InfoNu.nl > Eten en Drinken > Buitenlands > Indische snacks: klepon (gevulde kokosballetjes)

Indische snacks: klepon (gevulde kokosballetjes)

Klepon is een zoet, Indisch hapje, gemaakt van onder andere kokos en bruine palmsuiker. Het is erg lekker als een Indisch koekje bij de thee of als nagerecht na een uitgebreide Indische rijsttafel. Bovendien ziet het er ook nog ´s erg feestelijk uit! Hier volgt het recept.

Recept klepon (20 á 25 stuks)

Voor dit recept moet je wel wat tijd voor uittrekken, maar het resultaat is er wel naar, je blijft ervan snoepen! Mocht je toch nog over hebben, geen nood, klepon kan prima in diepvriesdozen ingevroren worden.

Ingrediënten:
  • 250 gram ketanmeel (kleefrijstmeel)
  • 2 eetlepels hoengkwee meel (zorgt ervoor dat het niet té plakkerig wordt.
  • 250 ml kokosmelk
  • Flesje groene kleurstof
  • Goelah djawah (geharde, bruine palmsuiker in schijven)
  • 150 gram geraspte, gedroogde kokos
  • Een paar druppels groene kleurstof (zit in een flesje, bij de toko te koop)
  • Water en een beetje zout

Voorbereiding:
In een rijststomer 150 gram geraspte kokos met een snufje zout even warm maken. Heb je geen rijststomer, neem dan een diepe kookpan vul deze voor een kwart met water en plaats een metalen vergiet erboven op. Zodra het water kookt, geraspte kokos met een snufje zout in het vergiet doen en net zo lang laten stomen totdat de kokos zacht is.

Bereidingswijze:
  • Neem een kookpan en vul het driekwart met water.
  • Dit water laten koken, zodra het kookt op het vuur laten staan, moet blijven borrelen.
  • Ondertussen 2 á 3 schijven goelah djawah (bruine suiker) in kleine blokjes snijden, van ongeveer een halve cm.
  • In een kom de ketanmeel, hoengkweemeel en kokosmelk goed mengen.
  • Een paar druppels groene kleurstof erbij doen en goed mengen.
  • Het geheel een pastelgroene kleur hebben.
  • Van dit alles een mooie, droge,deegbal maken, het mag niet aan de vingers plakken.
  • Vervolgens kun je van dit meel, kleine ronde balletjes maken (iets kleiner dan een pingpongbal).
  • Neem een stukje deeg, maak er een balletje van en doe er een klein kuiltje in.
  • Stop in het kuiltje een stukje bruine suiker en maak het mooi dicht.
  • Maak ongeveer 10 van deze gevulde balletjes en doe ze dan één voor één in de pan met borrelend water.
  • Als de balletjes boven drijven, zijn ze klaar.
  • Het deeg is nu gaar en de suiker in het balletje is nu gesmolten
  • Heel voorzichtig de balletjes eruit halen en in het vergiet met de kokos doen.
  • De balletjes één voor één door de geraspte kokos wentellen, totdat ze helemaal bedekt zijn.
  • In deze volgorde ga je door totdat het deeg op is.
  • Mocht de kokos weer hard worden, weer opnieuw laten stomen.
  • De kokosballetjes zijn het lekkerst als ze warm zijn, je kunt ze in de stomer opwarmen.

Lees verder

© 2008 - 2017 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aantal calorieën in snacks uit de frituurAantal calorieën in snacks uit de frituurLekker, een snack nemen uit de frituur, zoals een bitterbal, frikadel of kroket. Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk i…
Recepten voor de Indische rijsttafel en de boemboeRecepten voor de Indische rijsttafel en de boemboeVoor de liefhebbers van de Indische keuken volgen hier enkele recepten. De Indische gerechten zijn te integreren in een…
Indische snacks: indische satéIndische saté mag niet in de Indonesische keuken ontbreken. Het is niet alleen lekker als bijgerecht bij de Indische rij…
Zoete bagels: met aardbeien, ananas of kersenZoete bagels: met aardbeien, ananas of kersenBagels kun je makkelijk besmeren met jam. Maar als je op zondagochtend eens lekker uitgebreid wilt ontbijten kun je je b…
Gezonde snacks voor 's avondsGezonde snacks voor 's avondsGezond snacken, hoe doe je dat? Lekkere hapjes waar je niet zo snel dik van zal worden, zijn er eigenlijk in overvloed.…

Reageer op het artikel "Indische snacks: klepon (gevulde kokosballetjes)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Jacqueline, 13-08-2016 10:18 #7
Ik heb ook een vraagje: de gulah djawah blijft wat hard na het koken. Normaal spuit het mijn mond in als ik ze doorbijt, maar als ik ze zelf maak gebeurt dat niet. Wel als ik ze even in de magnetron heb gedaan. Heeft u nog een tip? Groetjes Jacqueline

Rein, 30-08-2014 08:16 #6
Even een vraag. Begrijp ik het goed dat je de geraspte kokos zonder water moet opwarmen in de rijstkoker?

