Veelgestelde vragen bij het maken van cupcakes

Veelgestelde vragen bij het maken van cupcakes Zelf cupcakes maken is erg leuk, lekker en helemaal niet moeilijk. Toch zijn er soms vragen waar je op stuit. Dit kan zijn tijdens het bakken of na het bakken. Cupcakes kunnen ook mislukken, daarom is het belangrijk om een aantal dingen vooraf te bedenken. In dit artikel staan de meest voorkomende vragen over cupcakes.

Wat is het verschil tussen marsepein en rolfondant?

Marsepein wordt gemaakt op basis van amandelen en rolfondant wordt gemaakt op basis van suiker. Rolfondant droogt sneller uit dan marsepein. Dit is het grootste verschil. Verder is er natuurlijk het verschil in smaak, dus wat jij lekker vindt. Je kan het beide een keer uitproberen om te weten wat jij het lekkerste vind.

Hoe lang kan je marsepein bewaren?

Marsepein blijft ongeveer een half jaar na opening goed. Verpak het wel goed luchtdicht en bewaar het donker. Het lekkerste is verse marsepein, want hoe langer je marsepein bewaart hoe droger en minder smaakvol het wordt.

Hoe vul je een cupcake?

Een cupcake vullen is eigenlijk vrij simpel. Zorg er in de eerste plaats voor dat het cakeje helemaal afgekoeld is. Je neemt dan een appelboor en boort een stukje uit het midden. In het gaatje dat dan ontstaat doe je de vulling. Daarna kan je de cupcake afsmeren of er een topping op doen. Als je geen appelboor hebt kun je ook proberen om met een scherp klein mesje een gat te maken. Het stukje wat je er uit hebt gehaald kan je ook nog terugplaatsen, haal dan een klein stukje van de onderkant af.

Hoe maak ik een mooie swirl op mijn cupcake?

Een swirl is het mooie topje bovenop de cupcake, deze is vaak gemaakt van een botercreme. Deze botercreme's kun je in heel veel smaken maken. Voor het maken van een swirl geldt: oefening baart kunst. Als je vaker probeert om swirls te maken zul je zien dat je ze steeds mooier gaat maken. Je kan je elleboog ondersteunen voor een vastere hand. Je kan op een aantal manieren swirls maken.

  1. De makkelijkste manier om dit te doen is met een garneerspuit, ook wel spuitzak genaamd. Met een garneerspuit heb je verschillende opzetstukjes voor swirls, van dik tot dun. De garneerspuit vul je met de botercreme en je drukt de botercreme langzaam naar buiten.
  2. Je kan ook kiezen voor een wegwerp garneerspuit. Dan heb je geen gedoe met afwassen en kan je hem na gebruik zo weggooien.
  3. Als je geen garneerspuit hebt kun je het puntje uit een plastic zakje knippen. Let op dat je dan niet een hele mooie swirls met randjes kan maken, maar als je geen garneerspuit hebt is dit zeker een oplossing.

Zo ga je te werk

Druk de botercreme naar buiten en begin met een cirkel aan de buitenkant die je naar binnen draait en als de cupcake bedekt is dan trek je de spuit in het midden omhoog voor het toefje.
Je kan ook eerst een mooie buitenrand maken, de spuit in het midden omhoog trekken en daarna een kleiner rondje maken in het midden.

Kan ik cupcakes invriezen?

Veel vragen worden gesteld over het bewaren en invriezen van cupcakes. Cupcakes zijn, als ze vers gemaakt zijn, in te vriezen. Probeer dit in een luchtdichte doos te doen. Je hebt speciale cupcakedoosjes waar je één cupcake in kan doen, maar je hebt ook cupcakedozen waar je meerdere cupcakes in kunt doen. Dit is persoonlijk, want het ligt er ook aan hoeveel plaats je hebt in je vriezer. Je kan de cupcakes ook apart verpakken in een diepvrieszakje. In de vriezer kun je cupcakes ongeveer één maand bewaren, daarna wordt de kwaliteit minder. Ook cupcakes met topping kun je bewaren in de vriezer. Haal de cupcakes een uur voor het serveren uit de vriezer, zo zijn ze goed ontdooid.

Hoe bewaar ik cupcakes als ik ze gemaakt heb?

Cupcakes kun je het beste bewaren in een luchtdichte doos. Als ze vers gemaakt zijn zijn ze ongeveer drie dagen houdbaar. Je hebt speciale dozen voor cupcakes. Je kan ze op kamertemperatuur bewaren, maar het beste is om ze in de koelkast te bewaren, zeker als je botercreme gebruikt. Haal de cupcakes een halfuurtje voor serveren uit de koeling. Dan zijn ze op kamertemperatuur en hebben ze de beste smaak.

Hoe kan ik cupcakes het beste laten afkoelen?

Als cupcakes net uit de oven komen zijn ze erg teer. Laat ze eerst vijf tot tien minuten afkoelen in het bakblik. Zo wordt het deeg wat minder kwetsbaar. Na die minuten kun je ze het beste op een (koel)rek volledig af laten koelen. Laten koelen op een rek is het beste, aangezien ze dan rondom goed afkoelen.

Mijn cupcakes zijn te droog en te stug, hoe kan dit?

Waarschijnlijk heb je het beslag te lang gemixt. Voor het maken van perfecte cakes, taarten en cupcakes geldt: niet te lang mixen. Dus mixen tot de ingrediënten goed gemengd zijn en dan echt niet doormixen.

Hoe weet ik wanneer mijn cupcake klaar is?

