Koffie zetten met een cafetière

Koffie zetten met een cafetière Goede koffie hoeft niet duur te zijn, met relatief eenvoudige middelen kun je toch lekkere koffie zetten. Er zijn mensen die honderden euro´s uitgeven aan een espresso-apparaat of die flink meer betalen voor hun koffie omdat de fabrikant het in pads heeft gedaan, dit is echter nergens voor nodig. Met een cafetière is uitstekende koffie te zetten, in dit artikel wordt uitgelegd hoe. De cafetière is waarschijnlijk in het midden van de negentiende eeuw uitgevonden in Frankrijk. Het basisontwerp is doodsimpel en bestaat uit een glazen beker, een zuiger en een deksel. Kort gezegd worden heet water en gemalen koffie in de beker gedaan. Na enige tijd wachten wordt de zuiger naar beneden gedrukt, waardoor koffie en gruis gescheiden worden.
Maar laten we het proces in wat meer detail bekijken. Allereerst...

De benodigdheden

Een cafetière / Bron: Leland, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een cafetière / Bron: Leland, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De cafetière
Cafetières zijn inmiddels bij veel winkels te koop, zelfs bij de Blokker. Het bekendste en wellicht beste merk is echter nog altijd het Deense Bodum. Bodum cafetières zijn in Nederland makkelijk verkrijgbaar bij o.a. koffiewinkels. Afhankelijk van de grote, kosten ze tussen de twee en drie tientjes. Bij het kopen van een cafetière dient u op een aantal zaken te letten:
  • De zuiger, deze scheidt koffie van gruis en moet dus goed op de wand van de beker aansluiten.
  • Om te voorkomen dat de smaak van oude koffie blijft hangen is het belangrijk dat de cafetière makkelijk schoon te maken is. Niet teveel hoekjes en randjes dus, simpeler is vaak beter.
  • De grote, een logisch punt maar het moet toch genoemd worden. Cafetières worden in veel maten verkocht, met een capaciteit van één tot wel twaalf koppen. Koop dus een maat die bij uw gebruik past.

De koffie

Voor cafetières wordt koffie van grove maling gebruikt. Als de koffie te fijn zou zijn zou te ze makkelijk door de zuiger heen in de koffie terechtkomen. Versgemalen koffie is natuurlijk het lekkerst, hoe langer gemalen koffie in de bus zit, hoe luchtdicht die bus ook is, hoe meer smaak en aroma er verloren gaan. Ook de keuze van koffiemolen is van belang, molens met messen zijn af te raden omdat die veel fijn stof produceren dat het filter niet tegenhouden kan. Een nieuwe mechanische koffiemolen kan duur zijn maar een ouderwetse handmolen kan het werk net zo goed doen. In de winkel zijn die molens weliswaar niet meer te vinden maar op ebay en marktplaats zijn ze nog te krijgen.

Mocht u toch voor het gemak van voorgemalen koffie kiezen, koop dan in elk geval grove maling.

NB: Cafetières zijn dus niet geschikt voor het zetten van espresso, koffie van espressomaling is daarvoor te fijn gemalen.

Koffie zetten met de cafetière

Koffie zetten met een cafetière is erg simpel en gaat als volgt.
  • Breng het water aan de kook.
  • Maal de koffie terwijl u het water wat laat afkoelen. Om verlies van aroma's tegen te gaan moet de tijd tussen malen en koffie zetten zo kort mogelijk zijn. Gebruik tussen de 10 en 15 gram koffie per kwart liter, varieer naar smaak.
  • Schenk het water, zodra het wat is afgekoeld, tot ca. 90 graden, langzaam en gelijkmatig over de koffie heen.
  • Roer de koffie, om te zorgen dat de smaak goed vrijkomt. Om beschadigingen aan de glazen beker te voorkomen is het beste hiervoor iets van hout of plastic te gebruiken.
  • Zet de deksel op de cafetière met de zuiger helemaal boven.
  • Wacht. Ongeveer vier minuten, ook dit kunt u naar smaak aanpassen.
  • Roer de koffie nogmaals (optioneel)
  • Druk de zuiger rustig en gelijkmatig naar beneden. Het is onvermijdelijk dat er wat gruis in de koffie achterblijft maar als het goed is is het niet veel.

En dan is het tijd om te genieten van een lekker bakje koffie.

Variëren met de cafetiëre

Naast de bovenstaande methode kan een cafetière ook gebuikt worden voor het maken van ijskoffie. Gebruik koud in plaats van kokend water en laat de volle cafetière een nachtje in de koelkast staan. De volgende dag kunt u dan genieten van heerlijk koele ijskoffie, zonder de bittere smaak van afgekoelde normale koffie.

Vooral in de winter kan het lekker zijn om met specerijen in de koffie te werken. Nootmuskaat, kruidnagel en kaneel kunnen apart of gemengd naar smaak bij de gemalen koffie worden gedaan voordat men het water opgiet. Bij het indrukken van de zuiger worden de gemalen kruiden met de koffie naar beneden gedrukt en blijft de smaak achter. Zo kunt u dus makkelijk verschillende smaken koffie maken.

Houdt u niet van koffie maar heeft u van een onnadenkende kennis een cafetière voor uw verjaardag gekregen? Geen nood, hij kan ook gebruikt worden om thee in te zetten. De zuiger houdt losse bladen thee net zo goed tegen als koffie.
© 2009 - 2024 Forma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Warme klassieke koffiecocktailsWie houd er nu niet van een lekkere koffie na de maaltijd. Hieronder zijn 4 klassieke recepten te vinden om een koffie t…
Op kamers wonen, hoe zet ik koffie?Op kamers wonen, hoe zet ik koffie?Als je pas op kamers woont en je kunt nog geen koffie zetten, dan kan je in dit artikel lezen hoe het moet. Er zijn meer…
Koffie drinken: Voordelen en nadelenKoffie drinken: Voordelen en nadelenHeel wat mensen starten de dag met een kop koffie. Sommigen drinken daarna nog een of meerdere koppen, om verschillende…

Eieren: koken en pocheren en eierweetjesEieren: koken en pocheren en eierweetjesEen ei koken of pocheren is nog niet eens zo eenvoudig. Maar er zijn de nodige tips voor. Om te voorkomen dat eieren bar…
Barbecue en grill: vlees roosterenHet lekkerste, makkelijkste en snelste geroosterde vlees voor op de barbecue en grill, hoe doe je dat en wat is de juist…
Bronnen en referenties
Forma (4 artikelen)
Laatste update: 24-02-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.