Hoe maak je zelf Chai thee?

Hoe maak je zelf Chai thee? Chai thee is een warme kruidendrank uit India, Nepal en omgeving. De koffieketen Starbucks serveert de thee al een tijdje in het assortiment. Chai wordt steeds populairder in Europa. En in Nederland zie je steeds meer (hippe) koffietentjes de kruidige theedrank met warme melk serveren. Zowel in de zomer als de winter is Chai thee lekker en dorstlessend. En de warme melkdrank is een cafeïnevrij alternatief voor cappuccino. Je kunt de thee ook eenvoudig zelf thuis maken. Chai betekent in India letterlijk ‘thee’. Wat wij Chai thee noemen, heet in India Masala Chai. Er zijn vele varianten van deze thee. Elke streek in India heeft een eigen mengsel, soms zelfs meerdere. Het theemengsel bestaat bijna altijd uit Indiase zwarte thee, melk en een mengsel van allerlei kruiden en specerijen.

Het is niet alleen een lekkere warme drank, maar Chai werd vroeger ook gebruikt als medicijn in de natuurwetenschap om zijn verwarmende en zuiverende eigenschappen. Ook wordt er gezegd dat de thee goed is voor de spijsvertering, het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel en het verhogen van je weerstand.

De varianten:

Chai met een theemix

Chai maken met theepoeder is een snelle en makkelijke manier om van de warme melkdrank te genieten. Als je er nog een toef melkschuim op doet, wordt de ervaring compleet. Een nadeel hiervan is dat theemix vaak al is gezoet. Als je zelf de zoetheid wilt bepalen kun je beter losse thee gebruiken of met kruiden en specerijen aan de gang gang. Ook is een kant-en-klare mix duurder dan de andere varianten.

Benodigdheden:

  • Chai latte mix (bijvoorbeeld Drink me)
  • Een gewenste hoeveelheid melk

Recept

  1. Doe een aantal theelepels Chai poeder in een mok. Kijk op de verpakking voor de juiste verhouding.
  2. Vermeng de mix met een bodempje heet water en roer dit tot een klontvrije pasta.
  3. Maak melk heet in de magnetron of in een pannetje.
  4. Giet de melk over de mix en roer goed door.

Chai met losse thee

Chai maken met losse thee is een makkelijke manier om te genieten van de thee. De smaak komt grotendeels overeen met de theedrank uit de grote koffieketens. Je kunt de smaak nog wat pittiger maken door wat gember of kardemom toe te voegen. Ook melkschuim en een toefje kaneel is een goede toevoeging.

Benodigdheden:

  • Verse Chai latte thee
  • Een half glas water
  • Een half glas melk
  • Suiker of honing naar smaak (ongeveer 2-3 theelepels)

Recept

  1. Breng het water aan de kook. Doe een theelepel Chai verse thee in een theezakje of een thee-ei. Als het water gekookt heeft, voeg je de thee toe en laat je deze ongeveer 10 minuten staan.
  2. Verwarm ondertussen melk in de pan.
  3. Giet tenslotte de thee en de melk in een glas.

Chai zelf maken

De lekkerste Chai maak je zelf, omdat je kan experimenteren met de verhouding van kruiden. De kruiden in dit recept zijn een voorbeeld. Je kunt zelf de hoeveelheden kruiden aanpassen naar je eigen smaak. Er zijn vele ingrediënten mogelijk om je eigen variant van Chai te maken. Probeer ook eens anijszaad, voor een meer dropachtige smaak, of een hele peperkorrel voor een beetje extra pit.

Benodigdheden:

  • Steelpannetje
  • Zeefje
  • 500 ml water
  • 500 ml melk
  • Een kwart eetlepel gemberpoeder of 3 centimeter gember
  • Een kwart eetlepel kardemom
  • Een kruidnagel
  • Een stokje kaneel
  • 2 zakjes zwarte thee
  • Suiker of honing naar smaak (ongeveer 2-3 eetlepels)

Recept:

  1. Giet het water in het steelpannetje.
  2. Voeg hier de theezakjes en de kruiden aan toe en breng het geheel aan de kook.
  3. Laat de drank 5 minuten doorkoken.
  4. Voeg dan de melk en de gewenste hoeveelheid honig of suiker toe.
  5. Laat de drank even doorkoken.
  6. Schenk de chai door een zeefje om de restanten te verwijderen en serveer in een mok.

Schuimlaag

Om net als bij de koffieketens een luxe schuimlaag erbij te doen, kun je zelf melkschuim maken. Dit kan op vele manieren. Er zijn elektrische melkopschuimers, stoompijpjes aan koffiezet apparaten en bekers voor in de magnetron. Als je een pannetje en een kleine garde gebruikt, dan gaat de bereiding als volgt:
  1. Maak een bodempje melk warm. Als de melk begint te sissen aan de randen, dan is de temperatuur goed.
  2. Haal de pan van het vuur en klop de melk flink op met de garde. Dit kan wat tijd kosten, dus klop gerust door.
  3. Tik met het pannetje op een plat oppervlakte, zodat de grootste luchtbellen eruit zijn.
  4. Draai nog even rustig rond, zodat het schuim lekker dik wordt.
  5. Vul de rest van je mok met melkschuim. Voeg eventueel wat kaneelpoeder toe als finishing touch.
© 2015 - 2024 Espijkers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chai thee, een krachtige kruidentheeChai thee, een krachtige kruidentheeChai thee is een thee uit India waarin naast theekruiden verschillende specerijen zitten. Afgemaakt met melk is het daar…
Kruidenthee uit Azië: Masala Chai en Chrysanthemum TeaVanaf 1995 is de meest opvallendste verandering in het Nederlandse theegebruik de verandering van de theesoort en het ge…
Dolce Gusto: Koffie om van te genietenDolce Gusto: Koffie om van te genietenDolce Gusto is koffie gemaakt om van te genieten, bestaande uit vele koffiespecialiteiten geschikt voor een 1 kops koffi…
Joodse symbolen en symboliek: Mezoeza (sjema); Chai en 18Joodse symbolen en symboliek: Mezoeza (sjema); Chai en 18De Joodse gewoonte om een mezoeza aan je deurpost te bevestigen, vindt zijn oorsprong in de Bijbel zelf. Waarom wordt de…

Blender: handig keukenmachientje voor mixen en purerenBlender: handig keukenmachientje voor mixen en purerenDe naam passe-vite zegt velen waarschijnlijk niet veel. Misschien is de term roerzeef bekender. Een roerzeef is een oude…
Maak zelf je verfrissende watertjes met een smaakjeMaak zelf je verfrissende watertjes met een smaakjeFrisdranken en fruitsappen uit de supermarkt bevatten veel suiker, daarom drinken steeds meer mensen liever water. Missc…
Bronnen en referenties
  • Fragrantica, http://www.fragrantica.nl/nieuws/Masala-Thee-aroma-van-warmte-332.html, bezocht op 11-07-2015
  • Instructables, http://www.instructables.com/id/Home-Made-Chai-Latte, bezocht op 11-07-2015
  • Friesche vlag, http://www.frieschevlag.nl/indekoffie/recepten/howtos, bezocht op 11-07-2015
  • Optimavita, http://www.optimavita.nl/recepten/zelf-chai-latte-of-chai-tea-maken, bezocht op 14-07-2015
  • India web, http://www.indiaweb.nl/indiase-keuken/recept-chai, bezocht op 15-07-2015
Espijkers (6 artikelen)
Laatste update: 19-05-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.