Wijnklassificatie in Frankrijk

Wijnklassificatie in Frankrijk Frankrijk kent vier kwaliteitskeurmerken. Deze zijn van hoog naar laag: Appellation d'Origine Contrôlée (A.O.C.), Vin Délimité de Qualité Supérieure (V.D.Q.S.), Vin de Pays en Vin de Table. Voor elk van deze klasseringen gelden verschillende eisen. Frankrijk is het land dat het oudste klasseringssysteem ter wereld heeft. Het systeem is wettelijk beschermd en kent vier klasseringen:

Appellation d'Origine Contrôlée (A.O.C.)

Dit is de hoogste klassering die een Franse wijn kan hebben. Zo’n twintig procent van alle Franse wijnen vallen hieronder.

De eisen die gesteld worden aan een A.O.C. wijn zijn:
  • De wijn moet afkomstig zijn uit een strikt omschreven gebied
  • Het alcoholpercentage moet hoger zijn dan een bepaald minimum (wat per wijn kan verschillen)
  • De wijn moet zijn vervaardigd uit één of meerdere voorgeschreven druivenrassen
  • De opbrengst van het wijngebied moet voldoen aan een maximaal toegestane hoeveelheid per hectare. Door het snoeien van druiven vermindert de opbrengst, maar verbetert de kwaliteit van de druiven aanzienlijk
  • De wijnstokken moeten een bepaalde minimumleeftijd hebben. Dit draagt ook bij aan de kwaliteit van de druiven
  • Er moet voldaan worden aan eisen wat betreft bemesting, gebruik van bestrijdingsmiddelen enzovoort.
  • De wijn moet verplicht gekeurd worden
Op een etiket staat het gebied van herkomst of de wijnsoort als volgt vermeld: Bijvoorbeeld bij een wijn uit Bordeaux, Appelation Bordeaux Contrôlée. Of bij een Chablis, Appelation Chablis Contrôlée.

Vin Délimité de Qualité Supérieure (V.D.Q.S.)

Deze eisen voor deze klassering zijn aanzien soepeler dan die van de A.O.C. Toch kan een wijn uit deze categorie beter zijn van kwaliteit dan een A.O.C. wijn.

De eisen waaran een V.D.Q.S. wijn aan moet voldoen zijn:
  • De wijn moet afkomstig zijn uit een strikt omschreven gebied
  • Het alcoholpercentage moet hoger zijn dan een bepaald minimum
  • De wijn moet zijn vervaardigd uit één of meerdere voorgeschreven druivenrassen
  • De opbrengst van het wijngebied moet voldoen aan een maximaal toegestane hoeveelheid per hectare
  • De wijn moet verplicht gekeurd worden

Vin de Pays

Een Vin de Pays (landwijn) moet grofweg voldoen aan dezelfde eisen als een V.D.Q.S. wijn, maar de eisen zijn ietwat soepeler. Ook hier geldt dat een Vin de Pays niet persé onder hoeft te doen voor een V.D.Q.S. wijn, of zelfs een A.O.C. wijn, al zal dit meestal wel het geval zijn.

Vin de Table

De Vins de Table zijn grofweg onder te verdelen in twee categorieën, Vin de Consommation Courante (V.C.C) waaraan geen eisen worden gesteld, en tafelwijnen waaraan alleen eisen worden gesteld wat betreft afkomst. In principe kunnen deze wijnen goed te drinken wijn, maar onder deze categorie vallen ook de wijnen van de allerlaagste kwaliteit.
© 2008 - 2024 Doeldertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zegt een etiket over de kwaliteit van de wijnWat zegt een etiket over de kwaliteit van de wijnDe kwaliteit van wijn in de winkel is voor velen een vraagteken. Enig houvast is vaak het etiket, maar voor de meesten o…
Een goede Franse wijn uitkiezen: het wijnetiket uitgelegdEen goede Franse wijn uitkiezen: het wijnetiket uitgelegdEen goed wijntje uitkiezen is zo eenvoudig nog niet. Niet iedereen is vinoloog of heeft zoveel kennis dat hij weet wat a…
Wijnklassificatie in ItaliëItalië kent net als Frankrijk vier kwaliteitskeurmerken. Deze zijn van hoog naar laag: Vino a Denominazione di Origine C…

Poperings HommelbierPoperings HommelbierDit blonde, Belgische biertje is bijzonder door het gebruik van het gist. Het heeft een alcoholpercentage van 7.5% en ge…
Barbar, Honingbier voor krijgersBarbar, Honingbier voor krijgersHoningbier is niet nieuw; het is duizenden jaren oud. Vroeger bestond er nog geen suiker en was honing de enige manier o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ile-de-re, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Doeldertje (40 artikelen)
Laatste update: 15-11-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.