Lekkere Indiase chutneys

Lekkere Indiase chutneys Geen enkel Indiaas gerecht is compleet zonder wat hete chutney. Er zijn dan ook veel verschillende chutneys. Sommige chutneys zijn vers en rauw en worden helemaal niet gekookt. Terwijl andere chutneys licht gekookt zijn, zodat alle specerijen goed kunnen intrekken. Meestal variëren chutneys van zoet naar pittig en soms een lekkere combinatie van die twee.

Oorsprong

De naam chutney is een Engelse versie van het Indiase woord ‘chatni’. Chutneys werden erg populair in Europa in de 17e en 18e eeuw. Chutneys zijn erg populair in de Britse eilanden. Ook zijn chutneys erg populair in Britse kolonies zoals Jamaica en Zuid-Afrika.

Verschillende soorten chutneys

Kokosnoot chutney

Deze chutney kun je maken door het vruchtvlees van een kokosnoot te raspen. Neem vervolgens twee kopjes geraspte kokosnoot. Hierbij voeg je twee groene pepers toe, zout, verse gember, curry bladeren en mosterd zaadjes.

Tomaten chutney

Deze frisse, zoete chutney kun je maken door drie verse tomaten zacht te koken met een eetlepel olie. Al kokend voeg je wat curry bladeren, zout, koriander, gember en rode pepers toe.

Tamarinde chutney

Voor deze chutney heb je de pulp van tamarindes nodig. Deze kun je kopen in een toko. Je voegt er wat bruine suiker bij, zwarte peper, zout en Spaanse pepers.

Mango chutney

Deze chutney is makkelijk te maken door mango stukjes eerst lichtjes te bakken met wat olie in een hete pan. Terwijl je de mango bakt, voeg je wat limoensap, zout, zwarte peper, mosterd zaadjes en een halve Spaanse peper toe. Roer alles goed door elkaar, zodat het een fijne pasta wordt.

Uienchutney

Deze chutney is erg apart. Voor het maken van deze chutney snijd je eerst wat uien en rode chilipepers. Deze twee ingrediënten fruit je dan in een hete pan met wat olie. Als het is afgekoeld doe je wat tamarinde pulp en suiker erbij. Roer vervolgens alles.

Chutneys serveren

Chutneys zijn erg heerlijk bij Indiase gerechten, maar je kunt chutneys ook bij de volgende gerechten serveren:
  • Mix chutney met zure room voor een lekkere dipsaus.
  • Chutney kun je ook mixen met een barbecue saus om het net wat pittiger te maken.
  • Ook lekker is chutney op een sandwich in plaats van mayonaise.
  • Je kunt onder andere chutney gebruiken om een kalkoen mee te vullen.
  • Bij een kipsalade is het lekker om een verse chutney toe te voegen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Isabella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Indiaas (bij)gerechten: Indiase chutney en citroen atjarIndiaas (bij)gerechten: Indiase chutney en citroen atjarChutney is een Indiase smaakmaker die goed te combineren is met bij voorbeeld bonda's - gekruide balletjes van geprakte…
Chutney, een Indiase smaakmakerChutney is een smaakmaker die zijn oorsprong vind in India. Lekker bij vlees, vis, wild en gevogelte maar ook op een san…
Balraj, Indiaas Restaurant. HaarlemmerdijkAmsterdam kent eethuizen en restaurants uit talloze culturen. Indiaas eten kan bij restaurant Balraj op de Haarlemmerdij…
Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie…

Spaans: Culinaire woordenlijst – DrankenSpaans: Culinaire woordenlijst – DrankenBent u in Spanje of in een Spaans sprekend land op vakantie en u wilt graag iets te drinken bestellen in het Spaans? Lee…
Eten en drinken op MaltaOp vakantie naar Malta. Wat kun je daar verwachten? In dit deel van deze special vertel ik je over de Maltezer keuken en…
Bronnen en referenties
Isabella (73 artikelen)
Laatste update: 10-05-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.