InfoNu.nl > Eten en Drinken > Diversen > Groenten: Koolgewassen

Groenten: Koolgewassen

Groenten: Koolgewassen Alle bekende koolsoorten behoren tot de familie van de kruisbloemigen, net zoals de radijs, raapstelen en broccoli. De belangrijkste koolgroep is die van de zogenaamde sluitkolen waaronder onder andere de spitskool en de rode kool behoren. Sluitkool vormt een vaste en gesloten krop in tegenstelling tot de open bladkool waarvan de stelen met blad worden gegeten. Hele kleine kooltjes, de spruitjes vallen onder de naam spruitkool.

Koolgewassen

Van de volgende koolgewassen benoemen wij een korte omschrijving, kleur, toepassing, aanbod, productieland en seizoen waarin deze verkrijgbaar is: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolraap, koolrabi, meiknol, paksoi, rode kool, savooie kool, spitskool, spruiten en witte kool.

Bloemkool

  • Omschrijving: Bloemkool is een kool waarvan de stengel, bloemen en bladeren tot een geheel zijn gegroeid.
  • Kleur: Wit, groen, geel en paars.
  • Toepassing bloemkool: Blancheren, koken, frituren, roerbakken of rauw.
  • Aanbod: Koelvers en diepgevroren.
  • Productieland: Nederland, België, Frankrijk, Italië, Polen en Engeland.
  • Seizoen: Hele jaar.

Boerenkool

  • Omschrijving: Boerenkool heeft grote langwerpige bladeren die een open bladrozet vormen met een gekroesd blad.
  • Kleur: Lichtgroen tot donker groen.
  • Toepassing boerenkool: Koken, stoven of in stamppot.
  • Aanbod: In blik, glas, gevriesdroogd of diepgevroren.
  • Productieland: Nederland, Engeland en Duitsland.
  • Seizoen: Augustus tot en met maart.

Broccoli

  • Omschrijving: Broccoli heeft een vrij korte, vlezige bloemstengel met bloemknoppen.
  • Kleur: Groen ook rassen die paars zijn.
  • Toepassing broccoli: Koken, roerbakken, frituren en stoven.
  • Aanbod: Koelvers en diepgevroren.
  • Productieland: Nederland, Spanje, Italië en Engeland.
  • Seizoen: Hele jaar.

Chinese Kool

  • Omschrijving: Chinese kool is een slanke en langwerpige groente, korte bladkool met een gesloten krop.
  • Kleur: Gele tot donker groene bladeren.
  • Toepassing Chinese kool: Koken, stoven, roerbakken, stamppot of rauw.
  • Aanbod: Koelvers.
  • Productieland: China, Taiwan, Japan en Spanje.
  • Seizoen: April tot en met januari.

Koolraap

  • Omschrijving: Koolraap is tamelijk hoekig. Gladde schil met haarwortelvorming.
  • Kleur: Kop is bronskleur met rood en paars.
  • Toepassing koolraap: Blancheren, koken, stoven, sauteren, frituren en roerbakken.
  • Aanbod: Koelvers en witvlezige rassen ook wel gedroogd.
  • Productieland: Nederland, Duitsland en Scandinavië.
  • Seizoen: Augustus tot en met april.

Koolrabi

  • Omschrijving: Koolrabi is een platte tot ovale knol die ontstaat door verdikking van de stengel.
  • Kleur: Bleekgroen of violet.
  • Toepassing koolrabi: Koken, stoven, stomen, frituren en roerbakken, het loof ook in stamppot.
  • Aanbod: Koelvers of diepgevroren.
  • Productieland: Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Zwitserland.
  • Seizoen: Hele jaar.

Meiknol

  • Omschrijving: Meiknol is een platte ronde, halflange witvlezige knol/wortel.
  • Kleur: Wit met een paarsachtige kop.
  • Toepassing meiknol: Koken, stoven, frituren, rauw of in soep.
  • Aanbod: Koelvers.
  • Productieland: Frankrijk, Italië en Engeland.
  • Seizoen: Hele jaar.

Paksoi

  • Omschrijving: Paksoi is een niet sluitende bladkool, met 8/10 stelen en groene bladeren.
  • Kleur: Witte steel en groen blad.
  • Toepassing paksoi: Koken, stoven of roerbakken.
  • Aanbod: Koelvers.
  • Productieland: Nederland, België, Japan, China, Taiwan en Korea.
  • Seizoen: Hele jaar.

Rode Kool

  • Omschrijving: Rode kool is een sluitkooltype met glad omblad en vaste ronde gesloten kool.
  • Kleur: Rood.
  • Toepassing rode kool: Blancheren, koken, stoven, roerbakken en braiseren.
  • Aanbod: In glas, Koelvers en diepgevroren.
  • Productieland: Nederland, Polen en Duitsland.
  • Seizoen: Hele jaar.

Savooiekool

  • Omschrijving: Savooiekool heeft Gebobbelde bladeren en gekromde rand. Gele heeft een vaste kool, groene is daarentegen een open kool.
  • Kleur: Geel en groen.
  • Toepassing savooiekool: Blancheren, koken, stoven, roerbakken, braiseren en rauw.
  • Aanbod: Uit het vat, vacuümverpakt en in glas.
  • Productieland: Nederland, Duitsland, Engeland, Polen en Frankrijk.
  • Seizoen: Hele jaar.

Spitskool

  • Omschrijving: Spitskool is een sluitkool met vast groen omblad.
  • Kleur: Wit.
  • Toepassing spitskool: Blancheren, koken, stoven en roerbakken.
  • Aanbod: Koelvers.
  • Productieland: Nederland, Polen, Engeland en Duitsland.
  • Seizoen: April tot en met december.

Spruiten

  • Omschrijving: Spruiten zijn kleine kooltjes, gegroeid in bladoksels.
  • Kleur: Groen.
  • Toepassing spruiten: Koken, Stoven, roerbakken en sauteren.
  • Aanbod: Koelvers en diepgevroren.
  • Productieland: Nederland, België, Frankrijk en Engeland.
  • Seizoen: Augustus tot en met maart.

Witte kool

  • Omschrijving: Witte kool is een sluitkool met glad groen omblad en plat, rond of spitsig.
  • Kleur: Wit.
  • Toepassing witte kool: Blancheren, koken, stoven, roerbakken en braiseren.
  • Aanbod: Zuurkool en Koelvers.
  • Productieland: Nederland, China, Engeland, Frankrijk en Italië.
  • Seizoen: Hele jaar.

Lees verder

© 2006 - 2017 Webchef, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De groententuin: KolenZelf groenten kweken is leuk. Je bent afhankelijk van de weeromstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
De GroentekalenderDe GroentekalenderWe willen het tegenwoordig allemaal veel vaker: zo vers mogelijk eten. Alleen zijn we het niet meer zo gewend. Regelmati…
De geneeskracht tegen kanker van koolsoortenDe geneeskracht tegen kanker van koolsoortenAlle kolen zijn supergezond! De meeste koolvormen zijn rond. Er zijn twee soorten spitskool. Witte kool en savooiekool h…

Reageer op het artikel "Groenten: Koolgewassen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Webchef
Gepubliceerd: 04-10-2006
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!