De tajine – overblijfsel van de nomadenkeuken

De tajine – overblijfsel van de nomadenkeuken De tajine is een pan waarin allerlei producten samen worden gekookt. De tajine komt van de nomaden in Noord-Afrika en het Midden Oosten. Deze mensen trokken van gebied naar gebied en hadden geen keukens bij zich. Omdat voeding zeker voor mensen die veel onderweg zijn toch heel belangrijk is, ontstonden in die landen heel voedzame 1-pansgerechten. Zij werden en worden bereid in een tajine.

Geen keuken mee op de kameel

Een volk dat rondtrekt, kan ook moeilijk een heel servies mee laten gaan op de rug van een kameel. Dus ook in dat opzicht was eten anders. Wat gekookt werd, kwam op een steen of een ander plat voorwerp en daar werd vervolgens met z’n allen van gegeten. Met de handen wel te verstaan. Door gebruik te maken van platte hele dunne broodjes waarmee het eten wordt opgepakt. (In Nederland ook in de Islamitische winkel verkrijgbaar).

Gebruik van de vingers bij zo’n maaltijd

Scheur een stukje van zo’n 20 bij 20 centimeter van dat brood. Klem dat tussen duim, wijs- en middelvinger. Er ontstaat een soort tuitje. Grijp er dan het bereide eten mee en steek alles zo in de mond. Wie dit goed kan raakt het gezamenlijke voedsel nooit aan.

De tajine: een aardewerken pot voor sudderen

In Marokko wordt de tajine nog steeds veel gebruikt om maaltijden mee te bereiden. Ook een overblijfsel van de nomadencultuur. Wie het land bezoekt, zal zien dan de aardewerken pot met een soort tuit erop overal wordt geserveerd. Het principe van deze kookpot is dat alle ingrediënten erin gaan (eerst wordt er wel in gebakken) en dat het geheel dan vervolgens lekker suddert tot alles gaar is. Simpel en geen omkijken naar. Er kunnen heel veel verschillende tajine gerechten worden gemaakt. Met vlees, vis of vegetarisch en met elke groentesoort die iemand lekker vindt.

Voorwaarden voor het bereiden van een maaltijd in de tajine:

  1. Vlees eerst licht aanbakken en kruiden
  2. Vis komt op een bedje van harte groenten bijvoorbeeld winterwortel. Anders bakt het aan en dat is niet de bedoeling
  3. De rest van de ingrediënten komt op het vlees of de vis
  4. Vervolgens moet het gerecht net zo lang sudderen tot het gaar is
  5. Op het vlees op de vis kunnen diverse zaken gelegd worden zoals: sperziebonen, stukjes snijboon, tuinbonen, linzen, bloemkool, broccoli, raapjes, bleekselderij, artisjokken, citroen, aardappelen, abrikozen. Om het te kruiden wordt vaak ras el-hanout gebruikt. Dit is ook te koop in de oosterse winkel.
  6. Er mag niet geroerd worden. De ingrediënten moeten op hun plaats blijven liggen tot het gerecht klaar is.

De tajine wordt vaak geserveerd met couscous

Recept lamstajine

Ingrediënten

  • 1 kilogram lamsvlees in blokjes
  • scheutje olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 fijngehakte teen knoflook
  • 1 halve eetlepel harissa (in de oosterse winkel te koop, soort sambal)
  • 1 eetlepel ras el-hanout
  • 1 eetlepel honing
  • mespunt saffraanpoeder
  • 2 ons sperziebonen
  • wortel in schijfjes
  • handvol gedroogde abrikozen
  • handjevol rozijnen
  • gehakte peterselie
  • gehakte koriander
  • Ingemaakte citroen

Bereiding:

  1. Bak een kilo lamsvlees in blokjes aan in de tajine en doe er de kruiden bij
  2. Als het vlees goed is aangebakken overdek het dan met de groenten, de abrikozen, de rozijnen, de koriander en leg er een ingemaakte citroen tussen
  3. Doe het deksel erop en laat op laag vuur tussen een half uur en drie kwartier sudderen
  4. Wie niet van lamsvlees houdt, kan ook kippenvlees gebruiken

Kijk in het artikel Zelf Ras el-hanout maken over het zelf maken van Ras el-hanout hoe u dit kruidenmengsel zelf kunt maken. Ook staat daar het recept voor ingelegde citroenen in zout.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetcultuur: MarokkoDe Marokkaanse keuken raakte in Nederland bekend door de invloed van de vele Marokkaanse migranten. Opeens werden cousco…
Couscous, het volksvoedsel van Noord-AfrikaIn grote delen van Noord-Afrika is couscous wat hier in Nederland de aardappelen zijn. Vooral in Marokko en Algerije wor…
Zelf Ras el-hanout en ingelegde citroenen makenMet de komst van andere keuken, zijn soms ook andere ingrediënten nodig voor die gerechten. Natuurlijk kunnen die bij de…
Het gebruik van mes en vorkHet gebruik van mes en vorkDe maaltijd nuttigen met mes en vork is in West-Europa niet meer weg te denken. Het is basisprincipe nummer één van onze…

Spaans Chapata broodSpaans Chapata broodBrood is het Spaanse symbool voor voedsel, men serveert het bij elk gerecht. Je kunt er broden vinden in allerlei denkba…
Franse gastronomie: Elzas - Lotharingen - zoete lekkernijenFranse gastronomie: Elzas - Lotharingen - zoete lekkernijenElzas - Lotharingen, het paradijs van de mirabellen en de daarbijhorende specialiteiten. Maar dat is niet alles. U vindt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Annazuc, Pixabay
  • Sneinspetielje -Frisch Dagblad Kookboek over de tajine
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.