Nederland, we hebben allemaal genoeg te eten
Wat hebben we het toch goed in Nederland. Volgens onderzoek van Oxfam Novib vind je in de Nederlandse winkels de grootste variatie aan gezonde en voedingsrijke producten. Honger wordt er in Europa niet of nauwelijks geleden, maar Nederland doet het op dit gebied bijzonder goed. Waarom? De producten op de Nederlandse markt zijn goedkoop en van hoge kwaliteit. Dit zorgt er voor dat er in de meeste Nederlandse huishoudens relatief goed gegeten wordt.
Honger wereldwijd
Honger is wereldwijd wel iets afgenomen de laatste jaren, maar het is nog niet genoeg. Van onze totale wereldbevolking gaat één op de acht mensen iedere nacht hongerig slapen, dat zijn meer dan 840 miljoen mensen. Toch wordt er wereldwijd voldoende voedsel geproduceerd om iedereen te eten te kunnen geven. Helaas zijn er nog steeds veel landen waar men onvoldoende te eten heeft. Deze landen vinden we hoofdzakelijk in Afrika. In de landen aan de zuidrand van de Sahara heeft zelfs één op de vier mensen onvoldoende te eten.
Voeding in Nederland
Voedsel is in Nederland relatief goedkoop. Onze supermarkten zijn zelfs de goedkoopste van Europa. Dat is de reden dat de meeste Nederlanders over het algemeen gezond eten. In verhouding met andere Westerse landen valt het aantal diabetes patiënten in Nederland hierdoor mee. Het hoge aantal diabetes patiënten in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië zorgt ervoor dat deze landen laag scoren op de lijst van Oxfam Novib. Desondanks valt er over het voedingspatroon van de Nederlanders ook wat te klagen. Maar liefst negentien procent van de Nederlanders heeft een BMI van meer dan 30. Hierin valt dus nog wel wat winst te behalen.
Ongezond eten
Niet alleen een tekort aan voedsel is een groot probleem, volgens Oxfam Novib. Ook welvaart brengt zijn eigen problemen mee. In Saoedi-Arabië heeft een derde van de bevolking een BMI van meer dan 30 en is 18% van de bevolking diabetes patiënt. Hiermee is Saoedi-Arabië koploper, nog voor de Verenigde Staten en Egypte.
Wereldwijd is het aantal mensen wat te kampen heeft met obesitas verdubbelt sinds 1980. Overgewicht vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, artrose en andere aandoeningen van de gewrichten en sommige vormen van kanker zoals dikke darm kanker, borstkanker en baarmoederslijmvlieskanker.
In Nederland wordt, vooral tijdens het ontbijt, veel zoet op het brood gegeten in de vorm van jam, hagelslag en muisjes. Daarnaast wordt ook cruesli veel gegeten bij het ontbijt en ook hieraan zijn zoetstoffen toegevoegd. Hier valt dus nogal wat winst te halen, wanneer we het hebben over gezonde voeding. Het avondeten wordt vooral door de weeks vaak bepaald door het gemak. In Nederland wordt dus vrij veel gebruik gemaakt van zakjes, pakjes en kant-en-klaar producten om zo snel mogelijk een maaltijd op tafel te zetten. Deze maaltijden bevatten dus vaak iets meer vet en zout dan dat gezond is.
Waarom zijn arme mensen vaak dikker?
Ongezonde voeding is vaak goedkoper dan gezonde voeding. Wanneer je met een smalle beurs naar de supermarkt gaat zal je sneller kiezen voor de goedkopere caloriebommen, dan voor de duurdere gezonde producten. De kosten voor de aanschaf van verse gezonde producten, zoals groenten en fruit zijn de laatste jaren ook gestegen, terwijl de prijs van frisdrank en koekjes is gedaald.
Daar komt nog bij dat gezonde producten vaak aan bederf onderhevig zijn. Voedselpakketten van bijvoorbeeld de voedselbank zullen dus ook vaak minder fruit en meer ongezondere producten bevatten. Groenten zitten wel in het voedselpakket, meestal voldoende voor minimaal drie warme maaltijden.
Nederlanders gezond
Uiteindelijk was de conclusie van Oxfam Novib dus dat de Nederlanders het op het gebied van voeding goed doen. Voeding is goedkoop en van goede kwaliteit. Nederlanders kiezen bewust voor goede voeding en een gezond levenspatroon. Desondanks zijn twee van de tien Nederlanders te dik. Een aandachtspuntje, maar vergeleken met andere welvaartslanden doen we het niet slecht.