Mens aantrekkelijker voor malariamuggen door bierconsumptie

Malaria is, vooral in Afrika, een groot probleem. Het is wereldwijd een van de meest voorkomende infectieziekten. Het is nog onduidelijk welke factoren er precies voor zorgen dat malariamuggen (Anopheles gambiae) mensen aantrekkelijk, of juist minder aantrekkelijk vinden. Wel is duidelijk dat het om veel verschillende factoren gaat. In dit onderzoek wil men er achter komen in welke mate bierconsumptie invloed heeft op de aantrekkelijkheid van mensen voor malariamuggen.

Materiaal en methode

Aangezien het alcoholgebruik wereldwijd sterk toeneemt kan dit onderzoek leiden tot belangrijke bevindingen voor een grote groep. Van de vele factoren die mensen aantrekkelijker maken voor malariamuggen is geur een belangrijke. Uit eerder onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat zwangere vrouwen een geur afscheiden die hen aantrekkelijker maakt voor malariamuggen. Ook liet eerder onderzoek zien dat laboratoriummuggen (Aedes aegypti) meer zijn aangetrokken tot mensen die bier geconsumeerd hebben. Door uit te zoeken welke factoren het meest van invloed zijn, is het mogelijk een adequate bescherming te bieden voor de risicogroep. Dit heeft geleid tot de volgende onderzoeksvraag: Heeft het drinken van bier invloed op de mate van aantrekkelijkheid van mensen voor malariamuggen?

De hypothese is dat malariamuggen een sterkere reactie vertonen op mensen die bier geconsumeerd hebben dan op mensen die geen bier geconsumeerd hebben, en de eerste groep aantrekkelijker vinden. Om dit te toetsen is een groep mannen gevraagd bier te drinken, waarna bij de malariamuggen gekeken wordt naar activatie door en oriëntatie op de biergeur die deze mannen afscheiden. De onderzoekers verwachten te zien dat de malariamuggen sterker geactiveerd worden door de biergeur en dat een groter deel van de muggen zich zal oriënteren naar deze geur bij keuze uit biergeur en buitenlucht.

Onderzoeksobjecten

Aan het onderzoek namen 43 gezonde mannen tussen 20 en 43 jaar uit Burkina Faso deel, die geen medicatie gebruikten. De groep werd gesplitst in twee delen: 25 mannen kregen bier te drinken, de overige 18 water.

Procedure

Met behulp van een y-olfactometer werd de aantrekkelijkheid van de mannen voor de malariamuggen getest. De y-olfactometer bestond uit een hok waarin steeds 50 malariamuggen werden losgelaten. De twee armen van de y-olfactometer eindigden beide in een val voor de malariamuggen. Uit twee tenten werd lucht aangezogen naar de y-olfactometer, de tenten waren aangesloten op de twee vallen. De test bestond in totaal uit vier delen, een van de tenten had steeds de geur van buitenlucht, de andere tent had achtereenvolgens de geuren:
  • Geur van de mannen voor het consumeren van bier
  • Geur van de mannen 15 minuten na het consumeren van bier
  • Geur van de mannen voor het consumeren van water
  • Geur van de mannen 15 minuten na het consumeren van water

De personen in de groep “bierdrinkers” kregen een liter Dolo, een plaatselijk bier uit Burkina Faso, te drinken. De personen in de groep “waterdrinkers” kregen een liter water uit Bobo-Dioulasso te drinken. De muggen hadden dus elke keer de keuze tussen de geur van de buitenlucht, of die van de proefpersonen.

Analyse

Er werd bepaald welk percentage van de 50 malariamuggen die werden losgelaten daadwerkelijk in een van de twee tenten terecht kwam (activatie) en in welke verhouding ze daarbij de voorkeur gaven aan de buitenlucht of aan de geur van de proefpersonen (oriëntatie).

Resultaten

Een groter deel van de malariamuggen werd geactiveerd door de geur van de bierdrinkers. Ook was er sprake van meer oriëntatie naar de geur van de bierdrinkers. In het hokje “bierlucht” van de y-olfactometer werden meer malariamuggen aangetroffen.

Discussie

Malariamuggen vertonen een sterkere reactie op mensen die bier gedronken hebben. Uit de resultaten kan worden geconcludeerd dat het drinken van bier positieve invloed heeft op de mate van aantrekkelijkheid van mensen voor malariamuggen. Geur beïnvloedt dus, net als bij laboratoriummuggen, de reactiviteit van malariamuggen. De afbraak van alcohol kan ervoor zorgen dat er een verandering optreed in de geur van de adem. Omdat de drank die in dit experiment gebruikt is een erg populair bier is in West Afrika, is het belangrijk hier rekening mee te houden bij het aanpakken van malaria. Bierconsumptie kan in West Afrika een belangrijke factor zijn bij de verspreiding van malaria. Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen of het de alcohol in Dolo is die zorgt voor de verhoogde aantrekkelijkheid, een andere stof die in dit bier aanwezig is, of een metaboliet. Als het de alcohol, of een alcoholmetaboliet blijkt te zijn kan hiermee door onderzocht worden wat de invloed van andere alcoholische dranken is op de reactiviteit van malariamuggen. Kortom, uit het onderzoek blijkt dat de geur van bier de aantrekkelijkheid van mensen voor malariamuggen verhoogt.
© 2012 - 2024 Martine1919, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bier en NederlandNederland behoort tot één van de landen waar veel bier gedronken wordt. Van jong tot oud genieten de Nederlanders van ee…
Is bier gezond? Voordelen van bier drinken met mateIs bier gezond? Voordelen van bier drinken met mateWat smaakt er op een zonnige zomerdag beter dan een frisse pint bier? In bier proef je de natuurlijke smaak van sommige…
Gouden regels voor bierGouden regels voor bierHet gebruik van bier in de keuken komt weer in opmars. Het is helemaal niet meer vreemd om bij een gerecht een glas bier…
Lokale bierbrouwersLokale bierbrouwersEr komen steeds meer lokale bieren bij. Er zijn steeds meer jongeren, met name mannen, die er voor kiezen om zelf hun bi…

Bier in plaats van water in de middeleeuwenBier in plaats van water in de middeleeuwenGeen bierbrouwer die er nu nog aan denkt om water rechtstreeks uit rivieren te gebruiken om bier te maken. Eeuwen gelede…
Hengelosch BierHengelosch BierHet Hengelo Bier, het biertje gebrouwen in het Twentse Hengelo, is weer terug van weggeweest. Sinds 2010 weer op de mark…
Bronnen en referenties
  • Lefevre, T., Gouagna, L-C., Roch Dabiré, K.R., Elfuero, E., Fontenille, D., Renoud, F., et al.
  • (2010). Beer consumption increases human attractiveness to malaria mosquitoes. PLoS ONE, 5, e9546.
Martine1919 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.