Echt Hollandse stamppotten

De winter staat voor de deur. En niets is lekkerder om met het koude weer echt Hollandse stamppotten te eten. Er bestaan echter heel veel verschillende soorten stamppotten, met daarop weer heel veel variaties. Stamppotten zijn over het algemeen erg vullend. En mocht er veel over blijven, dan kan je het gerust invriezen voor een volgende keer. Ik heb hieronder mijn favoriete stamppotten neergezet met daarbij de bereidingswijze en ben uitgegaan van 4 personen.

Wat is Stamppot?

Een stamppot is een gerecht dat wordt bereid uit diverse onderdelen, meestal uit aardappelen en groenten. Met name is stamppot in Nederland en Vlaanderen traditioneel. De algemene bereidingswijze is dat de onderdelen in pannen goed gaar worden gekookt. Het water wordt vervolgens afgegoten en alle onderdelen worden door elkaar gestampt met een stamper. Er kan nog naar smaak zout en peper of andere kruiden worden toegevoegd. Vaak wordt het geserveerd met een stuk vlees of er wordt vlees (vaak spek) in de stamppot verwerkt.

Hete Bliksem

Een van de makkelijkste te bereiden stampot is hete bliksem. Het is niet alleen heel makkelijk te maken, de meeste kinderen vinden het vaak ook heel erg lekker, vooral omdat het zoet is. De bereidingstijd is 45 minuten tot een uur.

Benodigdheden:

  • 1,5 kg kruimige aardappelen
  • 800 gram zure appelen
  • 400 gram zoete aardappelen
  • 2 uien
  • bakje spekjes

Bereiding
Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en begin deze alvast te koken. Ondertussen schil en snij je ook de appelen. Als de aardappelen 20 minuten koken doe je daar de appel bij. Dit kook je samen nog zo een 10 minuten door. De 2 uien pel je. Je snijd ze in kleine stukjes en bakt ze tot ze goud-bruin zijn. De spekjes bak je ook, tot ze lekker knapperig zijn.
Als de aardappelen en appels gaar zijn, giet je ze af. Bewaar wel wat van het afgietvocht. Vervolgens stamp je de aardappellen en appels tot een stamppot. Als je denkt dat de stamppot te droog is, giet je wat afgietvocht er bij. Vervolgens kan je de stamppot garneren met de uien en spekjes. Maar je kan de uien en spekjes ook er naast bij serveren, zodat ieder voor zich naar smaak kan toevoegen.

Een supersnelle variatie is in plaats van zelf de appels te koken, appelmoes te gebruiken. Dit is ook nog eens zoeter dan de appels. En in plaats van zelf de uitjes te bakken, kan je ook kant en klare gebakken uitjes er voor gebruiken.

Stamppot rauwe andijvie met spekjes

Stamppot rauwe andijvie met spekjes is een van de meest bekende en populairste stamppotten die er is. Naast dit is deze stamppot ook nog een super gezond door de andijvie die er in zit. De bereidingstijd is 30 tot 45 minuten.

Benodigdheden:

  • 1,5 kg kruimige aardappelen
  • 600 gram gesneden andijvie
  • 150 milliliter melk
  • 50 gram vloeibare margarine
  • 2 bakjes spekjes
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • piccalilly

Bereiding
Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en kook ze tot ze goed gaar zijn. Was ondertussen de andijvie, en controleer of de andijvie fijn genoeg naar je zin is gesneden. Zo niet, snij de andijvie dan nog wat fijner. Als de de aardappelen bijna gaar zijn verwarm dan de melk en margarine. Bak ook ondertussen de spekjes tot ze knapperig zijn. Giet de aardappelen af en bewaar een beetje van het vocht. Stamp vervolgens de aardappelen. Roer daarna de warme melk en margarine door de aardappelen heen tot het een smeuiig geheel wordt. Tot slot schep je de gesneden andijvie en de gebakken spekjes door de puree heen. (je kan ook een mixer gebruiken). Als je het geheel te droog vind, giet er dan wat vocht bij. Voeg naar smaak wat peper, zout en nootmuskaat bij (voorzichtig met de nootmuskaat).
Serveer de stamppot met wat piccalilly. De piccalilly geeft een frisse twist naast de stamppot.

Hutspot met trekvlees

Van de stampotten vergt deze stamppot wel de meeste tijd. Dit komt door het trekvlees. Deze moet toch wel minimaal 1 uur op staan, langer is beter. Ook kan je het trekvlees al vast van te voren maken. Bereidingstijd 1,5 tot 2 uur.

Benodigdheden:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 800 gram winterpeen
  • 2 flinke uien
  • 600 gram trekvlees (sucadelappen)
  • peper en zout

Bereiding
Bestrooi het vlees met wat peper en zout. Braad het vlees even aan beide kanten aan. Doe het vlees vervolgens in een braadpan en vul aan met water tot het vlees volledig onder water staat. Laat het vlees nu langzaam gaar sudderen. Hoe dikker de plakken, des te langer het duurt voordat het vlees gaar is. Het vlees is gaar als het uit elkaar valt.

Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn. Doe dit ook met de winterpeen en ui bij elkaar in een pan(20 minuten). Giet vervolgens de aardappelen en winterpeen en ui af. Gooi alles bij elkaar in een krote kom en stamp alles door elkaar. Serveer de hutspot met een stuk trekvlees. De jus waar het trekvlees in heeft gelegen, kan je er apart bij serveren.
© 2010 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest populaire gerechtenDe meest populaire gerechtenNederland is een multicultureel land en dat is ook terug te zien in ons eetgedrag. We eten niet meer elke dag Hollandse…
Stamppotten: het is weer…, weer voor stamppotStamppotten: het is weer…, weer voor stamppotBuiten vriest het, je bent net thuisgekomen van een vreselijke fietsrit door de sneeuw, of je hebt met de honden gewande…
De oer Hollandse stamppot (vegetarisch)Een stamppot is de ideale winterkost. Stamppotten zijn gebaseerd op aardappels. De aardappels worden gekookt en vervolge…

Wokken op inductie: lekker en gezond!Wokken is allang geen exotische kooktechniek meer, maar wel een dagelijkse manier om snel en lekker te koken. Ook op ind…
Een lekker calorie- en vetarm recept makenVeel voedingsmiddelen bevatten veel vet, terwijl dit niet zichtbaar is. Dit kan aan de receptuur liggen, het gebruik van…
Bronnen en referenties
  • Oma's receptenboek
Lautof (148 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.