarbecue organiseren: winterse tipsDe zomerbarbecues onder een stralend zonnetje zijn heel gekend. Aangenaam gezelschap, lekkere vlees-en kipschotels met e…
Bronnen en referenties
  • http://foodmatters.tv/content/easy-egg-substitutions-a-how-to-guide?utm_medium=email&utm_campaign=HFC+NL+-+October+30+2014&utm_content=HFC+NL+-+October+30+2014+CID_687f1ae62616beb451c85aeac47c2de7&utm_source=Campaign%20Monitor%20Email%20Marketing&utm_term=READ%20MORE
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: topicchio, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Takeaway, Wikimedia Commons (GFDL)
  • Afbeelding bron 3: Carioca, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Daniel Schwen, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 16-11-2023
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.