Of is het toch met water en hoeveel water dan?

Maaike, 07-03-2012 13:47 #5
Hele late reactie op lutske, maar je kunt klepon invriezen dan haal je ze een paar uurtjes voordat ze geserveerd moeten worden uit de vriezer en stoom je ze even als ze helemaal ontdooid zijn lekker een beetje warm serveren HEERLIJK! Reactie infoteur, 08-04-2012
KLopt helemaal, zo doe ik het ook! Dank je wel voor het commentaar Maaike!

Lutske (infoteur), 21-12-2011 08:17 #4
Hoi hoi bedankt voor dit lekkere recept, dit is ook echt een must voor de feestdagen.
Alleen heb ik geen zin om de hele avond in de keuken te staan ds ik vroeg me af of je dit van te voren kan maken, en desnoods invriezen? kan dat?Of dat is s ochtends de deegbal maak en in folie inpak en s avonds balletjes er van rol?graag hoor ik de mogelijkheden.Alvast bedankt groethjes Reactie infoteur, 08-04-2012
Hallo Lutske, sorry voor de late reactiem maar ik was geruime tijd afwezig op infonu. Je kunt de klepon invriezen dan haal je ze ongeveer 3 á 4 uur voordat ze geserveerd moeten worden uit de vriezer en stoom je z eongeveer een kwartier, 20 minuten als ze helemaal ontdooid zijn.

Groetjes

Marlies, 18-08-2011 00:45 #3
Ik had nog nooit van klepon gehoord tot oma vertelde dat dit vroeger in Indonesie haar favoriete snack was, en dat ze er naar verlangde. Ik heb je recept gevolgd en oma was zeer verrast. Ze vond het heerlijk. Dank je wel dus voor je heldere recept! Reactie infoteur, 08-04-2012
Hallo Marloes,

Een hele late reactie, want ik ben geruime tijd afwezig geweest op Infonu. Maar ben weer terug. Fantastisch om te horen, dat je de klepon voor je oma hebt gemaakt en dat het gelukt is en dat ze het ook nog heerlijk vond! Nou, voor deze ervaringen daar schrijf ik voor. Hartstikke bedankt! En het inspireert me om een special te schrijven over de indische rijsttafel met de recepten van mijn moeder. Ook is het plan om een boek uit te geven met deze indische familierecepten!
Groetjes,
Monique

Maaike, 11-09-2009 20:25 #2
Hallo! Vroeger was ik al gek op klepon, we aten het altijd op verjaardagen van een indonesische tante, maar nooit gedacht om het zelf te maken ik heb uw recept gebruikt en het is gelukt HEERLIJK! Groetjes van Maaike

Lenne, 09-04-2009 16:55 #1
Mag ik vragen, hoe lang de balletjes moeten koken in water met zout?
Heb het geprobeerd maar het is niet gelukt. En het meel moet dat met water worden opgekookt.
alvast bedankt als je reageert. groetjes Lenne. Reactie infoteur, 10-04-2009
Hallo Lenne, heb je het recept wel stap voor stap gevolgd? Je moet het meel niet ´opkoken´, maar zoals het al in het recept staat moet je
het meel mengen met de kokosmelk en de kleurstof en er een kneedbare deegbal van vormen.

Ik weet echt niet hoe lang je het moet koken. Ik heb al aangegeven dat de balletjes in het kokende water gestopt moeten worden en zodra ze helemaal boven komen drijven zijn ze klaar, zal nooit langer zijn dan een paar minuten. Maar nogmaals: drijven de balletjes in het kokende water naar boven, zijn ze klaar en dan moet je ze meteen eruit halen. Kan niet misgaan.

Infoteur: Miki
Gepubliceerd: 15-04-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Special: Indische snacks
Reacties: 7
Schrijf mee!