De Tsjechische keuken: Vepřo knedlo zelo

De Tsjechische keuken: Vepřo knedlo zelo Tsjechië is een prachtig land waar veel moois te ontdekken valt. Prachtige landschappen, boeiende steden en een indrukwekkende geschiedenis en cultuur maken Tsjechië tot een interessante vakantiebestemming. Ook een stedentrip naar Praag is meer dan de moeite waard. Maak hier alvast kennis met het nationale gerecht van Tsjechië, vepřo knedlo zelo en de heerlijkste Tsjechische biersoorten.

De Tsjechische keuken

In de Tsjechische keuken worden eenvoudige ingrediënten gebruikt, waarmee heerlijke gerechten worden gemaakt. De Tsjechische keuken kent veel invloeden van nabij gelegen landen als Hongarije, Oostenrijk en Duitsland. Maar er bestaan ook echte originele Tsjechische recepten. De ingrediënten uit de traditionele Tsjechische keuken bestaan voornamelijk uit producten die men thuis kon verbouwen, zoals graan, peulvruchten, aardappels, varkensvlees, kip en rundvlees. De Tsjechische keuken is een fantasierijke keuken met eenvoudige ingrediënten.

Bier

Wie wil proeven van de Tsjechische sfeer en de nationale keuken moet een bezoek brengen aan één van de typische Tsjechische restaurants of bierhuizen en daar het nationale gerecht Vepřo knedlo zelo bestellen met een biertje erbij. In Tsjechië is men namelijk verzot op bier. Er zijn in Tsjechië dan ook vele bierbrouwerijen te vinden. Tsjechië telt ruim 470 biersoorten. Bekende Tsjechische bieren zijn onder andere: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Gambrinus, Staropramen, Radegast en Bernard. Het bekendste bierhuis van Praag is U Fleku en is meer dan een bezoekje waard. Regelmatig wordt de Tsjechische sfeer hier nog eens extra benadrukt met lokale accordeonspelers. Dat maakt de Tsjechië-beleving helemaal compleet.

Vepřo knedlo zelo

Het gerecht Vepřo knedlo zelo bestaat uit varkensvlees met zuurkool en knoedels. Voor het maken van het nationale gerecht van Tsjechië vepřo knedlo zelo voor vier personen heeft u de volgende ingrediënten nodig:

  • 800 gram varkenslapjes
  • 800 gram zuurkool
  • Bloem
  • 2 uien
  • Karwijzaad
  • Zout
  • Suiker
  • Teentje knoflook
  • Bouillonblokje
  • 2 eieren
  • Kopje melk
  • Half wit brood 400 gram

Knoedels

Snij de korsten van het wit brood en snij het brood in kleine blokjes. Voeg twee geklopte eieren, melk en een snufje zout toe. Meng het geheel tot er een stevige massa ontstaat. Laat de massa een half uur rusten. Meng het deeg opnieuw en maak er balletjes van. Laat de balletjes een half uurtje rusten en bak ze daarna in hete olie goudbruin. In plaats van knoedels kunt u ook bijvoorbeeld aardappelpuree maken. Dit smaakt ook erg goed bij het varkensvlees en de zuurkool.

Vlees

In de tijd dat het deeg voor de knoedels moet rusten kunt u beginnen met het bereiden van het vlees. Breng het vlees op smaak met zout, karwijzaad en eventueel met wat knoflook. Bak de varkenslapjes tot ze een lichtbruine kleur krijgen en voeg dan water en een bouillonblokje toe. Laat het geheel op een laag vuur in een uurtje gaar sudderen.

Zuurkool

Terwijl het vlees aan het sudderen is kan de zuurkool bereid worden. Snij de uien in reepjes en bak de uien tot ze een lichtbruine kleur krijgen. Kook de zuurkool in water gaar en voeg daarna zout, karwijzaad en de uien toe. Tot slot kunt u nog naar smaak witte wijnazijn en suiker toevoeg
© 2008 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlag van TsjechiëVlag van TsjechiëBijna iedereen heeft de Tsjechische vlag weleens gezien. Hij bestaat uit twee banen met aan de mastkant een driehoek die…
Brno, leuke bestemming voor een stedentrip naar TsjechiëBrno, leuke bestemming voor een stedentrip naar TsjechiëWil je een stedentrip naar Tsjechië maken, denk dan eens aan Brno in plaats van Praag. Brno ligt in het zuid-oosten van…
Tsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië is een land in Europa dat gelegen is tegen de landen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. Voor 1993 was T…
Tsjechische drank en drinken uit TsjechiëTsjechische drank en drinken uit TsjechiëHet bier uit Tsjechië is wereldwijd befaamd. De Tsjechen nemen hun bier (pivo) serieus en zijn er zeer trots op. Tsjechi…

De stoomoven, een andere manier van eten bereidenHet kiezen van een keuken is tegenwoordig heel wat meer dan een keuze uit standaardkastjes en een kooktoestel. Er zijn v…
Eieren verwerken bij Bereiden en Bakken - Hoe & Wat TipsEieren verwerken bij Bereiden en Bakken - Hoe & Wat TipsIn de meeste bakrecepten zit wel een ei, eiwit of eierdooier (eigeel). Hoe moet je eiwit stijfkloppen? Hoe kun je eieren…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.