Wat doe je met kool in de keuken?

Wat doe je met kool in de keuken? Een kool is iets waarvan velen niet weten wat ze ermee moeten doen. Kolen zijn erg goedkoop. Kool is lekker en supergezond. Daarnaast kan je als je slim bent praktisch gebruik maken van een kool. Je kunt op eenvoudige wijze een creatieve maaltijd maken. Kolen kun je koken, bakken, wokken en rauw opeten. Het is zelden een groente op zich. Met kool kun je uitstekend combineren. Het vult andere groentemixen op zonder dat het overheerst in smaak. Bovendien is kool eenvoudig en praktisch in het gebruik. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Algemene informatie kool

Hieronder wordt vaak het woord ´kool´ gebruikt. De lezer kan naar eigen inzicht groene kool, witte kool of spitskool hiervoor gebruiken. Kool is familie van de kruisbloemigen waaronder ook koolzaad, spruiten, broccoli en bloemkool familie zijn. Kool is een goedkope groente, zelfs als je hem biologisch of biodynamisch koopt.

Kolen besparen geld

Gesneden kool zit in vele voorbewerkte producten zoals salades, soepen, groentemixen voor de bamimaaltijd, etcetera. Deze mixen zijn in principe relatief duur terwijl ze voor een groot deel zijn gevuld met goedkope kool. Je kan enkele tientjes per maand besparen door de kool te kopen en deze te mixen met groenten zoals prei. Dat bespaart veel geld.

Hoe snij je kool erg dun?

Je kunt eenvoudig kool erg dun snijden door een dunne plak van een kool af te snijden met een groot groentemes. Deze plak snijd je verder. Je kunt eerst een plak alleen verticaalsgewijs snijden. Zo ontstaan dunne reepjes. Deze kun je al gebruiken voor een salade. Maar veel mensen willen het nog iets kleiner. Als je ze zo klein snijdt dat het allemaal vierkante snippertjes worden, zal niemand de kool in het gerecht herkennen. Alle formaten zijn in de praktijk mogelijk. Meestal gebruiken koks koolsliertjes van tussen de drie en vijf centimeter lang.

Waarom moet je altijd een kool in je huis hebben?

Een kool is goedkoop, lekker en heeft medicinale kwaliteiten. Dat zijn drie belangrijke redenen om altijd kool in huis te hebben. Je kunt het ook om praktische redenen doen. Met kool in huis kun je elke maaltijd nutritief verrijken. Kolen zijn namelijk supergezond. Bovendien brengen ze niet veel overheersende smaak mee als je ze bijvoorbeeld roerbakt.

Kool in een rauwe groentesalade

Een salade van rauwe groenten wordt in het Frans een crudité genoemd. Hierin zit vaak ook wat rauwe kool. De kool is heel dun gesneden. In combinatie met olijfolie, azijn of een dressing smaakt het erg lekker. Elke kok maakt weer een andere crudité klaar zodat je van dit gerecht dagelijks kunt genieten zonder dat het gaat vervelen. Vermeng de koolsalade naar eigen inzicht met groene kool, witte kool, rode kool, radijs, rammenas, maiskorrels, ui, courgette, komkommer, bleekselderij of knolselderij.

Kool met aardappelsalade en koolsla

Wanneer je een aardappelsalade hebt gemaakt is het een goed idee deze aan te vullen met gesneden kool. Je kunt ook het recept van een aardappelsalade gebruiken en in plaats van aardappel kool inzetten als hoofdingrediënt. Dan krijg je een coleslaw, zoals de Amerikanen dat noemen. Dat woord stamt uit het Nederlands. Het is de verbastering van het woord ´koolsla´.

Kool in zuur

Kool kun je in azijn zuur laten worden. Zo maak je zelf zure groenten. Dat is lekker bij allerlei recepten. Andere groenten die je in dit zuur kunt doen zijn wortels en hele babymais. Vanuit Indonesië stamt een zoetzure variant die men in Nederland atjar noemt. In dit mengsel zit ook iets zoets zoals suiker.

Waarom is kool zo goedkoop?

Kool is een onbewerkte voedselsoort die vaak maar een euro kost en soms zelfs nog minder. Een kool is lang houdbaar, ook als hij al aangesneden is. Je kunt de kool dagelijks gebruiken door er een plak af te snijden en deze te gebruiken in het gerecht dat je op die dag maakt. Een kool is al snel rond de kilo zwaar. Een mens eet soms maar een kilo per dag. Als elk voedingssoort 50 cent per kilo zou kosten, zou het leven er financieel heel anders uit zien. Kool eten is dus een goedkope en gezonde manier om je maag te vullen.

