InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bier en wijn > Guinness – Het zwarte bier van Ierland uit Dublin

Guinness – Het zwarte bier van Ierland uit Dublin

Guinness – Het zwarte bier van Ierland uit Dublin In Dublin staat de fabriek waar de oorsprong ligt van Guinness, het ‘ruby red beer’ dat ook wel het 'zwarte goud van Ierland' wordt genoemd. Arthur Guinness startte de brouwerij in het midden van de achttiende eeuw en tegenwoordig is Guinness de stevige pint die in 150 landen over de wereld wordt gedronken en in meer dan 50 brouwerij in diverse landen wordt gebrouwen. Het gebouw in Dublin, waar het allemaal begon, is te bezoeken en boven in het gebouw, met uitzicht op de stad, is een glas te proeven. Met een klavertje in het schuim getekend.

Guinness Storehouse in Dublin

Het zwarte goud van Ierland


Guinness Storehouse in Dublin

Het Guinness Storehouse aan Saint James’s Street in Dublin is de plek waar van 1759 tot 1988 het Guinness werd gebrouwen. Tegenwoordig is het een bezoekerscentrum waar de historie van het Guinness in woord en beeld wordt verteld. Het gebouw telt zeven verdiepingen die om een torenhoog atrium zijn gebouwd. Met trappen, roltrappen en liften kom je omhoog en weer beneden. De hop-on-hop-off bus leidt langs het Storehouse en pikt je later daar ook weer op.
De hoogste etage is de Gravity, een penthouse met een fantastisch uitzicht over de stad, de rivier de Liffey en de Wicklow Mountains.

Guinness bier uit Ierland

Het verhaal van Guinness begint bij één man, Arthur Guinness. Hij begon met het brouwen van bier en in de loop van de meer dan 250 jaar lange geschiedenis voerde hij veranderingen door, raakte geïnspireerd, werkte hard en bouwde een concern rondom zijn bier. Hij maakte van een Iers stout bier een succes in eigen land, dat uitgroeide tot een wereldsucces.

Arthur GuinnessArthur Guinness
Belangrijke data voor Guinness
  • 1725 Arthur Guinness wordt geboren
  • 1759 Arthur Guinness begint met het brouwen van zijn eigen bier
  • 1769 het bier wordt voor het eerst geëxporteerd
  • 1790 het bedrijf groeit
  • 1803 Arthur Guinness sterft
  • 1811 voor het eerst wordt er Guinness verscheept naar het Europese vasteland, naar Lissabon
  • 1815 de Europese reclame campagne valt goed
  • 1820 Guinness wordt verscheept naar diverse plaatsen: Guernsey, Barbados, Trinidad and Sierra Leone
  • 1833 Guinness is de grootste brouwerij van Ierland
  • 1850 Guinness gaat over van vader op zoon op kleinzoon
  • 1858 Guinness wordt ook aan de andere kant van de oceaan gedronken
  • 1860 dieren worden ingezet in de reclame campagnes
  • 1862 Guinness wordt als merk geïntroduceerd
  • 1870 10% van alle Guinness wordt buiten Ierland gedronken
  • 1876 de harp doet zijn intrede als symbool van Guinness
  • 1886 Guinness is de eerste grote brouwerij die de beurs op gaat bij de London Stock Exchange. Het is de grootste brouwerij ter wereld met een productie van 1.2 miljoen barrels, vaten per jaar.
  • 1906 Er werken 10.000 medewerkers bij Guinness
  • 1912 Guinness wordt ook in flessen verkocht
  • 1914 50% van alle Guinness wordt in de USA verkocht
  • 1914 de brouwerij levert bijna drie miljoen vaten per jaar
  • 1927 Guinness blijft in de familie
  • 1929 de succesvolle campagne 'Guinness is Good For You' start
  • 1936 de eerste Guinness brouwerij buiten Dublin wordt geopend in Park Royal, London
  • 1941 de bottelafdeling wordt gebombardeerd en pakt de draad weer op
  • 1940 de houten vaten worden ingeruild voor stalen
  • 1949 Guinness krijgt voet aan de grond in Afrika
  • 1950 tot 1974 op verschillende plaatsen in de wereld worden Guinness brouwerijen geopend
  • 1955 het eerste Guinness Book of Records wordt gepubliceerd
  • 1959 Guinness bestaat 200 jaar
  • 1963 de laatste vaten worden gebruikt, overstap naar stalen vaten is volledig
  • 1964 Guinness brouwt in nog meer landen: Canada, Maleisië, Indonesië, Hong Kong 1975 tot 1999 meer nieuwe Guinness brouwerijen openen
  • 1976 meer dan 7 miljoen glazen Guinness gaan de dagelijks over de bar
  • 1985 Guinness wordt nu in 120 landen gedronken en in 25 landen gebrouwen
  • 1988 Technologische vooruitgang doet verder zijn intrede
  • 1988 Draught Guinness in een blikje komt op de markt en Guinness wint een Queen’s award voor zijn oplossing van de sluiting, die na opening de karakteristieke crèmeachtige schuimkraag produceert.
  • 1997 Diageo wordt opgericht
  • 1997 de Chinese opmars begint
  • 1999 Guinness Draught in flesjes wordt gelanceerd, met succes
  • 2000 Guinness Storehouse wordt geopend waar het verhaal verteld wordt vanaf het begin wordt voor publiek geopend
  • 2007 elke dag worden er 10 miljoen pints of Guinness gedronken
  • 2009 Guinness bestaat 250 jaar

