10 tips voor kruidenthee: goedkoop en creatief thee zetten

Kruidenthee kun je eenvoudig zelf maken. Een kruidenmix samenstellen is goedkoper dan voorverpakte theemixen kopen. Daarnaast kun je een kruidenmix precies naar eigen smaak inrichten. Sommige mensen willen gebruik maken van de geneeskrachtige werken van kruiden en bladeren. Dan is het samenstellen van je eigen kruidenmix een uitkomst. Je kunt zoete thee maken zonder suiker en je kunt heerlijke mixen uitvinden. Ontdek wat jouw lievelingssmaak is! Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


1. Laurier

Wanneer je zelf kruidenthee maken gaat, is in eerste instantie houdt het bij eenvoud een verstandig motto. Een thee hoeft niet van verschillende kruiden gemaakt te worden. Eén kruid is ook goed. Een kruid waar je prima een thee mee kan maken is laurierblad. Je krijgt een lekkere, subtiel smakende thee van 3 of 4 bladeren laurier. Verder heeft laurier als werking dat je makkelijker van rookverslaving kunt afkomen; van laurier word je een beetje rustig. Ook is laurier goed voor de spijsvertering en tegen flatulentie. Diabetespatiënten hebben eveneens baat bij laurier.

2. Kaneel, gember en zoethout

Een tweede tip is het maken van een theemix met verse gember, kaneel en zoethout. Deze drie kruiden geven op zich al een hele aangenaam smakende thee. De thee smaakt zoet op zich want zowel zoethout als kaneel hebben een zoete smaak. Gebruik een klein bolletje verse gember, een stukje kaneelstok van anderhalf tot twee centimeter en een eetlepel versnipperd zoethout. De kaneelstok moet je in een vijzel verpulveren. Je kunt de drie genoemde kruiden als basis zien. Want je kunt er heel goed kardemom, kruidnagel, steranijs of anijs aan toevoegen. Eén of twee kruidnageltjes maakt de thee verfrissend van smaak. Steranijs is ook al een zoet kruid; twee of drie stukken steranijs is al genoeg. Eventueel verpulver je steranijs samen met kaneel; door het verpulveren zal het meer smaak afgeven. Deze thee is gezond om allerlei redenen; wil je daarover meer weten klik dan op één van de kruiden in deze alinea. Je zou van een suikerverslaving af kunnen komen door steranijs, kaneel, zoethout en gember als thee te drinken. Een extra tip is dat je deze thee twee keer kunt overgieten met water. De tweede keer zal er iets meer kaneelsmaak aan zijn en de gembersmaak is minder scherp.

3. Gember in zwarte thee

Gember is erg lekker als thee. Je kunt gember eenvoudigweg raspen. Sommige mensen schillen het niet eens. Maar als je wilt kun je het even schillen voor het te raspen. Je kunt de geraspte gember vervolgens in de theepot stoppen waar een zakje zwarte thee in hangt. Gember heeft als gezondheidsvoordeel dat het goed is tegen keelpijn.

4. Saliethee

Salie is niet alleen een lekker kruid om gerechten mee op smaak te brengen; het is ook een kruid waarmee thee kan worden gezet. Saliethee wordt veel gedronken in Griekenland en Turkije. Het is een zacht smakende thee. Je gebruikt salie en verder niks. De meeste mensen gebruiken gedroogde salie. Over het algemeen geven gedroogde kruiden beter de smaak af aan water. Salie is een kruid met geneeskracht. Het werkt tegen een groot aantal ziekten; bijvoorbeeld tegen overmatig zweten en inwendige ontstekingen. Salie werkt preventief goed tegen de griep.

Van biologische sinaasappels en biologische appels kun je de schil bewaren en drogen door het in een laag verwarmde oven of op de verwarming te zetten. Deze schillen zijn smaakgevers in een theemix.

5. Thee van wilde kruiden

Thee hoef je niet te maken van tuinkruiden zoals salie; je kunt het ook van wilde kruiden maken. Neem bijvoorbeeld de brandnetel, weegbree en hondsdraf. Deze drie geneeskrachtige kruiden, die je overigens ook als groenten kunt eten, kun je drogen om er een thee van te zetten. Brandnetel is goed als vochtafdrijvend middel en het is goed voor de urinewegen. Weegbree is een gezond kruid wat je helpt om aan te sterken. Hondsdraf is eveneens een breed inzetbaar middel; het werkt onder andere krampstillend en bloedzuiverend. Wilde kruidenthee die hier genoemd is, smaakt niet voor iedereen even lekker. Je kunt het aanvullen met lekkere smakende kruiden zoals munt.

