De basis van het koken: vis

De basis van het koken: vis Tegenwoordig eten steeds meer mensen naast vlees wekelijks ook vis. De meeste vissoorten bevatten veel 'goede vetten' en zijn dus goed voor een mens. In dit artikel kun je meer lezen over de basis van het bereiden van vis en vind je o.a. een aantal lekkere visrecepten.

Soorten vis

Vissoorten zoals zalm, garnalen en kabeljauw kun je tegenwoordig prima in de supermarkt kopen. Het is te verkrijgen op de vers-afdeling of anders in de diepvries. Maar de meest verse vis is toch wel te verkrijgen bij de visboer. Bovendien heb je bij de visboer (of de viswinkel) ruimschoots de keuze uit verschillende soorten vis. Veel soorten vis zijn van nature erg mager en passen daardoor prima in een caloriearm gerecht. Maar ook de meer vette vissoorten zoals bijvoorbeeld makreel en haring zijn erg gezond doordat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten. Deze vetzuren hebben een gunstig effect op het hart en de bloedvaten.

Schaal- en schelpdieren

Onder de verschillende soorten vis vallen schaal- en schelpdieren eigenlijk in een aparte categorie. Gamba's bijvoorbeeld hebben een heel eigen smaak, net als bijvoorbeeld kreeften en langoustines. Wie niet bekend is met het eten van schaal- en schelpdieren doet er goed aan verschillende soorten te proberen. De manier van bereiden en de toevoeging van bepaalde ingrediënten helpen de smaak van schaal- en schelpdieren te bepalen. Schaal- en schelpdieren kunnen zowel rauw, denk bijvoorbeeld aan oesters, gegeten worden, als gekookt. Meestal is de kooktijd van schaal- en schelpdieren niet zo lang. Mosselen bijvoorbeeld hebben slechts een minuut of 3,4 nodig, en ook garnalen hebben weinig tijd nodig om gaar te worden. Bij vis in schaal- of schelp geldt soms dat je alleen de vis kunt eten die tijdens het koken open zijn gegaan (mosselen bijvoorbeeld). Schelpen of schalen die dicht blijven zitten zijn niet goed.

Vis bereiden

Vis kun je op eindeloos veel manieren bereiden. Denk aan bakken, roosteren, grillen, roerbakken, stoven, pocheren en in de oven bereiden. Belangrijk bij het bereiden van vis, net als bij vlees, is de garing. Niemand vindt het prettig om droge vis te eten. De meeste soorten vis worden snel droog wanneer je ze te lang bakt. De gaarheid van vis is goed te zien aan de vis zelf. Op het moment dat vis uit elkaar begint te vallen (je begint de structuur van de vis beter te zien) is de vis gaar. Ook de kleur van de vis zegt veel over de gaarheid. Bij zalm bijvoorbeeld kun je goed zien of de vis gaar is doordat deze lichtroze begint te kleuren. Om droge vis te voorkomen kun je vis het beste met huid en al bakken. Wanneer er aan de vis geen huid meer zit, kun je de vis even door wat bloem halen. De bloem zorgt ervoor dat alle sappen in de vis blijven. Vergeet niet vooraf de vis goed droog te deppen.

Smaak

Veel soorten vis hebben weinig of geen toegevoegde ingrediënten nodig om smakelijk te zijn. Een beetje (olijf)olie of boter geeft al smaak aan de vis. Peper en zout kunnen de smaak van vis nog meer naar boven brengen. Wie graag eens een nieuwe smaak aan vis wil geven kan er voor kiezen om een bepaalde saus of kruid toe te voegen. Zo kan sojasaus of witte wijnazijn lekker zijn bij de bereiding van vis. Een lente-uitje kan ook heel lekker zijn, bijvoorbeeld bij zalm. Vis kun je ook in de oven bereiden op een bedje van groenten en kruiden. Dille gaat bijvoorbeeld goed bij veel soorten vis, maar ook rozemarijn en kervel doen het prima. De sap van een citroen kun je over vis sprenkelen wanneer deze op je bord ligt; dit geeft een frisse smaak.

Recepten

Zalm met groenten uit de oven

Onderin een ovenschaal leg je groenten zoals bloemkool, wortel en broccoli. Leg de zalmfilets op de groenten en druppel olijfolie en sojasaus over de zalm en de groenten. Maak een mengsel van olie, broodkruim en kruiden naar keuze, en strooi dit over de zalmfilets heen. Strooi tenslotte nog wat zout en peper over de zalm. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven. Na ongeveer 15 minuten is de zalm en de groenten gaar en klaar om opgegeten te worden.

Mosselen met groenten

Giet een kleine hoeveelheid water of witte wijn (ongeveer een halve centimeter) in een grote pan. Voeg hieraan groenten naar keuze toe. Wortels, ui, selderij en pepers zijn goed te combineren met mosselen. Voeg ook een aantal kruiden zoals tijm en laurierbladeren toe. Breng het geheel ongeveer vijf minuten aan de kook. Voeg daarna de mosselen toe en kook deze ongeveer 3 à 4 minuten. Schud de mosselen om en haal de mosselen vervolgens uit de pan, samen met de groenten en de bouillon om op te eten.
© 2010 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ossenhaas bakken: tips en variatiesEen ossenhaas bakken is niet voor iedereen een gemakkelijke opgave. Er kan namelijk veel misgaan tijdens het ossenhaas b…
Voorgerechten uit de magnetronMet uw magnetron kunt u gemakkelijk orginele hapjes bedenken en wordt het klaarmaken van voorgerechten eenvoudig en plez…
De Phillips Airfryer, de vervanger van de frituurpan?De Phillips Airfryer, de vervanger van de frituurpan?De Phillips Airfryer, het apparaat wordt ook wel 'Mulitcooker' of 'hete lucht friteuse genoemd. De Airfryer gebruikt een…
Invriezen van groentenHoe vries ik groenten in? Moet er iets speciaals gebeuren, of stop ik ze gewoon in de diepvries. U leest hier hoe u te w…

In boter gevangen smaak: infusieInfusie is niets meer en niets minder dan een kooktechniek om op een slimme manier extra veel smaak te geven aan een ger…
De basis van het koken: vleesDe basis van het koken: vleesVlees op een goede manier bereiden kan best lastig zijn. Vlees kan bij een verkeerde bereiding namelijk snel 'droog' wor…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.