Champagne: de bubbeltjes doen het hem

Champagne: de bubbeltjes doen het hem Champagne is champagne omdat er bubbeltjes in zitten. Maar hoe komen die bubbeltjes in de champagne? En hoeveel bubbels zitten er in de dure drank? Op het einde van het jaar worden flink wat flessen champagne gekocht en leeggedronken. Het mousserende van de champagne maakt hem feestelijk, de bubbeltjes zorgen bovendien dat smaken en geuren goed tot zijn recht komen. Doordat al die bubbeltjes in de champagne uiteen spatten hangt er boven een glas van deze bijzondere drank altijd een aroma van heel veel geuren. Lees hier alles over champagne en bubbels.

Champagne - als de branding van de zee

Franse en Duitse onderzoekers hebben het bruisen van champagne vergeleken met wat er gebeurt boven de branding van de zee. Ook daar stuift van alles boven en vermengen geuren en stoffen zich met elkaar.

Wat is Champagne?

Champagne is een mengsel van 3 verschillende druivensoorten:
  • Witte druiven in de vorm van Chardonnay
  • Blauwe druiven in de vorm van Pinot Noir en Pinot Meunier

Pinot Meunier vormt maar 2 procent van Champagne

De Pinot Meunier wordt maar in een bescheiden vorm toegepast. Ongeveer 2 procent van de champagne bestaat uit deze druif. De champagne wordt gemaakt door de druiven te laten gisten op de fles. De suikers die dan ontstaan worden omgezet in alcohol en koolzuurgas. Dat koolzuurgas lost op in de vloeistof.

Het ontkurken van champagne – een wervelwind van bubbels

Bij het openen (in een mooi woord ontkurken) van een fles champagne is goed te zien dat er heel veel bubbeltjes omhoog komen met daarin het koolzuurgas. Per seconden stijgen in champagne 30 belletje koolzuurgas op. Dat is drie keer zoveel als in bier. Die bubbels worden steeds groter, maar nooit groter dan 1 millimeter doorsnede.

Hoeveel koolzuur bevat een fles champagne?

Een fles champagne van 0,75 liter heeft zo’n 5 liter opgelost koolzuur. Een rekensom leert dat zo’n fles ongeveer 100 miljoen koolzuurgas belletjes heeft en die verlaten allemaal de fles. Bij het bereiken van de oppervlakte van de champagne spatten de bellen in een fractie van een seconde helemaal uit elkaar. Per seconden spatten er honderden uit elkaar. Daarbij worden ook hele hele kleine straaltjes wijn gelanceerd, die vervolgens uiteen vallen in een groot aantal kleine druppeltjes. Dit geheel vormt een soort wijnmistje boven het glas of de fles. Omdat er in de belletjes heel veel geur zit, hangt er boven de wijn vervolgens een enorm aroma. Dat aroma is zelfs veel groter dan in de wijn zelf. Wie dus echt wil genieten van champagne steekt zijn neus boven het glas. Niet alleen de geuren, maar ook de uiteenspattende bubbeltjes komen dan bijeen en zorgen voor een sensatie voor zowel tong als verhemelte.

Waar drink je champagne uit en hoe ontkurk je de fles?

Feestelijke champagne wordt vaak in wijde coupes gedronken. Maar eigenlijk leent de wijn zich daar helemaal niet voor. Wie maximaal wil genieten van de bijzondere drank zou het in smalle tulpvormige flûtes moeten schenken. De belletjes worden dan langer gevormd en de geurstoffen ontpoppen zich dus ook beter en langer. Bovendien moet de fles niet met een knal ontkurkt worden. Dan gaan al die prachtige smaken en geuren verloren. Voorzichtig de kurk langzaam naar boven drukken en niets verspillen van deze godendrank is hoe champagne behandeld zou moeten worden.

Nog meer informatie over champagne

Wil je nog meer weten over champagne en wat benamingen als brut betekenen? Lees het hier: Champagne ontkurken en het label lezen
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cocktails met champagne makenChampagne, de koningin onder de drank. Het is lekker om puur te drinken, maar een cocktail met champagne als hoofd besta…
Champagne: tradities en gebruikenChampagne is een mousserende witte wijn afkomstig uit de Franse streek Champagne. Als de mousserende wijn niet uit deze…
Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeCremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeEen lekkere mousserende wijn is cremant de Bourgogne. De wijn is een goed alternatief voor champagne. Misschien iets voo…
Champagne: geschiedenis en etiketcodesChampagne: geschiedenis en etiketcodesHet bestaat in vele soorten en prijsklassen, in chique of ‘gewone’ flessen en met veel of weinig bubbeltjes. Het wordt v…

Zeventien Bier FeitenZeventien Bier FeitenBier is al eeuwlang niet meer weg te denken uit onze beschaving. Wie kent het drankje niet? Maar wist u ook dat het imme…
Kerstbieren: enkele Belgische bieren die men moet proeven!Kerstbieren: enkele Belgische bieren die men moet proeven!Kerstmis! Een gezellige familieperiode waarbij iedereen probeert zijn gasten zo goed mogelijk te ontvangen. Heerlijke ge…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-12-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.