Zelf bonbons maken met verschillende vullingen

Zelf bonbons maken met verschillende vullingen Bonbons uit de winkel zijn lekker, maar vaak prijzig. Een leuke hobby voor bonbonliefhebbers is dan ook zelf bonbons maken met veel verschillende vullingen en smaken. Een favoriete smaak gevonden? Waarom dan niet een heleboel bonbons met die smaak maken. Maar hoe doe je dat nu, zelf bonbons maken? Wat heb je hiervoor nodig en welke ingrediënten kan je allemaal gebruiken als vulling?

Benodigdheden voor het maken van bonbons

Om bonbons te kunnen maken heb je als eerste vormpjes nodig. De siliconenvormpjes werken het beste. Je kan speciale bonbonvormpjes gebruiken, maar ook ijsblokvormpjes of ijslollyvormpjes werken prima. Ze zijn vaak bij de Action of de Xenos in de aanbieding. Verder heb je chocolade nodig om te smelten en smaakjes voor de vulling.

Chocolade smelten

Chocolade smelten kan au bain-marie, in een steelpannetjes of in de magnetron. In de magnetron of anders au bain-marie heeft mijn voorkeur. In een steelpannetje moet je goed opletten dat het pannetje niet te heet wordt. Een te hete pan zorgt voor een verandering in de samenstelling van de chocolade, de cacao wordt hard en korrelig, waardoor de chocolade niet meer te gebruiken is. De gesmolten chocolade laat je voorzichtig in het vormpje lopen. Probeer een soort kuipje van chocolade te krijgen en laat dit even afkoelen. De makkelijkste manier om een kuipje te krijgen is om de vormpjes vol te laten lopen met chocolade en hierna weer leeg te gieten. Het teveel aan chocolade kan je dan gebruiken om de vulling mee te maken of voor de bodem waar je later de vulling mee afdekt.

Bonbonvulling maken

Je kan allerlei verschillende vullingen maken. Hieronder volgen een paar voorbeelden.
  • Vullen met marsepein. Deze marsepein kan je zelf maken, maar je kan ook kant en klaar marsepein uit de winkel gebruiken. Marsepein die over is kan je het beste in plastic verpakt in de koelkast bewaren. Wanneer je de marsepein weer wilt gebruiken, haal je deze een half uurtje van te voren uit de koelkast.
  • Vullen met chocolademousse. De chocolademousse maak je door stijf geslagen slagroom door de gesmolten chocolade te roeren. De verhouding chocolade en slagroom moet ongeveer één op één zijn.
  • Vullen met Nutellacrème. Hiervoor smelt je ongeveer 40 gram pure chocolade met één theelepel Nutella en 2 ml room. Natuurlijk kan je de hoeveelheid aanpassen aan hetgeen je nodig hebt.
  • Vullen met witte chocoladecrème. Hiervoor smelt je witte chocolade met boter, ongeveer in de verhouding één op één.
  • Vullen met chocolade toffee crème. Hierbij heb je voor 10 tot 15 bonbons ongeveer 200 gram chocolade, 25 gram chocoladepasta (Nutella), 25 gram boter en 25 gram vloeibaar fondant nodig. Meng de zachte boter (kamertemperatuur) met de gesmolten chocolade en de Nutella, voeg als laatste de fondant toe. Goed roeren. Je kan ook zelf vloeibaar fondant maken van marshmallows. Hoe je dat moet doen, lees je in het artikel: Gekleurde suiker, gekleurd glazuur en marshmallow glazuur.
  • Vullen met drank. Hiervoor maak je een zachte vulling van gelijke delen room en gesmolten chocolade. Bij honderd gram chocolade en honderd milliliter slagroom, gebruik je twee eetlepels drank. Mogelijkheden zijn koffielikeur, cognac, whiskey (dit is alleen lekker in combinatie met pure chocolade), Curaçao likeur en Passoa likeur.
  • Vullen met slagroom. Breng 350 ml slagroom met een opengesneden vanillestokje aan de kook. Daarna laat je de slagroom afkoelen. Na een half uurtje haal je het vanillestokje eruit en het eventuele vel van de room. Roer 200 gram suiker door de room. Klop met een mixer 200 gram boter lobbig en voeg hier al mixend het slagroommengsel bij. Een lekkere combinatie is een bonbon deels gevuld met slagroom en deels met advocaat.
  • Kersenbonbon. Dan vul je de bonbon met een hele ontpitte kers en een beetje kersenlikeur.

Natuurlijk kan je zelf nog veel meer verschillende vullingen bedenken. Je kan zelfgemaakte bonbons maximaal een maand in de koelkast bewaren.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bonbons maken: receptBonbons maken: receptBonbons: wie houdt er nou niet van? Er zijn diverse workshops om bonbons te maken, maar je kan ook thuis aan de slag gaa…
Drie recepten voor gevulde chocoladebonbonsBonbons zijn heerlijke chocolade cadeautjes om in je mond te laten smelten en je te laten verrassen door de vulling. Gen…
Zelf gevulde bonbons makenZelf gevulde bonbons makenKijk jij ook altijd verlekkerd in de etalage bij de bakker of chocoladewinkel? Al die mooie creaties van chocola lachen…
Praline: ontstaan, merken, vullingen, ontwerp en de truffelPraline: ontstaan, merken, vullingen, ontwerp en de truffelDe praline is 'een zoetigheid met daarrond een chocoladelaagje'. Dit chocoladelaagje omhult mooi de vulling die daaronde…

Een gezonde appelEen gezonde appelDe appel is een van de meest bekende stukken fruit die we kennen en consumeren. Fruit is gezond en de appel maakt daar e…
Bronnen en referenties
Reacties

Carla, 26-03-2018
Goedemorgen. Ik wil graag bonbons met advocaat vulling maar nu is mijn vraag moet ik de pure advocaat erin doen of kan ik die nog verzachten met iets(omdat de advocaat op zich vrij scherp is). Alvast bedankt. Reactie infoteur, 26-03-2018
Je kan het beste een ganache maken met 1/2 dl volle room, 25 gram boter en 2 grote eetlepels advocaat (een veelvoud hiervan kan natuurlijk ook, gaat om de verhoudingen). De room laat je met boter zachtjes koken en nadat de pan van het vuur is, voeg je de advocaat toe.

Lisa, 16-01-2015
Chocolade hoort absoluut niet thuis in de koelkast. Condens, vocht; gaat niet samen met chocolade. Bewaren op kamertemperatuur is het beste. Reactie infoteur, 16-01-2015
In principe heb je gelijk, behalve wanneer de bonbon gevuld is met slagroom (chocolade truffels blijven ook langer goed in de koelkast) of wanneer het omhulsel van de vulling te dun is en er dus lucht bij de vulling kan komen. Dan hangt het van de vulling af en loop je in sommige gevallen het risico van bedorven vulling. Wanneer alles goed is gegaan en je geen slagroom als vulling hebt gebuikt, kan je ze inderdaad het beste op kamertemperatuur in een afgesloten trommel bewaren. Maar veiligheid voor alles, niemand zit te wachten op een voedselvergiftiging.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 01-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.