Nationale Pannenkoekdag, groot smulfestijn voor jong en oud

Nationale Pannenkoekdag is een smulfestijn voor jong en oud dat in Engeland, Ierland en Australië al eeuwenlang wordt gevierd en in 2007 door Tefal en Koopmans in Nederland is geïntroduceerd. Van oudsher wordt Pannenkoekdag gevierd op de dinsdag voor Aswoensdag, de eerste dag van de bij ons nagenoeg geheel in onbruik geraakte christelijke vastenperiode. In deze periode mag men 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten eten. Aangezien deze etenswaren in de meeste gezinnen wel aanwezig waren maakte men ze helemaal op voor de vastenperiode begon door er pannenkoeken van te bakken. Vandaag de dag hebben Tefal en Koopmans er een leuke draai aan gegeven, kinderen bakken pannenkoeken voor ouderen. Smult u mee?

Pannenkoekenfeest met scholenactie

Belangrijk hoogtepunt op Pannenkoekdag is de scholenactie waarbij de leerlingen van honderden basisscholen pannenkoeken bakken voor ouderen en bejaarden. Scholen benaderen een verzorgingshuis of andere oudereninstelling in de buurt van de school en nodigen de bewoners uit voor een pannenkoekenfeest dat dit jaar wordt gehouden op vrijdag 18 maart.


De leerlingen mogen ook hun eigen opa’s en oma’s uitnodigen voor het festijn, de kinderen bakken pannenkoeken voor de ouderen om ze eens een keer extra te verwennen. De school kan zich via het online inschrijfformulier op www.pannenkoekdag.nl. aanmelden voor de actie en in de weken voor het feest zorgt de organisatie voor een pakket vrolijke posters en folders voor de leerlingen zodat zij zich vast mentaal kunnen voorbereiden op hun taak bij wat komen gaat.

Pannenkoekdag Startpakketten

En ere wie ere toekomt, Tefal en Koopmans maken veel werk van de actie, zij zorgen voor Pannenkoekdag Startpakketten die bestaan uit Tefal pannenkoekpannen, pakken Koopmans Pannenkoekmix, boter, servetten, tafelkleden en koksmutsen voor de jonge koks en kokkinnen. Zo'n startpakket is voldoende voor 20 personen, de school moet zelf zorgen voor kooktoestellen en afhankelijk van de grootschaligheid van het evenement ook voor meer pannenkoekenmix en de nodige limonade.


Ruim voor de Pannenkoekdag dient de school voorbereidingen te treffen voor het pannenkoekfeest, er moeten goede afspraken worden gemaakt over het eventuele gebruik van keukenfaciliteiten van de oudereninstelling. Bij pannenkoeken hoort natuurlijk jam en poedersuiker, banaan en hazelnootpasta met slagroom of appel en spek en stroop. Er moeten borden en bestek geregeld worden en wil het personeel meehelpen met bakken? Hiervoor kan vanzelfsprekend ook de hulp van de ouders van de leerlingen worden ingeroepen. De eetzaal van de oudereninstelling wordt 's ochtends versierd door de leerlingen en daarna worden onder deskundige begeleiding van ouders, leerkrachten en eventueel keukenpersoneel de pannenkoeken gebakken.

Lunchtijd

Als het dan lunchtijd is gaan de kinderen de pannenkoeken serveren aan de ouderen en helpen waar nodig met opeten, zij doen zichzelf natuurlijk ook tegoed aan het smakelijke baksel. Vanaf begin januari kunnen scholen zich weer inschrijven voor de komende editie van de Nationale Pannenkoekdag die dan vast ook weer veel belangstelling zal trekken.


Inschrijven kan op www.pannenkoekdag.nl, op deze leuke site vindt u alle informatie over het festijn, met een stappenplan en een checklist zowel voor scholen als voor oudereninstellingen, daarnaast treft u er leuke weetjes over pannenkoeken aan, recepten voor zoete en hartige pannenkoeken en tips voor de organisatie. Nationale Pannenkoekdag breekt elk jaar opnieuw weer records, gemiddeld doen er zo'n 50.000 kinderen met hun school aan mee! Met de hulp van hun juffies, meesters, vaders en moeders en professionele koks worden ouderen verwend met de lekkerste pannenkoeken. Op de Nationale Pannenkoekdag heerst er een gezellige en bedrijvige sfeer, het is iedere keer weer een groots feest. Als u het leuk vindt kunt u vooraf een Pannenkoekdag poster op A3 formaat op de site downloaden en uitprinten, help mee en laat de pannenkoeken uzelf ook goed smaken!

De pannenkoeken bakkerij, schilderij uit 1560 van Pieter Aertsen (1508-1575), Museum Booijmans-Van Beuningen / Bron: Pieter Aertsen (circa 1508–1575), Wikimedia Commons (Publiek domein)De pannenkoeken bakkerij, schilderij uit 1560 van Pieter Aertsen (1508-1575), Museum Booijmans-Van Beuningen / Bron: Pieter Aertsen (circa 1508–1575), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Pannenkoeken bestaan al sinds de prehistorie

Historici gaan ervan uit dat de mens al in de prehistorie pannenkoeken bakte, we weten in elk geval zeker dat de Romeinen al zowel zoete als hartige pannenkoeken bakten gemaakt van een beslag van melk, eieren en bloem of boekweit, maïsmeel of aardappelen. Tijdens de Middeleeuwen en later werden pannenkoeken vooral gegeten tijdens speciale gelegenheden, zoals vlak voor het begin van de vasten voor Pasen. Pannenkoeken zijn vermoedelijk in verschillende landen onafhankelijk van elkaar ontstaan en het recept zou pas in de 12e eeuw door kruisvaarders naar Europa zijn gebracht, het werd voor het eerst op schrift gesteld in China en Nepal. Het oudst bekende recept spreekt van een beslag van boekweit, gesmolten boter, melk, water en bloem, de pannenkoek werd gebakken op een platte hete steen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn pannenkoeken gezond?Zijn pannenkoeken gezond?Mam, wat eten we vanavond? Pannenkoeken! En de kinderen zijn weer blij en om een goede reden ook want pannenkoeken zijn…
Recepten voor verschillende soorten pannenkoekenRecepten voor verschillende soorten pannenkoekenPannenkoeken zijn heerlijk als avondmaal of ontbijt. De gewone pannenkoek is al lekker, maar er zijn nog allerlei andere…
De pannenkoek: ontstaan en al dan niet exotische variantenDe pannenkoek: ontstaan en al dan niet exotische variantenPannenkoeken kunnen er altijd wel in. Het zijn welkome gasten op een kinderfeestje, na een frisse wandeling of op 2 febr…
Mikado pannenkoekenPannenkoeken maken kost haast niks. Geen tijd, geen geld, geen moeite. Ze zijn leuk en makkelijk om te bakken, en meesta…

Hoe verwerk je restjes voedsel?Hoe verwerk je restjes voedsel?We gooien elk jaar voor miljarden euro’s aan voedsel weg. Vaak is er teveel gekocht, of er is teveel gekookt. Maar voeds…
Dag van het IJsDag van het IJsHij bestaat echt, de Dag van het IJs. Het is zelfs een Europese Dag van het ijs, van het ambachtelijk ijs, welteverstaan…
Bronnen en referenties
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 20-12-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.