Arthur Guinness

Arthur Guinness krijgt in 1759 op 34 jarige leeftijd een oude brouwerij in handen. De brouwerij staat aan de St. James’s Gate in Dublin en hij betaalt jaarlijks £45 huur. Hij experimenteert en brouwt een stout bier die goed valt bij de Ieren. Guinness betrekt zijn water uit de Wicklow Mountains, maar in 1775 geeft dat problemen. Guinness moet knokken om de toegang tot het water te behouden. Zonder water is er geen bier te brouwen en Guinness wordt niet, zoals het verhaal wil, met water uit de rivier Liffey gemaakt, maar met het zuivere water uit de Wicklows. Guinness maakt verschillende variaties van zijn bier, met meer en minder hop, stout of extra stout.
Als Arthur Guinness op de leeftijd van 78 sterft neemt zijn zoon Arthur Guinness II de brouwerij over. Tot ver in de twintigste eeuw blijft de brouwerij een familiebedrijf.

Olivia Guinness

Arthur Guinness was getrouwd met Olivia. Zij steunde haar man in zijn ambitie om meester-brouwer te worden. Samen kregen ze 21 kinderen, waarvan er tien in leven bleven. De kindersterfte was in die tijd in Ierland erg hoog, vooral vanwege de waterpokken.

Welstand van de stad

Guinness brouwt niet alleen bier. Het is ook een belangrijke factor in de welstand van de stad. De fabriek levert werk aan duizenden mensen en bezorgt aldus velen een inkomen. In het begin van de twintigste eeuw zijn dat er wel 10.000. Door de toegenomen automatisering en het afstoten van afdelingen zoals de kuiperij, werken er tegenwoordig nog 800.
Sir Benjamin Lee Guinness, zoon van Arthur Guinness II, nam rond 1850 de brouwerij van zijn vader over. Deze Benjamin Lee werd lid Parliament for Dublin City en hij was ook burgemeester van Dublin. Deze Guinness schonk ondermeer £150,000 voor de restauratie van de St. Patrick’s Cathedral die bij de oude brouwerij in de buurt staat.
Benjamin Lee Guinness sterft in 1868 en zijn zoon Edward Cecil gaat verder met het bedrijf. Hij breidt de brouwerij uit tot dubbele grootte en laat nieuwe gebouwen langs de oever van de Liffey neerzetten. Hij laat tussen de verschillende gebouwen een intern railsysteem aanleggen voor het vervoer van de vaten. Edward Cecil richt een fonds op om huizen te bouwen voor de armen van Dublin. Een hele rij roodstenen woningen dateert uit die tijd. Ook draagt hij financieel bij aan het Trinity College Dublin en aan ziekenhuizen in Dublin. De broer van Edward Cecil, Arthur Guinness, laat het park St. Stephen’s Green aanleggen en schenkt het aan de inwoners van de stad.

Reclametekenaar

In 1927 neemt zoon van Edward Cecil, Rupert Guinness, de brouwerij over en de vader blijft aan als voorzitter van de raad van bestuur.
De campagne ‘Guinness is Good For You' wordt gelanceerd en reclametekenaar John Gilroy maakt zijn tekeningen van dieren die van Guinness houden. Het wordt een beroemde serie posters met de tekst ‘My Goodness, My Guinness’ die in heel veel pubs een plekje vinden.

de kuiper aan het werkde kuiper aan het werk

Guinness Book of Records

De familie Guinness had een goede neus voor marketing. Niet alleen bedachten ze geinige campagnes voor advertenties en aankondigingen, ook brachten ze het Guinness Book of Records uit. Een van de belangrijkste feiten uit de eerste uitgave in 1955 is dat Guinness de grootste brouwerij in de wereld is. Met het boek wilde het bedrijf wat barpraat stimuleren. De uitgave groeide uit tot een fenomeen op zich en menig interessante maar ook nutteloze record staat er in beschreven.