Per oven is verschillend hoe lang cupcakes precies moeten bakken. Om te weten of je cupcakes gaar zijn kun je het beste een sateprikker pakken en die in het cakeje steken. Komt de prikker er schoon uit dan is hij gaar en zitten er restjes deeg aan, dan moet hij nog even in de oven blijven.

Hoe zorg ik dat mijn cupcake plat is aan de bovenkant?

In de oven zet de cupcake altijd wat uit en bolt de bovenkant ietsje op. Het makkelijkste is om de cupcake volledig af te laten koelen en dan de bolling eraf te snijden met een scherp mes.

Waar kan je goedkoop spullen halen voor het maken van cupcakes?

Als je cupcakes gaat maken ben je redelijk wat geld kwijt als je kwalitatief goede spullen wilt hebben. Bij winkels als Xenos, Action en Jamin verkopen ze ook benodigdheden om cupcakes mee te maken. Hou ook folders goed in de gaten, want soms heeft Kruidvat ook wel een bakspulletjes.

Hoe lang blijft een cupcake vers?

Eigenlijk moet je cupcakes binnen één dag opeten. Daarna kan je ze ongeveer één maand in de vriezer bewaren. Eet ze sowieso binnen drie dagen op, omdat op de derde dag de kwaliteit echt slecht begint te worden. Bewaar cupcakes het liefst in een gesloten, luchtdichte trommel. Je hebt ook speciale dozen om cupcakes op te bergen, die voorkomen ook dat de cupcakes tegen elkaar aan staan.

Wat is het verschil tussen een muffin en een cupcake?

Een cupcake is Engels en een muffin is Amerikaans. Daarbij worden cupcakes meestal bij de thee geserveerd en muffins worden vaak bij het ontbijt gegeten. Ook is de samenstelling van het beslag anders. Een muffin blijft zoals hij is en een cupcake wordt vaak mooi versierd en afgewerkt.

Wat voor chocolade moet ik gebruiken voor chocoladestukjes in mijn cupcakes?

Je moet bakvaste chocolade gebruiken. Normale chocolade smelt in de oven door het beslag heen en dan heb je geen knapperige stukjes chocolade. Bakvaste chocolade (chocolate chips) zijn verkrijgbaar in chunks en drops en verkrijgbaar bij bakwinkels, taartenwinkels en soms kun je ze ook kopen bij Xenos.

Hoe blijft marsepein op mijn cupcake plakken?

Je moet allereerst je cupcakes afsmeren met botercreme. Het afsmeren dient als plaklaag en het voorkomt ook dat het marsepein vochtig wordt, want als marsepein vochtig wordt dan smelt het.
Wil je dat niet dan kun je een beetje honing of wat water met suiker gebruiken om het marsepein vast te plakken.

Mijn cupcakes zijn mislukt, hoe kan dit?

Dat je cupcakes mislukken kan altijd gebeuren, waarschijnlijk heb je een of meerdere foutjes gemaakt. Soms mislukken cupcakes ook gewoon zonder dat er een echte reden voor is. Veel voorkomende fouten zijn:
  • Het beslag te lang mixen, mix tot de ingrediënten gemixt zijn en stop dan.
  • Verkeerde ovenstand en/of verkeerde oventemperatuur.
  • De deur van de oven tijdens het bakken open gedaan, dit moet je nooit doen. Het beslag stort gelijk in zodra er koude lucht bij komt.
  • Gebruik goede kwaliteit ingrediënten.
  • Verwarm de oven ook altijd tot de juiste temperatuur, als je hem eerder gaat gebruiken, dan zakken je cupcakes in of worden ze niet goed gaar.
  • Plaats het bakblik in het midden van de oven om gaten, scheuren en bobbels te voorkomen.
  • Gebruik bij voorkeur de ingrediënten op kamertemperatuur.
  • Mix de boter goed luchtig, zo kan de suiker zich goed mengen met de boter.
  • Gebruik een lepel voor ijsbolletjes om de cupcakes te vullen. Eén lepel is voldoende voor één cakeje, omdat het beslag nog wat rijst.
© 2012 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cupcakes workshop – informatie en prijzenBen je op zoek naar een leuke groepsactiviteit voor een verjaardag, vrijgezellenfeest of vriendinnenweekend? Iets wat ni…
Cupcakes die nooit mislukken!Een must-have op een feestje en populairder dan ooit: cupcakes! Cupcakes zijn een fantastische traktatie en wanneer u le…
Cupcakes maken voor beginnersCupcakes maken voor beginnersCupcakes maken is eigenlijk veel eenvoudiger dan dat het lijkt. Je kan ze na afkoeling versieren en aankleden naar eigen…
De perfecte cupcakeDe perfecte cupcakeBij sommige mensen gaat het altijd goed, en bij sommige mensen lukt het nooit. Cupcakes bakken. Lang of juist kort mixen…

De geneeskracht van HavermoutDe geneeskracht van HavermoutHavermout is gewassen, gepelde, verhitte, geplette, verknipte en gerolde haver. Havermout is een lekkere graansoort. Hav…
Cakepops, vrolijk en lekkerCakepops, vrolijk versierde mini-cakejes op een stokje. Erg leuk als traktatie voor je verjaardag. Ze zien er heel feest…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • www.cupcakerecepten.nl
  • www.cupcakesenmuffins.nl
Reactie

Yasmin, 24-11-2013
Hoe lang moet je een cupcake laten afkoelen 30min of 60min? Reactie infoteur, 03-12-2013
Hoi,

een cupcake kan je het beste helemaal af laten koelen en vaak duurt dat langer dan 30 minuten. Je kan dus het beste 60 minuten wachten.

Groetjes,
Linda

Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.