Hoe wordt wijn gemaakt en welke smaak wijn past bij jou?

We willen allemaal gewoon een niet te duur, goed en lekker wijntje drinken. Een of twee glaasjes rode wijn per dag is ook nog eens erg gezond. Een prima excuus om een nieuwe fles te ontkurken dus. Maar hoe kies je eigenlijk voor een bepaalde wijn?

Wijn is eigenlijk gewoon gegist druivensap

Voor witte wijn worden de geplukte, rijpe druiven eerst uitgeperst, waarna het sap in een tank of vat gaat om te gisten. Rode wijn gist eerst met schil en al en wordt pas later uitgeperst. In beide gevallen is wijn het resultaat. De wijn wordt gebotteld en is klaar om naar de winkels te gaan.

Rood, wit, rosé en bubbels

Over het algemeen kun je zeggen dat rode wijn en rosé van blauwe druiven en witte wijn van witte druiven gemaakt wordt. Beide sappen zijn wit, maar door de velletjes van de blauwe druiven te laten meegisten, wordt de wijn langzaam rood. Bij rosé worden de velletjes al na een paar uur uit het sap gehaald, wanneer de wijn in spe net roze genoeg is. Mousserende wijn heeft bubbels. Deze ontstaan doordat de suikers gaan gisten terwijl de CO2 niet kan ontsnappen. De smaak tussen de drie kleuren is heel verschillend en herkenbaar, maar ook twee wijnen van dezelfde kleur kunnen verschillen als dag en nacht.

Zoet, droog, fruitig, kruidig of soepel?

Het is zomaar een greep uit de termen die worden gebruikt om de smaak van een wijn te beschrijven. Echte wijnkenners hebben er nog tig meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘animaal', gebruikt om te zeggen dat de smaak iets weg heeft van een paardenstal. De mogelijke smaken van wijn zijn wel in een aantal dimensies samen te vatten. Witte wijn is licht of vol en daarnaast droog of zoet. Rode wijn is licht of zwaar en fruitig of kruidig en krachtig. Rosé is meestal licht, hoewel er ook zwaardere rosé bestaat. Voor droog tot zoet worden de volgende Franse benamingen gebruikt: brut (droog), sec (ietsje minder droog), demi sec (half zoet), doux (zoet) en liquoreux (snoepjes zoet). Verder kan de toon van de smaak erg gezet worden door de hoeveelheid tannine (looizuur) in de wijn. Tannine komt uit de pitjes en steeltjes van de druiven. Door een overmaat aan tannine kan de wijn heel wrang gaan smaken.

Er bestaan wel 8.000 soorten druiven

Hiervan worden er maar een paar honderd geschikt beschouwd om wijn van te maken. Iedere druivensoort heeft zijn eigen karakteristieke smaak. Ervaren wijndrinkers kunnen de bekendste soorten vaak wel herkennen aan de smaak en echte vinologen beweren het zelfs al aan de kleur te kunnen zien. Zo'n studie gaan we er maar niet van maken. Maar wat kennis over de bekendste druivensoorten kan je al wel heel wat houvast geven bij welke smaak je van een druif kan verwachten. Vaak gebruikte druiven voor rode wijn zijn Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. De Cabernet Sauvignon heeft een diepe, aromatische, soms wat stugge smaak die vaak doet denken aan zwarte bessen en chocola. De Merlot druif is veel fruitiger, zoeter en ronder. Syrah is een zware jongen en vaak heel kruidig. Veel voorkomende witte wijn druiven zijn de Sauvignon Blanc en de Chardonnay. Met de Sauvignon Blanc wordt een frisse, fruitige, droge wijn gemaakt. Chardonnay zou echte vrouwenwijn zijn. De wijn is in ieder geval fris en elegant met een beetje fruit en honing.

Over smaak valt niet te twisten

De smaak van wijn is heel persoonlijk en beïnvloedbaar door bijpassende gerechten. Daarom geldt: oefening baart kunst. Veel proeven, veel vies of lekker vinden en goed onthouden. Ook kan wijn ineens heel anders smaken als je er iets anders bij eet. Voor het selecteren van een wijn die goed bij je avondeten past, is de vuistregel rood bij vlees en wit bij vis nog steeds waar. Desondanks zijn er wel veel uitzonderingen op. Gemakkelijke wijnen bij eenvoudig eten en een moeilijke wijn bij een complex diner is een fijne tweede regel. Verder blijft het vooral uitproberen en ontdekken wat je zelf het lekkerst vindt.

Andere dranken gemaakt van wijn

Wijn wordt gemaakt van druivensap, maar van wijn zelf wordt ook weer een heleboel gemaakt. Alcoholische dranken als port, cognac, sherry en vermout (Martini) bijvoorbeeld, maar ook sommige azijnen.

Lees verder

© 2012 - 2024 0-cecile-0, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Persen van witte wijnEen grote tros druiven omzetten naar een heerlijk wijntje is een prestatie waar de mens trots op kan zijn. Vele wijnvrie…
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…
Hoe wordt alcoholische drank zoals wijn en bier gemaakt?Hoe wordt alcoholische drank zoals wijn en bier gemaakt?Vierduizend jaar voor Christus werd er al bier gedronken. Dit werd gemaakt van gist, gerst, hop en water. Dit basisprinc…
Hoe wordt wijn gemaakt?Wijn wordt gemaakt van druiven. De druiven hebben een gistingsproces doorgemaakt. De manier waarop dit vergisten gebeurt…

Percentage alcohol in drank, hoe sterk is de drank?Wie een slijterij binnenstapt ziet daar een groot arsenaal aan diverse dranken, van dranken die slechts enkele procenten…
0-cecile-0 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.