Gouden regels voor bier

Gouden regels voor bier Het gebruik van bier in de keuken komt weer in opmars. Het is helemaal niet meer vreemd om bij een gerecht een glas bier te drinken. Sommige verkiezen bij de bereiding het bier te schenken dat voor het gerecht werd gebruikt, andere hebben liever bier met een tegengestelde smaak. Er zijn een aantal gouden regels om bier en gastronomie perfect te combineren. Bier is meer dorstlessend en verfrissend dan wijn, bier heeft een breder smaakpakket en bevat minder alcohol. Ook het lagere caloriegehalte trekt mensen meer om bier te drinken. Bier bevat koolzuurgas wat voor een snellere vertering zorgt en alcohol sneller afbreekt.

De gouden regels bij gebruik van bier in de keuken

  • Ga uit van de bereiding en zoek daar een passend bier bij. Het bier én de bereiding moeten er beter van worden.
  • Bier en de bereiding moeten eenzelfde smaakgehalte of smaaksterkte hebben. Licht bier bij een lichte bereiding, bier met meer smaak bij een sterkere bereiding.
  • Zoek naar de perfecte harmonie tussen zuur, zoet en bitter in de bereiding en bier. Herhaal de zelfde smaken in bereiding door bier te schenken met een gelijkaardige smaak.
  • U kunt bier voor de saus gebruiken, is echter niet noodzakelijk. Sauzen veranderen het smaakbeeld en de keuze en smaak van de saus bepalen de bierkeuze.
  • Begin met een lichter bier als aperitief of voorgerecht en serveer bij het hoofdgerecht bier met een sterke smaak. Fruitbieren zijn bijvoorbeeld heerlijk bij nagerechten.
  • Smaak is persoonlijk. Sommige gebruiken liever hetzelfde bier van de bereiding ook als drankje, terwijl andere een ander bier prefereren. Hier zijn geen regels voor, wees creatief en probeer beide te ontdekken, zodat u weet waar uw voorkeur ligt.

Overzicht als richtlijn

U ziet hier een tabel met de verschillende soorten bier, bij welk gerecht u het het beste kunt gebruiken. Dit is niet verplicht, het is een richtlijn.
Aanbevolen bierAperitiefhapjeSchaaldieren, zeevruchtenGebakken visGekookte visWit vlees, gevogelteRood vleesWild
Alcoholvrij XXXXXX
Pils XXXXXX
Luxebier XXXXXX
Witbier XXXXXX
Geuze X XXX
Zuur-zoete bieren XXXXX
Amber XXXXX
Abdijbier X XX
Scotch XX
Fruitbier XX X
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuiderse gerechten: MoussakaMoussaka is een mooi voorbeeld van zomerse kost en belichaamt de Mediterraanse keuken ten voeten uit. Het is een ovensch…
Recept bouillabaisse + rouilleBouillabaisse is een traditioneel Frans recept. Het was oorspronkelijk een eenvoudig gerecht wat van visafval werd gemaa…
Chinese gerechten: zoetzure kip en zoetzure visChinese gerechten: zoetzure kip en zoetzure visZoetzure saus krijg je meestal bij Chinese afhaalgerechten. Een erg bekend gerecht met deze saus is de zoetzure kip. De…
Koken met bier: probeer het eens met volgende recepten!Koken met bier: probeer het eens met volgende recepten!Bij het maken van een gerecht gaan we graag een extra toets geven door er een scheutje wijn bij te voegen, cognac of whi…
Wijnproeven, hoe werkt hetWijnproeven, hoe werkt hetWijn proeven is het zintuiglijk waarnemen van de kleuren en de smaak in de opbouw en in de afdronk. Daarna gaat iedere p…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alles, Pixabay
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.