Welke wijn bij welk soort wild?

Al spelen garnituur en/of saus een zodanig belangrijke rol bij wildgerechten dat ze daarmee bepalend zijn voor de wijnkeuze, soms heb je behoefte aan een wijntje bij een 'bloot' stukje wild, dus zonder garnituur of sausje. Dan is het fijn om een niet alledaagse combinatie te kunnen maken van wijn en wild.

Wijn bij hertenrugfilet

Je kunt hertenrugfilet, lamszadel (met rozenmarijn en knoflook), stoofpotjes, sukadevlees, ratatouille en truffel heerlijk combineren met Pierre Amadieu, La Grangeliere, AOC Vacqueras uit de Rhone (Frankrijk), 2007. Deze wijn heeft een robijnrode kleur en een indrukwekkende neus van rood fruit en zwarte peper. Het is boers van karakter (met een toetsje brett). Aangenaam vlezig in de mond. Rijp met kersen, rode bessen en pruimen, laurier en truffel. Forse tannine en een vurige finale.
Probeer het maar eens uit!

Wijn bij gekruid gevogelte

Combineer Tohu, Pinot Noir, Marlborough uit Nieuw-Zeeland, 2007 met gekruid gevogelte (zoals gebakken parelhoen met tijm). Ook goed te combineren met sashimi tonijn van de grill of met hertenrugfilet. Dit is een lichte wijn, robijnrood en briljant van kleur. Het heeft een uitnodigend parfum van rode en zwarte kersen (a la mon cherie) en is gelardeerd met een toets van kruidnagel. Romige smaak, fruitvet, met veel rode en zwarte kersen en blauwe pruimen. Wat toast, kruidnageltjes en heel veel frisheid. De tannine is rijp en zacht en nauwelijks merkbaar. Je kunt zonder iets erbij van deze wijn genieten. Maar is ook heerlijk bij gevogelte, tonijn of hertenrugfilet.

Wijn bij wildzwijnrugfilet

Combineer wildzwijnrugfilet met Arnaldo Caprai, Rosso de Montefalco uit Umbrie, Italie, 2005. Dit is een hele sappige wijn met rood fruit, veel frisheid en de kenmerkende tannine van de Sangiovese. De wijn is rijp, geconcentreerd en lang. Rood fruit (denk aan vijgencompote), kersen en rode bessen, maar ook laurier en thee. De Arnaldo Caprai is een originele en sappige wijn uit Umbrie die traditiegetrouw bij de regionale plattelandskeuken wordt gedronken. Veel bij varkensvlees en wildzijn, maar ook bij salami, pasta's en worsten.

Wijn bij gebakken visgerechten

Combineer gebakken visgerechten, gegrilde kip, paella, pasta met zeevruchten of wildzwijnrugfilet eens met Michel Torino, Chardonnay Reserve uit Argentinie, 2008. Na de fonkelende, goudgele kleur volgt een charmant boerig en licht noterig bouquet, met perzik, peer, meloen, ananas en limoen. De wijn is sappig en rijp, met veel body en een fume toets van zes maanden, deels nieuw Frans eiken. Het mondt uit in een lange finale met voldoende frisheid. Drink deze intense Gaucho Chardonnay licht gekoeld.

Wijn bij hazenrugfilet

Combineer alle vlees van de grill en uiteenlopend wild (waaronder hazenrugfilet) met de Clos de los Siete, by Michel Rolland, Mendoza uit Argentinie, 2007. Dit is een ondoorzichtig dieprode, briljante en heftig tranende wijn met een ingetogen neus met zwart fruit. Kruidig ook, inkt-achtig. Heeft een intense smaak met veel bessen, bramen en pruimen. Is vlezig, stevig en vol. Licht getoast, kruidig en voorzien van een lange afdronk.

Ook de Fleur de Fonplegade, Saint-Emilion Grand Cru uit Frankrijk, 2004. Deze wijn uit de klassieke jaargang, heeft een diepe robijnrode kleur en de intense geur van cassis, ceder en potloodslijpsel. Het is een prachtige smaak met veel frisheid, mokka en zwarte bessen. Lengte en rijpe tannine die prachtig combineert bij hazenrugfilets.

Wijn bij eendenborstfilet

Drink bij gebraden eendenborstfilet en ander gevogelte maar ook bij oude kazen de Cave de Tuckheim, Riesling Brand, Alsace Grand Cru uit Frankrijk, 2005. Een intens strogeel en zalig tanende wijn. Typisch rieslingparfum van bloeiende rozen, rijpe appels en lichtjes petrole. In de mond overheersen de limoenen, de rijpe citroenen en de grapefruittonen. Tropisch. Tot laat in de finale heeft deze wijn een grote frisheid.

Wijn bij gebakken eendenborst en hazenrug maar ook bij springbok en struisvogel

Hopler Blaufrankisch, Burgenland uit Oostenrijk, 2007 heeft een robijnrode kleur, medium intens met een kruidige neus met tonen van casis, bosbessen en mokka. De wijn heeft mooie zuren en een stevige tannine, maar is rijp en zacht. Ook in de smaak vind je weer zwarte en rode bessen en die hele karakteristieke kruidige toets. Blaufrankisch is een extra specerij bij al deze wild soorten.

Begeleider van diverse vleesgerechten

De bestverkochte klassieker onder de Spaanse wijnen is de Estola Reserva. Deze wijn heeft een kersenrode kleur met oranje schitteringen en zachte, fruitige aroma's. In de mond is de Estola Reserva zacht en vriendelijk met aroma's van rood fruit en vanille, met een lange kruidige afdronk. De wijn bezit een perfecte balans tussen fruit, hout en frisse zuren. Het is geen krachtpatser maar juist een elegante, sappige en fruitige wijn. De uitstekende begeleider van diverse vleesgerechten, een stoofpotje en bij kazen (zoals de Spaanse Machego of andere lekkere kazen). Schenk deze wijn niet te warm (tussen de 16 en 18 graden Celsius) en het liefst in tulpvormige glazen.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn moet je kiezen bij een gerecht of voorgerecht? Een diner of lekker etentje en alcohol gaan prima samen. De ju…
Wijnkeuze bij wildHet garnituur of de saus (van cranberry's tot truffelsaus) speelt vaak een belangrijke rol in of bij wildgerechten. Daar…
Wijnadvies: welke wijn hoort bij welk gerechtWelke wijn hoort bij welk gerecht? Graag voorkom je een combinatie van een gerecht en wijn die eigenlijk niet kan. Wijn…
Spaanse keuken: Spaanse regionale specialiteitenDe Spaanse keuken is beroemd om zijn eenvoudige traditionele en typisch Spaanse veelzijdige gerechten en maaltijden.Door…

De Regenboogstaat en zijn wijnenDoor de historische banden die Nederlanders hebben met Zuid-Afrika, zijn we dol op het land dat tegenwoordig de Regenboo…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 12-01-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.