Zomerse desserts met exotisch fruit: gezond en lekker!

Zomerse desserts met exotisch fruit: gezond en lekker! Eindelijk schijnt de zon volop! Tijd om vitamientjes op te slaan. Geen zin om zomaar fruit van hier uit het vuistje te eten? Droomt u ook zo van verre eilanden en zonovergoten stranden? Van sappig en heerlijk zoet fruit? Verwerk dan lekker exotisch fruit in heerlijke desserts! U waant zich zo aan de andere kant van de oceaan! Enkele eenvoudige bereidingen met mango, ananas, banaan, kokos en kiwi.

Antillaanse fruitcoupe

Ingrediënten

  • 500 g. jonagold appelen
  • 4 ananasschijven uit blik (zonder suiker) + ananassap
  • 1 mango (ongeveer 500 g)
  • 300 gr aardbeien
  • 2 snuifjes pure vanille in poedervorm
  • 2 soeplepels gelatine in poedervorm
  • 3 soeplepels limoensap
  • 3 soeplepels poedersuiker

Bereiding

  • Giet het limoensap en 2 soeplepels ananassap in een kopje.Voeg zachtjes het gelatinepoeder toe.
  • Schil de appels. Snijd ze in partjes en laat de appels een tiental minuten koken met 2 soeplepels water tot de appels zacht zijn. Voeg het gelatinemengsel toe en roer tot alles homogeen is geworden.
  • Schil de mango en snijd in kleine stukjes. Snijd de ananasschijven in stukjes. Hou enkele stukjes van elk apart.
  • Doe de appels met het gelatinemengsel, de mango en de ananas in een kom. Mix en voeg daarna de vanille en de suiker toe.
  • Giet het mengsel in kleine kommetjes. Zet vier uur in de frigo.
  • Om op te dienen: haal de kommetjes uit de ijskast. Was de aardbeien, haal de steeltjes er af. Snijd ze in stukjes.
  • Versier de kommetjes met stukjes aardbei, mango en ananas. Eventueel ook met een muntblaadje.

Mango in de pan

Ingrediënten

  • 4 mango's
  • 4 ajuinen
  • Boter
  • 1 snuifje 4-kruiden
  • 3 soeplepels honing
  • 2 bloedsinaasappelen of 4 mandarijntjes
  • 6 soeplepels rum

Bereiding

  • Snijd de ajuin in kleine stukjes. Laat de boter smelten in de pan. Voeg de stukjes ajuin bij en laat 5 minuutjes bruinen op een zacht vuurtje.
  • Voeg de 4-kruiden bij, de stukjes mango en de honing. Laat lichtjes carameliseren op een hevig vuur gedurende 4 à 5 minuten. Op tijd roeren! Schik de mango op de bordjes.
  • Pers de bloedsinaasappelen of de mandarijntjes. Voeg het sap en de rum toe in de pan. Laat koken tot het mengsel ingedikt is.
  • Haal van het vuur, voeg wat boter toe en klop op.
  • Giet het bekomen mengsel over de stukjes mango en dien onmiddellijk op.
  • Lekker met vanilleijs of sorbet.

Kiwi- saté met sausje van exotisch fruit

Ingrediënten

  • 6 kiwi's
  • 2 passievruchten
  • 100 g ananas
  • 100 g mango
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 2 soeplepels poedersuiker
  • 1 vanillestokje

Bereiding

  • Snijd de passievruchten in twee. Haal het vruchtvlees er met een lepel uit.
  • Schil de ananas en de mango. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Pers de sinaasappel en de citroen.
  • Doe de passievrucht, de ananas, de mango en het sap van sinaasappel en citroen in een kom. Voeg de poedersuiker toe. Mix het geheel.
  • Snijd het vanillestokje open. Krab de vanille er met een mesje uit boven het mengsel. Meng en zet het mengsel in de koelkast.
  • Schil de kiwi's. Snijd ze in vier stukken. Steek de stukken op een saté-stokje en plaats op de rand van een ovenschotel.
  • Zet op zo'n 20 cm. onder de voorverwarmde ovengril gedurende 4 minuten. Draai ze een paar keer om tijdens het grillen.
  • Wanneer de kiwi's licht goudbruin zijn, schik ze op een bordje en giet er de saus over.
  • Lekker met vanilleijs of citroensorbet.

Banaan-, mango- en kokosgratin

Ingrediënten

  • 1 rijpe mango
  • 1 banaan
  • 4 eigelen
  • 80 g poedersuiker
  • 1/2 zakje vanillesuiker
  • 20 cl kokosmelk
  • 2 soeplepels geraspte kokos

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C (thermostaat 6).
  • Schil mango en banaan. Snijd in schijfjes van ongeveer dezelfde grootte en schik ze afwisselend in vier vuurvaste schoteltjes.
  • Meng in een kom de eigelen, de poedersuiker, de vanillesuiker en de kokosmelk. Verwarm dit mengsel au bain marie onder voortdurend opkloppen en zonder dat het mengsel kookt gedurende 4 à 5 minuten. Het mengsel moet dik worden en schuimig blijven. U hebt nu een sabayon.
  • Giet de sabayon over de vruchten in de vuurvaste potjes.
  • Strooi er de geraspte kokosnoot over.
  • Zet een tiental minuten in de oven en dien meteen op. Versier met een blaadje munt.
  • Lekker met vanilleijs.

Gebakken banaan

Ingrediënten

  • 4 bananen
  • 10 cl vloeibare room
  • 30 g poedersuiker
  • 2 soeplepels Cointreau
  • 30 g gezouten boter
  • 1/2 koffielepeltje rozemarijn
  • 25 g amandelschilfers

Bereiding

  • Schil de bananen. Snijd ze in de lengte in twee.
  • Smelt de boter op een zacht vuurtje in een pan. Bak de bananen aan weerskanten gedurende twee minuten. Voorzichtig omdraaien.
  • Strooi de suiker over de bananen en bak nog 1 minuut aan weerskanten zodanig dat de banaan lichtjes karameliseerd.
  • Voeg de rozemarijn, de Cointreau en de room toe.
  • Laat 4 minuten inkoken op een zacht vuurtje.
  • Schik de bananen op een bord. Giet de saus af, zodanig dat de rozemarijn achterblijft.
  • Giet de saus over de bananen en versier met amandelschilfers.
  • Lekker met vanilleijs.

Nu nog een zonovergoten terras en een paar vrienden en je waant je aan de andere kant van de wereld! Smakelijk!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenvoudige zoete dessertsEenvoudige zoete dessertsVreemd, maar veel mensen besteden weinig tot geen aandacht aan het desserts. Als het al geserveerd wordt. Als men aan ee…
Kilocalorieën fruittabelKilocalorieën fruittabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…
Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Je denkt misschien dat wanneer je biologische producten eet, of enkel gezonde producten koopt, je bewust aan het consume…
Groene spinazie smoothieGroene spinazie smoothieEr zijn talloze recepten voor overheerlijke smoothies, maar heb jij de spinazie smoothie al geprobeerd? Alle ingrediënte…

Frikadel Jagung (maiskoekjes) en Pisang GorengFrikadel Jagung (maiskoekjes) en Pisang GorengTwee overheerlijke recepten uit de Indonesische keuken: Frikadel Jagung of Perkedel Jagung - maiskoekjes & Pisang Goreng…
Borrelhapjes van bladerdeegBorrelhapjes van bladerdeegBorrelhapjes doen het altijd goed en bladerdeeg borrelhapjes ook, maar we weten allemaal dat we voorzichtig met de blade…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-03-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.