Hoe maak ik zelf verse friet

Hoe maak ik zelf verse friet Hoewel er niets makkelijker is dan het kopen van een zak diepvries frites bij de supermarkt en deze klaar te maken, is het zelf maken van verse friet lekkerder. Om zelf verse patat te maken is niet veel werk nodig, wel is het nodig om te weten welke aardappels het lekkerste zijn voor het maken van friet, hoe groot je de friet lekker vindt en op welke wijze je nog meer smaak aan de verse friet kunt toevoegen. Nadat je voor de eerste keer zelfgemaakte verse patat hebt gegeten, wil je niet meer anders!

Is het friet, frites of patat?

In verschillende delen van Nederland wordt op een andere wijze aan friet gerefereerd. De een noemt het patat, de ander frites en weer een ander friet. Deze verschillende woorden hebben echter allen een gezamenlijke herkomst in het woord patates frites. Patates frites is het oorspronkelijke woord voor friet en is Frans voor gefrituurde aardappel. Het zijn dan ook niet alleen de Belgen die claimen dat de eerste friet door hen ontwikkeld werd, maar ook de Fransen denken dat ze de friet hebben uitgevonden.

Komt friet uit België?

Volgens de Belgen is patat ontstaan in de buurt van Namen rond 1680. Men stelt dat er indertijd kleine visjes werden gevangen in de Maas welke vervolgens gefrituurd werden en gegeten werden. In de winter was het vissen op dergelijke visjes niet meer mogelijk, omdat het water dichtgevroren was, waardoor men aardappelen in de vorm van de kleine visjes zou snijden en deze frituurden. Echt waarschijnlijk is dit verhaal niet; men denkt dat de aardappel pas rond 1730 in Namen geïntroduceerd werd.

Komt friet uit Frankrijk?

De Fransen hebben een verhaal dat wat plausibeler klinkt; hier stelt men dat op de Pont Neuf de eerste frituur gestaan moet hebben. Een Frans kookboek uit 1755 lijkt dit te bevestigen, aangezien dit de eerste keer is dat er over frites wordt gesproken. Ook weten we dat friet rond 1802 in de VS geïntroduceerd werd, daar de toenmalige president Jefferson deze aan zijn gasten serveerde. Hij had toentertijd een Franse kok, wat weer een link naar Frankrijk geeft en zelf was hij ambassadeur in Frankrijk enkele jaren voordat hij president werd.

Ondanks dat friet dus al langer bekend was in verschillende landen, zo ook in België, duurde het nog tot ongeveer de Eerste Wereldoorlog voordat de friet daadwerkelijk populair werd in Nederland.

Welke aardappel is geschikt om friet te maken

Om verse friet te maken zijn er diverse aardappelrassen geschikt. Het Bintje wordt vaak genoemd, maar ook rassen als de Agria, Innovator, Felsina, Santé, Désirée, Première en Ukema zijn geschikt. Let wel op dat de aardappels niet gekoeld zijn bewaard; om gebruikt te worden voor het maken van friet kunnen dus geen geschilde aardappels uit de koeling van de supermarkt genomen worden, maar moet er echt gekozen worden voor verse ongekoelde aardappels. Dit omdat de koude er anders voor zorgt dat er extra suiker wordt aangemaakt in de aardappel, waardoor deze een andere smaak krijgt.

Dikke of dunne frites snijden?

Als de aardappel gekozen is, is het belangrijk om te kiezen voor de juiste grootte van de friet zelf. Zo is het mogelijk om kleine smalle frietjes te maken, maar is het ook mogelijk om de bredere Franse friet te maken. Ook kan er gekozen worden om de aardappel wel of niet te schillen. Friet met de schil nog erbij wordt ook vaak boerenfriet genoemd en geeft weer een ander karakter aan de smaak. Dunne friet geeft een knapperige smaak, terwijl een dikkere Vlaamse friet meer smaak van de aardappel zelf behoud. Wel is het belangrijk om na het snijden de friet goed na te spoelen en af te drogen, dit niet alleen om vuil te verwijderen, maar ook om overtollig zetmeel te verwijderen.

