Eten en drinken op Malta

Op vakantie naar Malta. Wat kun je daar verwachten? In dit deel van deze special vertel ik je over de Maltezer keuken en alle invloeden daarop. Tevens een aantal aanraders waar je gegeten moet hebben!

De geschiedenis van het Maltezer eten en drinken

Dat Malta in de geschiedenis een Britse kolonie was, is niet alleen te merken aan de voertaal van het eiland maar vooral aan de menukaarten van de restaurants. Aan de Britse kolonisatie zijn de engelse eetgewoonten overgehouden. Zelden komt men een gerecht tegen dat zonder frites wordt geserveerd of vlees waar het vet niet van af loopt. Naast de Britse invloeden hebben ook andere omliggende landen hun invloed gehad op de Maltezer keuken. Vooral Italië heeft grote invloed gehad op het eten van de Maltezers. Naast de ‘fish and chips’ staat ook standaard verschillende soorten pizza’s en pasta’s op het menu. In de afgelopen jaren hebben immigranten slim ingespeeld op het toenemende toerisme op Malta. Er zijn dan ook veel Chinese, Japanse en Griekse restaurants te vinden op het eiland.

Maltese specialiteiten

Natuurlijk heeft Malta ook een aantal ‘eigen’ gerechten die zeker het aanraden zijn om te proberen. Het eiland staat bekend om de vele vissersdorpjes. Visserij is dan ook een belangrijke vorm van inkomsten en belangrijk voor de vele restaurants aan de kusten. Verse vis is dan ook een veel geziene menusuggestie. Een van deze suggesties is de Lampuka, de Maltezer vis bij uitstek. In het engels wordt deze vissoort ook de ‘dolphin fish’ genoemd hoewel deze naam geheel onterecht is.

Andere specialiteiten uit de Maltezer keuken zijn onder andere:
  • Aliotta, een vissoep met enorme hoeveelheden knoflook
  • Fenek, konijn in rodewijnsaus
  • Timpana, soufflé van macaroni, gehakt en bechamelsaus

Hoewel de avondgerechten in Malta goed smaken is dat het tegenovergestelde van het ontbijt. Welke zeer minimalistisch is en met weinig variatie. Je kunt er voor kiezen om in een van de restaurantjes een engels ontbijt te nuttigen. Echter kan als dit vette eten ook slecht op de maag vallen en is het een beter idee om iedere ochtend verse broodjes te halen bij de vele kleine ‘buurtwinkeltjes’, vaak gerund door Maltese families. Deze winkeltjes hebben vaak ook een ruim assortiment aan ontbijtgranen en importproducten. Pindakaas op brood? Geen probleem!

Dranken

Door de Engelse invloeden is het niet raar dat er op Malta veel en veel verschillende soorten bier wordt geschonken. Natuurlijk in de bijbehorende ‘pints’ of pullen die normaal gesproken een inhoud hebben van minimaal een halve liter. Op het eiland worden verschillende bieren gebrouwen. Zo worden het Deense Carlsberg en het Duitse Löwenbräu op het eiland zelf geproduceerd. Ook zijn er veel lokale bieren die aanzienlijk schelen in de prijs. Aanraders zijn de bieren van Cisk. Dit bier is bijna overal wel verkrijgbaar in fles, dan wel in blikken van 0,5 liter. Naast het vele bier wordt er op Malta ook veel wijn geschonken. Zowel rood, wit als rosé. Echter zijn deze wijnen niet van hele van hoge kwaliteit. Een van de weinige inheemse drankjes is ‘Kinnie’. Het is een frisdrank gemaakt van sinaasappels, water en alsemkruid. De smaak lijkt een beetje op het Italiaanse chinotto, waar Campari van wordt gemaakt. Kinnie wordt vaak gebruikt voor mixdrankjes.

Aanraders aan de noordkust van Malta

Tijdens mijn verblijf aan de Noordkust van Malta heb ik verschillende leuke adresjes aangeraden gekregen en wil deze graag met jullie delen.

Met stip op nummer 1 is het moderne restaurant Mona Lisa in Qawra (spreek uit: Awra). Het ligt langs de boulevard richting Bugibba. Dit restaurant is niet de goedkoopste maar wij hebben er heerlijk gegeten. Een ruime keuze uit verse vis en andere zeedieren. Tevens ook prima vlees. Probeer de garnalen in knoflook eens of de 280gr steak. Prijs-kwaliteitverhouding is prima. Zowel binnen als buiten zitten.

Een goede tweede plaats is voor het restaurant/hotel San Antonio Mercure. Een prachtig hotel met een enorm goed restaurant. De kaart is erg gevarieerd en het personeel vriendelijk. Je kunt er zowel binnen als buiten eten.

Als derde de bar/eetcafé Fat Harry’s een echte Engelse kroeg waar je zowel veel verschillende biertjes kunt proberen als lekker kunt eten. En als je dan toch eenmaal in Bugibba bent, blijf gezellig hangen op het grote voorplein waar talloze bars/discotheekjes zijn.
© 2009 - 2024 Dekonink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Malta in het kortOver de geschiedenis van het eiland Malta kun men urenlang vertellen. Er valt te genoeg te zien en te beleven. Het is oo…
Malta in een korte samenvattingMalta in een korte samenvattingMalta is een klein dwergstaatje gelegen in de Middellandse Zee ten zuiden van Italië welke bestaat uit drie bewoonde eil…
Malta, Gozo en CominoHet drietal Malta, Gozo en Comino vormt gezamenlijk met nog een aantal kleine onbewoonde eilanden de republiek Malta. To…
Jezelf verplaatsen op MaltaJe gaat op vakantie naar Malta, een land met een enorme culturele achtergrond. Wat ga je bekijken en bezoeken, wat moet…

Lekkere Indiase chutneysLekkere Indiase chutneysGeen enkel Indiaas gerecht is compleet zonder wat hete chutney. Er zijn dan ook veel verschillende chutneys. Sommige chu…
Hoestend bijkomen van de Sri Lankaanse currySri Lanka heeft veel typische gerechten. Daar valt onder ander de Sri Lankaanse curry onder. Heet en lekker is deze Sri…
Bronnen en referenties
  • Malta, Ontdekken en beleven, Klaus Bötig, ISBN 90-438-1219-6
Dekonink (32 artikelen)
Laatste update: 30-03-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.