Kool in de keuken

Kool kun je in bijna elk ander gerecht gebruiken om mee te bakken met uitjes, te roerbakken in een groentemix, of rauw in een salade. Bovendien is kool uitstekend toe te voegen aan een soep. Zo maak je vele gerechten extra lekker met kool terwijl door het gevarieerd gebruik deze groente nooit gaat vervelen.

Kolen op de markt / Bron: Deror Avi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kolen op de markt / Bron: Deror Avi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kool als klein gesneden rauwkost met wortel en rozijn

Als je kool raspt net als een wortel dan kun je het heerlijk in combinatie met wortel opeten. Je kunt er eventueel geweekte rozijntjes aan toevoegen om het geheel nog wat zoeter te maken. Ook de combinatie met een paar walnoten is lekker.

Kool roerbakken in bakgerecht

Kool komt in aanmerking om meegebakken te worden bij elk nasi- of bamigerecht waarbij groenten in het spel zijn. In de meeste voorverpakte groentemixen uit de supermarkt zit vaak gesneden kool. Maar het is veel goedkoper om zelf de groenten te kopen en deze te snijden. Bovendien is het simpel en leuk om te doen. Met groenten als kool kun je binnen 20 minuten een eenvoudige aardappel- rijst of pastamaaltijd bereiden. Maak eens een koolkaasrijst en kook zilvervliesrijst die in ongeveer 18 minuten gaar is. Tijdens dit gaar koken van de rijst fruit je een uitje, wat knoflook en 100 gram kool in een koekenpan op een middelgroot vuurtje. Je kunt er wat kerriekruiden bij doen voor de smaak. Na het toevoegen van de rijst snijd je 100 gram jonge kaas in grote blokken en laat deze over de maaltijd smelten met een deksel op de pan. Als de kaas helemaal gesmolten is, dat duurt ongeveer 2 minuten, is de maaltijd klaar. Je hebt nu rijst met kool en kaas gemaakt maar de kool valt helemaal niet op in het geheel.

Kool meebakken bij gebakken aardappels

Soms bak je wat aardappels op van de vorige dag. Het is een goed idee om eerst wat kokosolie in de pan te doen en kool met ui twee minuutjes te bakken. Om het extra lekker te maken kun je knoflook, rode peper en een beetje gember eraan toevoegen. Als je daarna de aardappelen erbij doet, verkrijg je een maaltijd die wat voedingswaarde betreft volwaardig is.

Salade in koolblad

Een salade inwikkelen in koolblad, oprollen en zo mee naar school of werk nemen als salade in sushistijl. Het is verstandig om de salade te vullen met iets stevigs zoals quinoa, linzen of zilvervliesrijst. Dan blijft de vorm lange gegarandeerd en kun je het met je handen opeten.

Voorbeeldrecept voor kool als roerbakgroente

Snij eens een wortel, een schijf groene kool, een ui, twee teentjes knoflook en een halve paprika fijn. Bak deze op met kokosolie gedurende drie minuten. Nu kun je er in schijfjes gesneden gekookte aardappelen bijdoen. Zo maak je een eenvoudig basisgerecht waarmee je eindeloos kunt variëren. Voor de variatie kun je denken aan het toevoegen van tempeh, Hollandse kaas, tahoe, linzen, champignons, brandnetelblad, paardenbloemblad, zevenblad, koriander of jonge kleefkruidscheuten.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Coleslaw of koolslaColeslaw of koolslaEen wereldberoemd recept uit de Nederlandse keuken: koolsla of coleslaw. De coleslaw lijkt zo’n echt Amerikaanse uitvind…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…

De bakkersformuleDe bakkersformuleProfessionele bakkers werken ermee en steeds meer thuisbakkers ook: de bakkersformule. De bakkersformule wordt gebruikt…
Wat is bakpoeder?Bakpoeder, wat is dat nu eigenlijk? Bakpoeder is een chemisch wit poeder. Met bakpoeder kun je sneller iets laten rijzen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Auntmasako, Pixabay
  • Foto kool in Bangkok: "Bangkok Pak Khlong Talat P1100373" by Deror Avi - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia CommonsRecept Koolkaasrijst: Thomas Dijkman
  • Afbeelding bron 1: Deror Avi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.