Het voorbakken en frituren van patat

De verse friet kan niet in een keer gefrituurd worden; dit komt de smaak van de friet niet ten goede. Daarom worden verse frites altijd voorgebakken, 5 minuten lang op 150 graden. Na het afbakken moeten de frietjes eerst afkoelen tot minimaal kamertemperatuur. Let wel op dat de frietjes niet in de koeling bewaard worden, dan komt er weer teveel vocht bij de verse friet terecht. De bedoeling van het voorbakken is juist dat het overtollige vocht weg kan uit de aardappel en de aardappel zelf gaar is. Als de voorgebakken friet de kamertemperatuur bereikt heeft, kan het echte frituren beginnen. Zet hiervoor de friture op 170 of 180 graden en bak de frietjes net zolang totdat ze omhoog komen en gaan zwemmen. Zodra dit gebeurt is de friet al eetbaar en dient het extra laten liggen alleen nog voor de smaak. Het enkele minuutjes laten zwemmen van de friet geeft ze iets meer smaak en is dus aan te bevelen, maar het kan ook minder lang.

Het kruiden van de friet

Als de friet klaar is, moet deze goed afgeschud worden om het overtollige vet van de frites af te schudden. Daarna kan er gekozen worden voor zout of frietkruiden. Wederom hangt dit erg af van de smaak die je aan de friet wil hebben. Traditioneel wordt altijd zout gebruikt, maar frietkruiden geven zelfde zoute smaak aan friet en voegen hier nog een kruidige smaak aan toe. Het makkelijkste is om beide manieren een keer uit te proberen en dan te kiezen welke manier voor welke bereiding gebruikt wordt. Als friet als garnering wordt gebruikt kan er bijvoorbeeld voor een andere smaak gekozen worden dan wanneer friet als hoofdgerecht wordt gebruikt.

Natriumarm

Ook is het mogelijk om natriumarm zout te gebruiken voor de friet. Dit is wellicht wat minder lekker dan het gebruiken van normaal zout of frietkruiden, maar natriumarm zout is wel veel beter voor de gezondheid. Teveel zout is al snel slecht voor zowel de bloeddruk als de nieren en moet daarom ook zoveel mogelijk voorkomen worden.

De laatste tip bij het maken van verse friet is om bij het snijden van friet ook de te scherpe kantjes van de friet af te snijden. Als de friet in de frituur wordt gedaan worden de spitse hoekjes van de zelfgesneden friet namelijk hard en scherp en dit kan vervelend zijn tijdens het eten.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Calorieën van ovensnacks en hetelucht friteusesCalorieën van ovensnacks en hetelucht friteusesNatuurlijk is het mogelijk om te kiezen voor een dieet zonder snacks uit de frituur, echter hoeft het af en toe snacken…
Patat of frietjes? Ze kunnen ook gezond gebakken worden!Patat of frietjes? Ze kunnen ook gezond gebakken worden!Friet is waarschijnlijk met uitstek het populairste gerecht van het westelijke halfrond. Iedereen is er gek op. Er is ma…
Gezond: Gezonde alternatieven voor frietGezond: Gezonde alternatieven voor frietEen gezonde levenswijze en friet gaan niet goed samen, maar toch zou het zonde zijn om friet vaarwel te zeggen! Het maak…
Hoe bak ik de lekkerste patat? 10 tips voor hemelse portiesHoe bak ik de lekkerste patat? 10 tips voor hemelse portiesAl sinds kinds af aan eten Nederlanders patat: bij de patatboer op de hoek, bij de lokale fastfoodketen en vroeger bij o…

Kooktechnieken in de keukenKooktechnieken in de keukenKookprogramma’s zijn tegenwoordig (januari 2016) bijna iedere dag op de televisie te vinden. Vaak gaat het hier om kookw…
Gezonde traktaties om uit te delen op schoolGezonde traktaties om uit te delen op schoolElke ouder kent het wel: je kind is jarig en er wordt verwacht dat jouw kind gaat trakteren op school. Maar een verantwo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Friet
  • https://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/voeding-gezondheid/welke-aardappels-zijn-geschikt-voor-patat-temaken
  • http://www.culy.nl/recepten/de-allerbeste-friet-bakken-tips-van-de-vlaamse-expert/
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 26-12-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.