Hoe wordt bier gemaakt en wat zit er in?

Er zijn verschillende bieren in verschillende landen wereldwijd. Maar een biertje brouwen is zo makkelijk nog niet. In bier zitten een aantal ingrediënten, maar de sleutel tot het perfecte glas bier is de juiste verhouding. Hoe wordt bier gemaakt en wat zit er allemaal in?

Het bier

Bier is een alcoholische drank dat wordt geconsumeerd over de hele wereld. De eerste bieren zullen waarschijnlijk een spontane gisting zijn geweest. Het is dan ook één van de oudste dranken ter wereld. Er zijn recepten gevonden van 3900 jaar voor christus. In west-Europa werd er veel bier gedronken, totdat de Romeinen overgingen op wijn. Bier werd zo'n beetje uitgeroepen tot de drank van de onbeschaafde volkeren. Door de jaren heen blijft wijn een meer "beschaafde" drank dan bier.

Ingrediënten

De ingrediënten van bier verschillen vanzelfsprekend per soort, maar het proces is nauwelijks anders. Het begint allemaal bij de graansoort (voornamelijk gerst). Hiervan worden de graanvruchten tot kiemen gemaakt waarna ze gedroogd worden op een eest. (Een eest is een droogoven en is afkomstig van het werkwoord eesten.) De kiemen worden gedroogd tot een vochtgehalte onder de 5%. Het proces van drogen wordt ook wel mouten genoemd. Het resultaat van het drogen is het creëren van mout. De mout wordt vervolgens geplet waarna er pap van wordt gemaakt. Deze wordt weer verhit om enzymatische processen in gang te zetten. Hierdoor wordt het zetmeel, afkomstig uit de mout, omgezet in suikers. Deze suikers worden schoongemaakt waarna er hop aan wordt toegevoegd tijdens het koken. Door het koken worden de enzymatische processen stopgezet en komen er de zogeheten "hopzuren" vrij. Het afgekoelde resultaat wordt vergist waarbij uit de moutsuikers alcohol en koolzuur ontstaat. Het variëren met verschillende soorten gerst, hop, mout en variëren van proces kan leidden tot een andere smaak en/of kleur van het bier.

Soorten bier

Er zijn talloze biersoorten. Zo verschillen veel bieren van kleur en smaak. Er wordt veel geëxperimenteerd met smaak. Zo zijn er zoete bieren, bittere bieren, kruidige bieren, en zure bieren op de markt. Ook speelt zout vaak een rol in het maken van bier.
Door het verschillen in alcoholpercentage wordt de smaak vervormd. De kleur, volheid en temperatuur van een biertje spelen ook een rol bij het geven van de unieke smaak.

Ondergistend bier

Ondergistende bieren worden vooral gedronken Duitsland, Tsjechië, Nederland en België. Ondergisting van het bier vindt plaats bij een lage temperatuur. Tussen de 4 - 12 graden Celsius zakt de gist naar de bodem. Ondergisting duurt langer dan bovengisting maar bevat minder bacteriën dan de laatstgenoemde.

Bovengistend bier

Het bovengistende bier wordt voornamelijk gedronken in Engeland, België en in zekere zin ook in Duitsland. In tegenstelling tot ondergisting is bij bovengisting een hoge temperatuur nodig. Een temperatuur tussen de 15 - 25 graden Celsius is voldoende. Door de hoge temperatuur blijft de gist op de wort drijven. In wort zitten moutsuikers. Door de hoge temperatuur is er bij bovengistend bier meer kans op ongewenste bacteriën die de smaak aanpassen.

Zelf bier brouwen

Wil jij graag zelf een lekker biertje brouwen, of wil je een bedrijf als Heineken evenaren? Bier brouwen vergt best een hoop energie. Voor het brouwen van bier heb je de volgende ingrediënten nodig:
  • Water
  • Graan
  • Hop
  • Gist
  • Smaakmaker

Er zijn tevens veel brouwpakketten te verkrijgen. Als je graag zelf bier wilt brouwen is het een aanrader om met zo'n pakket te beginnen. In deze pakketten zitten vaak alle benodigdheden op suiker en water na. Daarnaast bevatten ze een handleiding met goede instructies om bier te brouwen. Je krijgt hierdoor een goede inzicht en de juiste ervaring om het vervolgens helemaal zelf te doen.
© 2014 - 2024 Vandenbrink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gouden regels voor bierGouden regels voor bierHet gebruik van bier in de keuken komt weer in opmars. Het is helemaal niet meer vreemd om bij een gerecht een glas bier…
Bier een alcoholhoudende drankBier een alcoholhoudende drankBier is een alcoholhoudende drank gemaakt van water, mout, hop en gist. Bier is een van de populairste dranken en het wo…
Bier in plaats van water in de middeleeuwenBier in plaats van water in de middeleeuwenGeen bierbrouwer die er nu nog aan denkt om water rechtstreeks uit rivieren te gebruiken om bier te maken. Eeuwen gelede…
Vijf lekkere Belgische bierenVijf lekkere Belgische bierenIn 1986 al was er het 'Jaar van het Bier', maar de drank blijft ook in de 21ste eeuw heel populair. België heeft een tra…

Bier, keuzes en calorieënBier, keuzes en calorieënBier kunnen we met uitstek één van de populairste alcoholische dranken noemen. Iedereen houdt wel van een biertje, voora…
Het ontstaan van Heineken NVHeineken NV, één van de meest multinationale bieren ter wereld. Het Heineken bier wordt wereldwijd gedronken en is actie…
Bronnen en referenties
  • Zelfbierbrouwen.com
  • Biernet.nl
  • Beleven.org
  • Wikipedia.nl
Vandenbrink (23 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.