Diageo

Sinds 1932 heeft het bedrijf zijn hoofdkantoor in Londen.
Het bedrijf fuseert in 1997 met Grand Metropolitan en is nu onderdeel van de Britse multinational in alcoholische dranken Diageo dat mede door Guinness werd opgericht.

Ingrediënten van Guiness stout beer

Guinness stout is gemaakt van vier natuurlijke ingrediënten: water, gerst, hop en gist. De brouwers combineren deze vier ingrediënten volgens eeuwenoude tradities met behulp van hedendaagse technologie.

Gerst

Guinness gebruikt de beste kwaliteit gerst voor haar bier. Twee derde van wat er nodig is wordt in Ierland zelf verbouwd. Voor het donkere bier wordt het geroosterd. De hop wordt speciaal geselecteerd door een Hop Buyer en de beste hop komt uit Australië en Tsjechië, Duitsland, Engeland, Amerika en Nieuw Zeeland. De hop geeft mede smaak aan het bier.

Reserve voorraad

De gist is een delicate kwestie en voor het Guinness wordt de gist van elke brouw overgeheveld naar de volgende. Dat is om een constante kwaliteit te kunnen waarborgen. De gist voor Guinness komt alleen van St. James’s Gate en is zo kostbaar dat er altijd een reserve voorraad in een kluis wordt bewaard. Mocht er iets gebeuren dan kan er altijd nog gebrouwen worden met die kluisvoorraad. De gist zorgt voor de omzetting van suikers in alcohol. Het water tenslotte, komt uit de Wicklow Mountains. Het is zacht water met weinig mineralen.

Kuipers

Guinness werd over de hele wereld een favoriete biersoort omdat het ook na transport zijn smaak behield. Een belangrijke schakel daarin vormen de vaten die door kuipers werden gemaakt. De kuipers waren specialisten in het maken van de houten vaten die de reis over de wereld konden doorstaan. Ze gingen op karren met paarden ervoor, op treinen, werden overgeladen op schepen en gingen via vrachtwagens. De vaten van de kuipers Guinness leverden daarna nog steeds puik bier.

Meester tapper / Bron: Jeanet de JongMeester tapper / Bron: Jeanet de Jong
Bier met een shamlock, klavertje drie / Bron: Jeanet de JongBier met een shamlock, klavertje drie / Bron: Jeanet de Jong

Sláinte!Sláinte!

Zes stappen voor een goed getapt glas

Een goed getapte Guinness heeft een dunne schuimkraag van stevig schuim. De meestertappers kunnen er tijdens het tappen figuurtjes in tekenen.
Zes stappen om een perfecte Guinness te tappen:
  1. Neem een koel, schoon, droog Guinness glas;
  2. hou het glas in een hoek van 45 graden onder de tap;
  3. trek de hendel van de tap naar voren tot hij horizontaal staat vul het glas tot 20 mm onder de rand. Zet de mond van de kraan nooit in de Guinness;
  4. laat het bier ongeveer twee minuten rusten;
  5. vul het glas bij door de kraanhendel naar achteren te duwen en het schuim op het glas staat. Laat het bier nooit overstromen en gebruik nooit een spatel om het bier te toppen;
  6. geef het glas met een vaste hand aan de drinker zonder te morsen.

Lees verder

© 2014 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Arthur's Day - Activiteiten en geschiedenisOp 23 september vieren alle Ieren ter wereld Arthur's Day. De traditie heeft niets te maken met de politiek of godsdiens…
Ierland: Leinster en ConnaughtLeinster en Connaught zijn twee van de vier provincies in Ierland, gelegen in het oosten en het westen.
De mooiste plekjes van Ierland - Wicklow MountainsDe mooiste plekjes van Ierland - Wicklow MountainsIn Zuidoost Ierland, ongeveer op 30 kilometer van Dublin, ligt één van de mooiste streken van het eiland: Wicklow Mounta…
Bezoek Ierland - Bezienswaardigheden en luxeverblijvenEen bezoek aan Ierland staat voor velen synoniem met een citytrip naar Dublin. Ierland heeft echter veel meer in petto.…
Samhain viering in IerlandSamhain viering in IerlandIn ons land is Halloween nog niet zo lang populair, zeker niet in vergelijking met Ierland waar het Halloween spektakel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Guinness
  • http://www.guinness.com geraadpleegd op 16 juli 2014
  • http://www.guinness-storehouse.com geraadpleegd op 16 juli 2014
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Guinness geraadpleegd op 16 juli 2014
  • Lonely Planet Ireland
  • Ierland ANWB Goud
  • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong

Reageer op het artikel "Guinness – Het zwarte bier van Ierland uit Dublin"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 10-04-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Special: Bijzonder voedsel
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!