InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bereiding > Je eigen brood bakken zonder broodbakmachine

Je eigen brood bakken zonder broodbakmachine

Zelf brood bakken, denk alleen al aan de heerlijke lucht die in de keuken zou hangen. Zelf brood maken is heerlijk om te doen, dus lees het artikel grondig door om je heerlijke eigengebakken brood op tafel te kunnen zetten zonder broodbakmachine. Je hebt er geen speciale dingen voor nodig en je houdt er ook nog weinig afwas aan over. Lees snel meer.

Recept brood maken

Om zelf brood te maken heb je de volgende materialen nodig:
  • grote kom
  • vork
  • bakblik (optioneel)

Om zelf brood te bakken heb je de volgende ingrediënten nodig:
  • water
  • bloem
  • gedroogd gist
  • suiker
  • zout
  • olie

De verhoudingen van de ingrediënten zijn niet zo heel belangrijk bij het maken van een eigengemaakt brood. Het is namelijk naar eigen smaak en het is een beetje experimenteren. Om je toch een houvast te geven zou ik toch wat maten voor je noemen zodat je toch kunt beginnen met je eigen brood te maken.
  • water (250 ml)
  • bloem (500 g)
  • gedroogd gist (1 zakje a 12 g)
  • suiker (eetlepel)
  • zout (theelepel)
  • olie (2 eetlepels)

Stap 1 - gist actief laten worden:

Het gist moet actief worden. Gist zorgt er namelijk voor dat het brood luchtig wordt en dat het deeg gaat rijzen. Doe daarom het water in kom, liefst lauwwarm water. Voeg het gist en de suiker er aan toe. Suiker is namelijk de voedingstof van het gist. Het gist heeft ongeveer 10 minuten tijd nodig om goed actief te worden dus nu is er tijd om 10 minuten wat anders te gaan doen.

Stap 2 - het deeg maken:

Bij deze stap gaan we het daadwerkelijke deeg maken voor ons heerlijk eigengemaakt brood. We voegen nu het meel toe, zout en de olie. Daarna mengen we het geheel met een vork totdat er het meel één geheel is geworden. Daarna kan het deeg worden gekneed. Strooi nog een klein beetje meel over de deegbal en begin met kneden. Het deeg is klaar als het een mooi elastische deegbal is geworden. Het deeg moet niet te droog zijn maar ook niet te kleverig. Als je er met je vinger opdrukt moet het een beetje nattig zijn maar het mag niet aan je handen blijven plakken. Doet dit het wel, dan moet je er nog wat meel aan toevoegen en als het te droog is voeg je er nog wat water aan toe.

De kom dient nu even schoon gemaakt te worden net als je handen. Nu mag het deeg weer in de kom. Dek de kom af met een vochtige theedoek en af en laat het deeg een uur rijzen.

Stap 3 - het deeg na laten rijzen:

Het deeg is inmiddels wat groter geworden. Zet de oven aan op 200 graden en haal het deeg uit de kom. Kneed het deeg voor ongeveer 1 minuut. Nu wordt het deeg weer kleiner, want het lucht wat is ontstaan bij het gisten wordt er nu uit gekneed. Als je een bakblik hebt, vet je hem nu in en legt daar het deeg in. Als je geen bakblik hebt maak je er een grote bol van en legt hem nog 20 minuten weg

Stap 4 - het deeg bakken tot eigen brood:

Nu de oven inmiddels heet is en het deeg weer een klein beetje gerezen is kan het deeg in de oven. Na ongeveer 20 minuten is het brood klaar, maar houdt het kleur zelf goed in de gaten. Het resultaat na 20 minuten aan inspanning en 100 minuten aan wachten is een zelf gemaakt brood. De afwas is slechts een vork en een kom. Nu er lekker van genieten en aan iedereen vertellen hoe je een brood maakt of hoe je zelf lekker een brood bakt.
© 2012 - 2014 Rhblubben, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Italiaanse tostiEen heerlijke Italiaanse tosti....het recept is afgestemt op 4 personen. en het bevat per tosti circa 210 kcal.
Slakken van broodDit recept bevat een idee om slakken van brood temaken welke goed zijn te gebruiken als gezonde traktatie op een kinderf…
Brood van quinoa en boekweit zelf bakken in de ovenBrood van quinoa en boekweit zelf bakken in de ovenToch brood eten als je een glutenallergie hebt? Of gewoon geen zin in een brood gebakken van granen? Het is mogelijk bro…
Recepten met oud broodOud brood wordt meestal geroosterd of belandt in de GFT-bak. In dit artikel eenvoudige recepten om oud brood om te tover…
De broodmachineDe broodmachineWat is er niet lekkerder om 's morgens wakker te worden met de geur van vers gebakken brood. U hoeft nu niet meer naar d…

Reageer op het artikel "Je eigen brood bakken zonder broodbakmachine"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Rhblubben
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Schrijf mee!