Zoet gebak in Andalusië (Spanje)

In Spanje kan je heel wat zoete gebakjes vinden. Bij ieder feest hoort dan ook een andere lekkernij. Denk maar aan de Turrón de Navidad (de traditionele amandalnougat die ze eten met Kerstmis). Ze houden ook enorm van luchtig bladerdeeggebak en met wat warme vanillesaus of chocoladesaus is het helemaal onweerstaanbaar. Van goed gevuld botergebak loopt de meeste Spanjaarden het water in de mond. Maar van wie hebben ze het allemaal geleerd?

Geschiedenis van de zoetigheid in het zuiden van Spanje

De Moren brachten de kunst van de bereiding van zoetigheid naar Spanje. Daarbij speelde ook de wijn een grote rol in de geschiedenis van al die lekkernijen uit de kloosters. Men gebruikte vroeger namelijk geklopt eiwit voor het klaren van Sherry en wijn. De dooiers gingen als aalmoes naar de kloosters en hier, werden door de nonnnen, allerhande lekkere zoete gebakjes van gemaakt. Deze gebakjes verkochten ze of gaven ze cadeau aan de vele gulle gevers. Later werden die gulle gevers echter schaars en werden de gebakjes alleen nog te koop aangeboden. Zo konden de kloosters in hun eigen onderhoud voorzien.

Hedendaagse producerende kloosterorden in de provincie Sevilla

In het klooster van San Leandro in Sevilla produceren de augustijner nonnen nog steeds de beroemde "Yemas", de heerlijke eierkoekjes die nog steeds zoals in de Middeleeuwen worden gemaakt. Het klooster heeft wel een mengmachine en een speciaal apparaat dat de dooier van het eiwit scheidt.

De nonnen van Santa Inés bakken de "Bollitos de Santa Inés". Dit zijn luchtige balletjes van meel, suiker en sesampoeder. Ze laten het hierbij niet alleen, de o zo bekende "Tortas de aceite", gebakjes met suiker, anijs en een vleugje olijfolie nemen ze ook voor hun rekening. De "Cortadilos", gevulde koekjes met sukade- en pompoen of de "Polverones en mantecados", koekjes van reuzel met chocolade of amandelen, zijn ook niet te versmaden.

In het winkeltje op het binnenplein van het klooster Santa Paula, verkopen de nonnen hun lekkere "Cabello de ángel", een met pompoenmoes gevuld gebakje. Ook heerlijke marmelades van perzik, kweepeer, sinaasappel en tomaat, gaan er over de toonbank.

We blijven in de provincie Sevilla, in het klooster Santa Clara in Alcalá de Guadaira en in Bormujos, Lebrija, Marchena en Morón de la Frontera, worden nog altijd door de kloosterlingen zelfgemaakte zoetigheid verkocht. Bij sommige orden is het nog steeds verboden dat de kloosterlingen zich aan hun bezoekers vertonen. Hier wordt door middel van belgerinkel duidelijk gemaakt dat er een klant is. Achter een houten draaideur, de "torno", klinkt dan een vrouwenstem, die vraagt wat de klant wenst. In de houten draaideur is er een plaat waar de klant het (gepaste) geld legt, daarna draait de torno en kan de klant de waar in ontvangst nemen. Aan de andere kant incasseert de non het geld. De non groet de dorpsbewoners meestal met "Deo gratias", waarop zij "Ave María purísima" terugzeggen.

Heerlijke Polverones - Kaneelkoekjes

Ingrediënten

  • 500 g witte bloem van harde tarwe
  • 200 g reuzel of echte boter
  • 200 g poedersuiker
  • 1 el gemalen kaneelpoeder
  • sap en gerapste schil van 1 onbespoten citroen
  • bloem om te bestuiven
  • poedersuiker voor de afwerking

Bereiding

  1. Zeef de bloem boven de bakplaat en laat hem lichtbruin worden in een gematigde hete oven. Schep de bloem wel herhaaldelijk om, zodat hij niet kan aanbranden. Haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen.
  2. Stort de bloem op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden waar in je de reuzel, poedersuiker, kaneel, citroensap- en rasp toevoegd. Kneed dit alles tot een glad deeg en maak er een bal van. Wikkel deze bal in folie en leg hem ongeveer een uur in de koelkast.
  3. Rol nu het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van om en bij de 1 cm dik. Steek met een bakvormpje of een glas rondjes van 5 cm uit. Leg bakpapier op de bakplaat en deponeer de polverones erop.
  4. De koekjes worden afgebakken, in een voorverwarmde oven op 175ºC, in plus minus 25 min. of tot ze goudbruin zijn.
  5. Laat de koekjes afkoelen en bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker.

Smakelijk!
© 2009 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koekjes bakken, tips en trucsOp een middag koekjes bakken, samen met kinderen of alleen, is altijd leuk en levert een leuke traktatie op. Soms gaat h…
Simpel koekjes receptIn twintig minuten simpele, maar lekkere koekjes op tafel? Dat kan met dit koekjes recept. De benodigde ingrediënten hee…
Diverse koekjes receptenKoekjes bakken doe je lekker zelf of gezellig samen met de kinderen. Met een beetje moeite tover je de lekkerste kokosma…

Saffraan in SpanjeCrocus Sativus noemen plantkundigen de irisachtige die een waardevolle schat in zich draagt. De verse stempels van deze…
Ribera del Duero - Wijnregio in SpanjeDe wijnregio "Ribera del Duero", gelegen aan de oevers van de rivier El Duero, omvat Burgos, Valladolid, Soria en Segovi…
Gertrudis (51 artikelen)
Laatste update: 24-09-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.