Steamplicity in de cateringsector

Steamplicity in de cateringsector Vroeger had de cateringsector geen al te positief imago maar dat is veranderd in de loop der jaren doordat ze nu sneller inspelen op trends en hypes. Een voorbeeld van zo'n trend is Steamplicity, een bereidingswijze die overgewaaid is uit Zwitserland. Deze techniek is gebaseerd op comfort food, vooraf bereide maaltijden waarbij de consument een minimale inspanning moet leveren en geen tijd meer verlies met het kook- en eetgebeuren.

Algemeen

De essentie van Steamplicity is op korte termijn verschillende componenten te kunnen stoomgaren met behulp van een stoomklep op de verpakking, net voor het moment van consumptie. De maaltijden worden vooraf in bulk of op individuele borden verpakt in een centrale productie eenheid. Vandaar vertrekken ze naar lokale keukens. Vlak voor gebruik worden de maaltijden ter plaatse in een microgolfoven gestoomd. De houdbaarheid is het moment van productie + 5 dagen.
Een voordeel is dat men een aparte range aan gerechten kan aanbieden voor patiënten met specifieke strikte diëten en patiënten die bijvoorbeeld koosjer of halal eten.

Sterke punten

  • Lange houdbaarheid van minimum 120 h na productie
  • Constante kwaliteit en vaste food-cost per gerecht
  • Service naar consument
  • Verbeterde voedingskwaliteit door ¯ verlies van voedingswaarden (2 tot 4 %)
  • Flexibiliteit inzake maaltijduren
  • Lage investeringskosten en energiekosten (transport via vooraf gekoelde, gesloten maaltijdwagens)
  • Voor de bereiding: 5 microgolfovens 1100 W per afdeling van + 50 patiënten
  • Flexibele personeelsbezetting met afzwakking piekmoment = minder stress
  • Juiste en constante gaarheid gerechten
  • Goede bordpresentatie mogelijk, culinair verfijnde gerechten
  • Aantal handelingen is door assemblage zeer laag
  • Traceerbaarheid door etiket
  • Kleinere ruimte voor cateringactiviteiten
  • Lage kosten in materiaal en onderhoud van apparatuur

Waarom steamplicity?

Dit is een antwoord op de vraag van de klant. De klanten willen voedsel kunnen aanbieden maar geen grote investeringen doen inzake keukentoestellen en dergelijke.
Ook heeft men minder personeel nodig dus de personeelskosten ligt veel lager.

Dat men minder personeel nodig heeft is buiten de personeelskosten, nog goed voor een andere reden want men merkt dat er 10% minder inschrijvingen in hotelscholen zijn en dat 40% niet verder gaat in de branche.

Om de trends te kunnen herkennen, moet men de huidige samenleving goed kennen.

Een paar conclusies omtrent dit onderwerp zijn:
  • snellere communicatie en media
  • mensen vergaren meer kennis en moeten dus beter geïnformeerd worden
  • individualisering
  • veranderingen in het eetpatroon
  • milieubewust
  • globalisering
  • reizen
  • hogere inkomens
  • tweeverdieners
  • vergrijzing

Ook het consumentengedrag speelt een belangrijke rol. Enkele vaststellingen hier zijn:
  • out of home
  • take away
  • home delivery
  • meer besteden
  • ongeduldig
  • meer variatie
  • gezonde voeding
  • functional Foods

Voeding is nog steeds de corebusiness bij cateringsbedrijven maar het wordt steeds meer en meer van ondergeschikt belang. Vandaag de dag wordt het accent gelegd op entertainment. Een voorbeeld daarvan is showcooking.

De trends in de foodservice zijn:
  • Gezondheid en wellness is hype en trend nummer 1
  • Snacking en eten op onregelmatige tijdstippen
  • Vendingsystemen en eten op elk tijdstip
  • Wereldkeuken en nieuwe smaken
  • Take out maaltijden en broodjes
  • Fingerfood en tapas
  • Themarestaurants
  • Show- cooking en wok
  • Groenten, fruit - en vruchtensappen
  • MVO: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
© 2011 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Functional foodFunctional foodDe afgelopen tijd komen er steeds meer voedingsmiddelen die een extra "genezende" werking hebben. Zijn die voedingsmidde…
Red bag deliveryEen red bag delivery houdt in dat het veulen ter wereld komt met een rood vlies (de placenta) om zich heen, het is een v…
Wat is het raw food dieet?Heb je al wel eens gehoord van het raw food dieet? Het wint langzaam aan populariteit, niet alleen als een dieet om af t…

De roux en andere bindmiddelenBindmiddelen zijn die producten die gebruikt worden om een vloeistof een bepaalde binding te geven. In onderstaand artik…
De Actifry: koken met de ActifryDe Actifry is een soort pan waarin je allerlei gerechten in kunt bereiden. Het voordeel van de Actifry is dat er heel we…
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 19-10-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.