6. Thee zoeten met steviablad

Stevia is een natuurlijk zoetmiddel. Gedroogde steviabladeren zijn te koop via internet en enkele gezonde voedingwinkels. Stevia kun je van de lente tot de herfst zelf in de tuin kweken. Steviablad is 200 keer zoeter dan suiker en er zitten geen calorieën in. Het is het ideale middel om van de drang tot zoetconsumptie af te komen. Van suiker krijg je namelijk pieken en dalen in het bloedsuikerniveau waardoor je snel weer trek hebt in suiker. Met steviablad voorkom je dat.

7. Kruidenthee in een Nespresso-apparaat

Kruidenthee kun je op verschillende manier maken. Je kunt het los in de theepot gooien en het eruit filteren met een theezeefje. Je kunt een doosje losse theezakjes kopen welke je zelf kunt vullen met kruiden. Maar er is nog een andere manier: via internet zijn er hervulbare Nespressocups te koop. Deze worden coffeeduck genoemd. Je kunt deze rond de 1000 keer gebruiken. De cups kun je zelf met koffie vullen, maar ook met thee! Dat geeft een hele andere thee. De thee wordt onder hoge druk gezet en zal eerst troebel zijn maar wordt na een minuut helemaal helder.

8. Munt

Er zijn meerdere soorten munt te koop. Deze kun je eenvoudig zelf kweken. Munt woekert lekker voort in de tuin; na een paar jaar heb je de tuin vol munt, als je niet oppast. Daarom wordt er aangeraden munt in een pot te kweken. Maar als je veel muntthee drinkt kun je net zo goed het in de volle grond kweken.

9. Lavendel

Mensen denken niet snel aan lavendel als ze thee willen maken. Toch is deze heerlijke geurende plant een uitkomst als je thee zet. Het levert een bakkie thee met heerlijk aroma op. Lavendel heeft geneeskracht en werkt onder andere goed tegen reumatische aandoeningen, neusverkoudheid en slechte mondgeur.

10. Kamille

kamille is een lekker kruid dat je zelf kunt kweken. Bij een biologische winkel kun je losse kamille kopen. Kamille wordt ook verkocht als kruid om stoombaden mee te nemen; het is goed voor de slijmvliezen en luchtwegen gaan ervan open. Er worden ook mondspoelingen gedaan met kamille. Een klein deel van de mensen zijn allergisch voor kamille. Als je huiduitslag krijgt na het drinken van kamillethee moet je ermee stoppen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten kruidenthee en hun werking op de gezondheid: tipsSoorten kruidenthee en hun werking op de gezondheid: tipsEen kopje thee is een ideaal middel om je lichaam op een natuurlijke manier gezond te houden. Kruidenthee heeft tal van…
Zwanger en kruidentheeZwanger en kruidentheeKruidenthee is een lekkere en gezonde drank doordat kruidenthee geen suiker bevat. Daarbij bevat kruidenthee geen cafeïn…
Bereiding van je eigen thee en ijstheeBereiding van je eigen thee en ijstheeEen kop thee van je eigen geplukte of gekochte verse kruiden is niet enkel lekker, maar ook nog eens gezond. Niet alle k…
Wat zijn de verschillende theesoorten en hoe gezond is thee?Wat zijn de verschillende theesoorten en hoe gezond is thee?Thee … in alle soorten en smaken en al heel lang niet meer weg te denken uit onze cultuur. Thee is zo ingeburgerd als ko…

Gezond eten: het Mediterrane dieetGezond eten: het Mediterrane dieetDe Mediterrane levensstijl is gezond. Dat is bewezen. Voor ons, Nederlanders, is het, hoe graag we zouden willen, lastig…
Pectine in voedingsmiddelenPectine in voedingsmiddelenPectine is een natuurlijke stof die voorkomt in appels en citrusvruchten. Pectine heeft een gunstig effect op de spijsve…
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 16-11-2023
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.