InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bereiding > Zelf vegetarische burgers en balletjes maken

Zelf vegetarische burgers en balletjes maken

Zelf vegetarische burgers en balletjes maken Ben je die vegetarische burgers uit de supermarkt ook zo zat? Vind je ze ook te zout en te veel weg hebben van junkfood? Het is zeer eenvoudig om je eigen vegetarische burger te maken en er zijn oneindig veel variaties mogelijk! In het artikel worden drie basisrecepten besproken. U kunt naar believen bepaalde kruiden weglaten of toevoegen. Alle drie de vleesvervangers die in het artikel genoemd worden kennen een ander basisbestanddeel:


Algemeen advies: Om de kans dat burgers uit elkaar vallen te verkleinen kun je het mengsel het beste een tijdje in de koelkast zetten alvorens ze te bakken. Dit is uiteraard niet noodzakelijk.

Bonenburger

Benodigdheden
  • 250 gram gekookte (of een blik van 400 gram) bonen naar keuze (witte, bruine of zwarte bonen, linzen of kikkererwten )
  • 1 ui
  • 40 gram havermout
  • 1 ei
  • 1 eetlepel chilipoeder (of andere kruiden)
  • zout en peper naar smaak
  • wat kookvocht van de bonen (indien de bonen uit blik komen kan men ook water of melk gebruiken)

Bereidingswijze
  1. Pureer de bonen, ui, havermout, het ei en de kruiden in een blender of met een staafmixer tot er een gladde massa ontstaat. Indien het mengsel erg droog is kunt u wat vocht toevoegen. Let op, het mengsel dient niet waterig te worden!
  2. Zet het mengsel enkele minuten in de koelkast.
  3. Vorm er vervolgens burgers van.
  4. Leg de burgers terug in een schaal en laat ze nog enkele minuten in de koelkast rusten.
  5. Doe intussen wat olie in een koekenpan.
  6. Bak de burgers zo’n 5 minuten en draai ze dan om. De onderkant van de burger moet mooi bruin zijn. Bak de andere kant ook bruin.
  7. Serveer bijvoorbeeld op een broodje met sla en tomaat.
  8. U kunt de burgers eventueel ook een dag van te voren maken. Leg ze dan in een afgedekte schaal in de koelkast en bak ze op de dag dat ze gegeten worden.

Bovenstaande recept is een basisrecept waarvan zeer veel variaties te maken zijn. Men kan er groente door raspen, wat olijven en/of geraspte kaas doorheen mengen. Ook kan met de kruiden en specerijen gevarieerd worden, zo kunt u ook wat sambal of ketjap toevoegen.

Tofu burger

Benodigdheden
  • 450 gram tofu (uitgelekt)
  • 2 eieren
  • 55 gram verkruimeld beschuit
  • 55 gram cashewnoten
  • 55 gram zonnebloempitten
  • 55 gram champignons
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel cayennepeper
  • een snufje zout
  • 1 theelepel olijfolie

Bereidingswijze
  1. Snij de tofu in blokjes en de champignons in plakjes, hak de cashewnoten en zonnebloempitten fijn.
  2. Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in de blender (of mix met een staafmixer) en pureer.
  3. Voeg nog wat extra beschuitkruimels toe als het tofumengsel wat slap en ongebonden blijft.
  4. Verdeel (met je handen) het mengsel in 8 burgers.
  5. Doe de olijfolie in een koekenpan en bak de burgers in ongeveer 10 minuten gaar.
  6. Zorg ervoor dat de pan niet te heet is, de burgers moeten ook vanbinnen goed garen en als de pan te heet is verbrand de buitenkant.

Chillada’s

Benodigdheden
  • 450 gram linzen
  • 2 wortels
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groene paprika
  • 1 theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel foelie poeder
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel peterselie
  • 4 theelepels tomatenpuree
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 eieren
  • 110 gram broodkruimels (of beschuitkruimels)
  • Olie

Bereidingswijze
  1. Kook de linzen in 1,2 liter water gaar in 35 a 40 minuten.
  2. Hak intussen de wortels en uien in kleine blokjes. Snij ook de paprika in kleine reepjes en kneus de knoflook.
  3. Bak de uien, knoflook en wortels gedurende vijf minuten aan.
  4. Voeg de paprika toe en bak nog vijf a tien minuten door.
  5. Kruid de linzen met de cayennepeper, foelie, tijm en peterselie.
  6. Prak de linzen met een stamper.
  7. Meng er dan de groenten en de tomatenpuree door.
  8. Laat de linzen afkoelen.
  9. Als de linzen koud zijn, rol je er 24 balletjes van.
  10. Breek de eieren in een kommetje en klop even kort door.
  11. Verkruimel het brood op een bordje.
  12. Rol ieder balletje eerst door het ei en vervolgens door de broodkruimels.
  13. Doe een laagje van 5 millimeter olie in een pan. Bak de balletjes hierin, houdt één minuut per kant aan.
© 2011 - 2014 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vegetarische gerechten met bonen en linzenLekkere vegetarische gerechten, van bruine bonen en linzen. Voedzaam, niet moeilijk om te maken en gezond.
Vegetarisch eten als je thuis de enige vegetariër bentVegetarisch eten als je thuis de enige vegetariër bentAls je thuis de enige vegetariër bent of als je als enige thuis vegetariër wilt worden, kunnen je huisgenoten het lastig…
Tivall: vegetarisch eten is lekker en gezond!Tivall: vegetarisch eten is lekker en gezond!De belangrijkste redenen om geen of minder vlees te eten zijn de gezondheid, dierenleed besparen en variatie in het eetp…
Vegetarische barbecueVegetarische barbecueVeel mensen denken dat het voor vegetariërs erg lastig is om lekker mee te kunnen eten tijdens een barbecue. Dit hoeft h…
Waar doen vegetariers en veganisten hun boodschappen?Waar doen vegetariers en veganisten hun boodschappen?Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen besluiten om minder vlees te gaan eten. De redenen hiervoor zijn uiteenlope…
Bronnen en referenties
  • http://www.devegetarier.nl/recepten/tofoe-groenteburgers-en-ander-eiwitrijk-voedsel/eenvoudigste-peulvruchtenburger
  • http://www.101cookbooks.com/archives/tofu-burgers-recipe.html
  • Kookboek

Reageer op het artikel "Zelf vegetarische burgers en balletjes maken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: M_ichje
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!