Een introductie tot Duits Bier

In heel Duitsland is bier een populaire drank, en onderdeel van de Duitse cultuur. In Duitsland zijn meer dan 1000 verschillende bierbrouwerijen, meer dan in elk ander land ter wereld. Alle bier dat is vervaardigd in Duitsland moet gebrouwd worden volgens de zuiverheidswet, ofwel het Reinheitsgebot uit 1516. Dit betekent dat de enige toegestane ingrediënten om bier te maken, water, hop, gerst en mout zijn, er mogen geen conserveringsmiddelen of andere additieven aan toegevoegd worden.

Het Reinheitsgebot

Het Reinheitsgebot werd ingevoerd in 1516, omdat er teveel werd geknoeid door brouwers die meer wilden verdienen, maar slechte kwaliteit bier leverden. En in die tijd dronk men veelal bier, omdat dat veiliger was dan het water uit de rivieren in die tijd. In het oorspronkelijke gebod stond dat bier alleen gemout graan, water en hop mocht bevatten. Men kende de werking van het micro-organisme gist toen nog niet. Toen dat werd ontdekt werd het aan het gebod toegevoegd. Er mogen dus geen chemische extracten, smaakstoffen, suikers en andere additieven worden toegevoegd. Dit maakt de smaak puurder, en er is geen nare nasmaak. Ook heb je de volgende dag minder last van een kater, als je te diep in het glaasje hebt gekeken.
In heel Duitsland zijn meer dan 1000 verschillende brouwerijen, die samen meer dan 4.000 verschillende merken bier brouwen. Per jaar wordt er meer dan 100 miljoen hectoliter bier geproduceerd. Sommige van de meer bekende en grotere bedrijven in het noorden van Duitsland zijn Beck, St. Pauli, Warsteiner, Bitburger en Krombach. In de zuidelijke regio van Duitsland, zijn meer brouwerijen dan in het noorden. Maar de meeste van hen zijn kleiner, en distribueren hun bieren slechts lokaal. De meeste cafe's in Duitsland schenken vooral lokale bieren, en hebben dan 1 of 2 van de grote merken erbij op de tap. In Zuid-Duitsland staat ook de Benedictijner abdij, een van de oudste brouwerijen ter wereld. Deze brouwerij is begonnen met het brouwen van bier in 1040!

Verschillende soorten bier

Als gevolg van de strenge zuiverheidseisen, worden Duitse bieren gekenmerkt door hun algemene niveau van kwaliteit. Ze hebben een uitgesproken smaak, met weinig tot geen nasmaak. Sommige stijlen van de Duitse bier zijn Koelsch, Weizen, en Altbier. Sommige soorten Duitse lagers zijn Bock, Pilsener, Dunkel, Helles, en Maerzen. Houd in gedachten dat de smaak, geur en kleur kan variëren, maar allemaal kunnen worden geïdentificeerd als zijnde echte Duitse bieren.
Het Duitse bier Altbier is een veel voorkomend donker bier, dat wordt geproduceerd in de lagere regionen van Duitsland. Het bier heeft een gele kleur, met een rijk hopsmaak. Een andere ale, Rauchbier, staat bekend om zijn rokerige smaak met een gerookt kleur. Deze bieren smaken fantastisch, en zijn erg populair in alle regio's van Duitsland.
Duitse lagers zijn ook erg populair, ook in andere delen van de wereld. Pilsener is een van de meest populaire en meest bekende van alle Duitse bieren. Er zit wat meer hop in en wat minder mout. Pilsener kan worden gevonden over de hele wereld. Het is oorspronkelijk vernoemd naar de Tsjechische stad Pils, waar het voor het eerst werd gebrouwen.
Een andere gewoonte, die wij in Nederland misschien wat vreemd vinden, is het toevoegen van limonadesiroop aan witbier. Dit gebeurt bij het tappen, dus niet al in de brouwerij. Dus men doet een klein beetje siroop of vruchtensap in het glas, en tapt dan het witbier erbij in. Populaire smaken zijn kers, perzik, banaan, en mango, maar alle andere vruchtensappen kunnen ook. Dit is bijvoorbeeld erg lekker met Franziskaner Weisse. In Berlijn wordt in elke zichzelf respecterende bar Berliner Weisse geserveerd. Dit is witbier met rode of groene limonade, en geeft een felrood, of chemisch groen biertje wat erg fris smaakt.

Het Oktoberfest

Duitsland is ook de thuisbasis van het Oktoberfest, dat ieder jaar wordt gehouden in München, in de provincie Beieren. Het Oktoberfest begint eind september en duurt iets meer dan twee weken, het eindigt begin oktober. Tijdens het Oktoberfest, komen bierdrinkers uit de hele wereld naar Duitsland (vooral Amerikanen en Japanners), naar München en vieren samen de smaak van de Beierse bieren. Elk jaar komen er meer dan 5 miljoen mensen naar het evenement, waardoor het een van de grootste bierfeesten ter wereld is. Iedereen kleedt zich in de traditionele Beierse klederdracht, namelijk Dirndls en Lederhosen. Het is een groot feest, voor jong en oud. In 2010 was de 100ste editie van het Oktoberfest.
Tijdens het Oktoberfest, zijn lokale brouwerijen in München de enige brouwerijen die bier mogen schenken in de grotere tenten op het terrein. Er zijn zes brouwerijen in totaal (o.a. Paulaner, Lowenbrau, Franziskaner en Hofbrau), en ze produceren elk jaar een speciaal Oktoberfestbier, dat alleen dat jaar op het Oktoberfest verkrijgbaar is. Het bier wordt geschonken in glazen van en halve of een hele liter. Zo'n glas van een liter heet een Stein of een Mass. Er zit een groot handvat aan, en de serveersters kunnen wel tot 10 glazen tegelijk dragen. Op het Oktoberfestterrein staan grote tenten waar je bier kunt drinken en genieten van muziek. Er worden ook allerlei typische Beierse lekkernijen verkocht, zoals pretzels en allerlei andere snacks. Buiten is een enorme kermis, met achtbanen, spookhuizen, waterbanen en nog veel meer. Door het bijwonen van dit jaarlijkse evenement, kun je meer leren over Duits bier, proeven van de verschillende soorten, en genieten van de gedurfde smaken die Duits bier zo populair maken.
© 2011 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tsingtao: bier uit ChinaTsingtao: bier uit ChinaBij bierproducenten denken we vaak aan België en Duitsland, maar ook de Chinezen brouwen een heel fatsoenlijk biertje. E…
Hengelosch BierHengelosch BierHet Hengelo Bier, het biertje gebrouwen in het Twentse Hengelo, is weer terug van weggeweest. Sinds 2010 weer op de mark…
Het brouwen van pilsener (bier) in NederlandHet brouwen van pilsener (bier) in NederlandDe meest gedronken biersoort in Nederland dat doorgaans ook gewoon 'bier' wordt genoemd komt van oorsprong uit het huidi…
Delirium TremensDelirium Tremens. Voor het grootste gros waarschijnlijk een onbekend bier, maar voor de kenners een heerlijk en tevens z…

De wijnen van BergeracDe wijnen van BergeracDe dordogne staat vooral bekend als toeristische trekpleister. Rondom de rivier komen vele toeristen vanwege de prachtig…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.