Koken voor beginners, eieren!

Koken voor beginners, eieren! Vraag in het rond wat de gemiddelde man nog niet eens kan in de keuken, en dan is het antwoord: 'Hij kan nog niet eens een eitje bakken'. Een ei is één van de makkelijkste maar toch diverse en lekkere producten. Op de zondagochtend wordt vaak een lekker gekookt eitje geconsumeerd, of een uitsmijtertje wanneer je geen zin hebt om een hele maaltijd te bereiden. Of het culinaire gepocheerde eitje. Verbaas iedereen met uw kookvaardigheden en laat zien dat u een heerlijk ei kan bereiden!

Mogelijke bereiding van een ei


Hard / Zachtgekookt ei

Benodigdheden

  • Ei
  • Pan met water

Dit is de makkelijkste manier om een ei te bereiden. Voor een zachtgekookt ei brengt u het water in de pan aan de kook. Als het water kookt moet het ei gedurende 2-3 minuten koken. Voor een hardgekookt ei moet het ei tegen de tien minuten in de pan blijven. Na het koken van de eieren kunt u deze onder de koude kraan houden en daarna kunnen de eieren gepeld worden.

Spiegelei / Gebakken ei

Benodigdheden

  • Ei
  • Boter

Verhit de pan en breng de boter aan het smelten. Breek het ei op de rand van de pan en zorg ervoor dat het ei in de pan komt. Laat dit een minuut of 2 op een vuurtje staan en leg dit ei op uw brood. U hebt nu een broodje met een spiegelei. Wilt u een gebakken ei? Dan is het de bedoeling dat u ook de andere kant van het ei bakt, draai met een spatel het ei om en doe hetzelfde als met de ene helft. Nu beide zijden gebakken zijn kunt u dit op uw brood doen

Tip!
Leg er in de pan een plakje kaas, ham of spek bij en maak een heerlijke hartige hap van uw ei met het minste gemak.

Roerei

Benodigdheden

  • 3 eieren
  • Boter of olie
  • Zout en peper

Maak de pan heet voordat u er boter of olie in doet. Zorg ervoor dat de boter alleen smelt maar niet bruin wordt. Tijdens het smelten van de boter kunt u met een vork de 3 eieren klutsen en daaraan wat peper en zout toevoegen. Als de boter gesmolten is kan het eimengsel in de pan. Als u ziet dat het eimengsel begint te stollen moet u met een houten lepel of een spatel het ei in beweging houden. Doorbakken naar wens en op een warme toast opdienen.

Tip!
U kunt gesneden verse groenten toevoegen aan het eimengsel om een heerlijke 'bite' toe te voegen.

Omelet

Benodigdheden

  • 3 eieren
  • Boter
  • Zout

Maak de pan goed heet en voeg de boter toe. Terwijl de boter aan het smelten is kunt u de 3 eieren met een garde klutsen, voeg hier een beetje zout toe. Als de boter gesmolten is moet u het eimengsel in de pan doen, houdt de pan in beweging en wacht tot het een beetje begint te stollen. Wanneer het stollen begint moet u de pan schuin houden en af en toe op de steel van de pan tikken, dit zorgt voor een mooie bruine korst. Wanneer het ei helemaal doorbakken is kunt u de inhoud van de pan ondersteboven op het bord leggen. U heeft nu een heerlijke omelet met een bruine korst en een smeuïge binnenkant.

Tip!
U kunt allerlei ingrediënten toevoegen aan het eimengsel, het is echter wel nodig dat deze ingrediënten van tevoren worden gebakken of gegaard en goed zijn uitgelekt. Dit kan op een stukje keukenpapier. Zie bijvoorbeeld Gevulde omelet voor 2p

Gepocheerd ei

Benodigdheden

  • Ei
  • Pan met water

Een gepocheerd ei is een ei waarvan het eigeel is gevangen door het eiwit. Dit maakt u op de volgende manier:
Breng het water in de pan aan de kook, als dit water kookt is het de bedoeling dat u zorgt voor een draaikolk in de pan. Doe dit wel voorzichtig. Breek het ei en 'leg' het ei middenin de draaikolk. Na een tijdje stolt het ei en kan deze uit de pan worden gehaald met een zeef of een ander dergelijk keukengerei.
© 2010 - 2024 Mrearl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op kamers wonen, hoe bak ik een ei?Op kamers wonen, hoe bak ik een ei?‘Die kan nog niet eens een ei bakken,’ zeggen mensen weleens laatdunkend over personen die nog niet kunnen koken. We wil…
Tips bij het bereiden van caloriearme maaltijdenTips bij het bereiden van caloriearme maaltijdenBij het afvallen zijn voedingsmiddelen die caloriearm zijn, enorm belangrijk. Groenten, vlees, gevogelte, vis en eieren.…
Ei klaarmaken: koken, gebakken, roerei, omelet makenEi klaarmaken: koken, gebakken, roerei, omelet makenEi is gemakkelijk en lekker om te eten bij de broodmaaltijd of als extra bij de spinazie, nasi e.a. Er zijn verschillend…
Roerei op verschillende manierenRoerei is lekker maar het is altijd zo snel op, en smaakt altijd zo standaard. Ben je dit nou ook zo zat, probeer dan ee…

Lekkere zelfgemaakte jam: vitamientjes voor de wintermaandenLekkere zelfgemaakte jam: vitamientjes voor de wintermaanden"Nog een paar bakjes aardbeien om confituur van te maken?" "Neen hoor, 'k zou niet weten hoe ik dat moet doen!". Deze co…
Met restjes een maaltijd makenMet restjes een maaltijd makenAls je vergeten bent boodschappen te doen, of je geld is simpelweg op dan zijn er nog genoeg mogelijkheden om te bekijke…
Mrearl (3 artikelen)
Laatste update: 25-07-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.