InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bier en wijn > Recepten met gember

Recepten met gember

Gember kan verwerkt worden in verschillende soorten recepten. Niet alleen bij het avondeten is een gerecht waarin gember verwerkt is lekker, maar ook bij de koffie of thee kan een koekje of zoiets erg goed smaken. Gember kan op verschillende manieren gebruikt worden, als poeder, siroop en natuurlijk vers.

Algemeen

Nu dat de donkere dagen weer zijn aangebroken, is het een heerlijk tijdverdrijf om koekjes te gaan bakken. Lekker met de kinderen, kleinkinderen, of gewoon alleen.

Terwijl de koekjes in de oven staan, lekker een pot koffie of thee zetten. En dan………………hmmmmmmm een kop dampende koffie of thee met een nog warm koekje.

Gember is een wortelknol die afkomstig is van de gemberplant. Het wordt al sinds de Middeleeuwen gebruikt. Gember hoort niet puur gegeten te worden, het is alleen een smaakmaker. Gember is er vers, gekonfijt, als poeder of siroop.

Gember meringue

Benodigdheden
  • 200 gram suiker
  • 30 gram gehakte gember
  • 30 gram amandelen, fijn gehakt
  • 3 eiwitten
  • snufje zout

  • bakpapier

Bereiding
  • De oven vast voorverwarmen op 120 graden C
  • De eiwitten stijfkloppen met het snufje zout
  • Door blijven kloppen terwijl de suiker langzaam wordt toegevoegd
  • Daarna de gember door de eiwitten scheppen
  • De bakplaat bekleden met bakpapier
  • Schep hier hoopjes van het eiwitmengsel op
  • Het amandelschaafsel hier overheen strooien
  • Bak de koekjes 1 uur in het midden van de oven
  • Verlaag hierna de temperatuur van de oven naar 50 graden
  • Bak de meringues nog gedurende 6 uur

Eet smakelijk

Gemberkoekjes met mandarijn

Benodigdheden
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram kristalsuiker
  • 250 gram bloem
  • 125 gram poedersuiker
  • 100 gram roomboter
  • 50 gram keukenstroop
  • 250 ml water
  • 2 grote mandarijnen
  • 1 ei, losgeklopt
  • 4 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baksoda
  • ½ theelepel zout
  • enkele druppel citroensap

  • 2 pannen
  • schuimspaan
  • bakpapier

Bereiding

  • De oven vast voorverwarmen op 180 graden C.
  • De mandarijnen heel dun schillen
  • Snijdt de mandarijnschillen in reepjes
  • De mandarijnen uitknijpen tot ongeveer 50 ml sap
  • Het water samen met het citroensap en de basterdsuiker in een pan doen en op laat vuur laten oplossen (tot suikersiroop)
  • In een 2e pan water aan de kook brengen
  • Doe hier de mandarijn schil in en breng weer aan de kook
  • Dan alles in een vergiet laten uitlekken
  • Dit nog twee keer herhalen (het blancheren dan)
  • Voeg na de 3e keer blancheren de mandarijnschil bij de suikersiroop en laat 3 minuten zachtjes koken
  • Met een schuimspaan de mandarijnschil uit de pan halen, gelijk door 100 gram van de kristalsuiker halen en laten drogen op bakpapier
  • Smelt de boter en de keukenstroop in een pan
  • Roer er 100 gram suiker door en laat afkoelen
  • De bloem, het bakpoeder, het gemberpoeder, de koekkruiden en het zout mengen
  • Roer hier het stroopmengsel door
  • Roer het losgeklopte ei door het mengsel
  • Verwarm het mandarijnen sap en voeg hier de baksoda aan toe
  • Voeg het deeg en het mandarijn sap samen
  • Kneed dit tot een soepel deeg
  • Het deeg in 30 porties verdelen
  • Maak van ieder portie een balletje
  • Leg deze balletjes op een bakplaat die is bekleed met bakpapier
  • Bak de koekjes in circa 15 tot 20 minuten gaar
  • Roer poedersuiker met enkele druppels water tot glazuur
  • De koekjes hiermee bestrijken
  • Versier met 2 gesuikerde mandarijnschillen

Eet smakelijk
© 2007 - 2015 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde links
Wilt U Interessant Werk.
Gerelateerde artikelen
Zandkoekjes bakken met kinderenZandkoekjes bakken met kinderenEen van de makkelijkste recepten voor kinderen om te maken zijn zandkoekjes. Het recept is supersimpel, de ingrediënten…
Hoe maak je fondant of glazuur voor op een taart?Hoe maak je fondant of glazuur voor op een taart?Wat is nu leuker dan een mooie persoonlijke taart te bakken voor iemand die jarig is, gaat trouwen, een diploma heeft ge…
Zelf stroopwafels makenHier vind je een heerlijk recept om zelf stroopwafels te bakken. Duidelijke uitleg en de juiste ingredienten zorgen er v…
Recept voor Sekerpare, een lekker Turks toetjeEen makkelijk te bereiden authentiek Turks gerecht. Goed als dessert, bij een High Tea of gewoon bij een kopje koffie.
Turkse gerechten: eenvoudige baklavaBaklava is één van de meest gekende Turkse "tatli" (zoetigheid). De traditionele bereidingen van baklava zijn zeer arbei…

Reageer op het artikel "Recepten met gember"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Digo050 (infoteur), 11-12-2007 10:47 #1
Heerlijk gember is heel goed voor de spijsvertering.

Infoteur: Storm
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Reacties: 1
Schrijf mee!