Gezonde groenten: Andijvie

Gezonde groenten: Andijvie Groenten zijn een bron van vitamines en mineralen. Wie gezond wil leven, zal groenten als vast onderdeel in zijn voeding moeten hebben. Iedere groente heeft andere vitamines en mineralen en vullen weer andere bouwstoffen aan. Andijvie is zeer populair onder Nederlanders en wordt gezien als een groente bomvol gezonde stoffen. Geregeld staat er een stamppot of andijvie salade bij mensen op tafel. Maar hoe gezond is andijvie eigenlijk en op welke wijze kun je andijvie nog meer bereiden?

Wat is Andijvie en hoe gezond is het?

Andijvie is een populaire bladgroente. Met name de buitenste groene bladeren zijn rijk aan vitamines A en C en bevatten veel belangrijke mineralen. De smaakt van andijvie wordt getypeerd als licht bitter. Versie andijvie ziet er fris geelgroen uit en heeft geen bruine vlekken op de buitenste bladeren. Andijvie is vrijwel het gehele jaar te verkrijgen.De grootste aanvoer valt in de maanden mei tot en met oktober. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt andijvie uit de kassen. Deze andijvie is veel zachter dan die van de koude grond. Kas andijvie heeft daarom een kortere kooktijd dan andijvie uit de grond.

Het bewaren, schoonmaken en bereiden

Bewaar andijvie die niet is verpakt maximaal een paar dagen in de groente-la van de koelkast. Daarna verliest de andijvie smaak en gaat het bederven. Zorg datje tijdens het schoonmaken van de andijvie de lelijke bladen verwijderd en de struik twee tot driemaal goed wast in een bak met ruim water. Schud de struik droog boven de bak en leg hem op een snijplank. Neem een groot, scherp mes en snijd de andijvie naar de stronk toe. Op die manier heb je namelijk meer stevigheid tijden het snijden.
Wanneer je de andijvie gaat koken is het handig om deze in repen van 2 centimeter breed te snijden. Voor een salade of rauw door de stamppot snij je de andijvie zo fijn mogelijk. Bevat de andijvie veel zand, was de groente dan na het snijden nog een keer. Dit kun je doen door de andijvie in een zeef of vergiet onder een lopende kraan te houden.

Reken ongeveer 250 tot 350 gram per persoon als je de groente kookt.
Voor een salade of rauw door de stamppot is circa 150 gram per persoon voldoende.

Het koken van andijvie

Verwijder de lelijke bladeren en de stronken van de andijviestruiken. Was de bladeren in ruim water en schud ze uit. Snijd de andijvie in smalle repen. Zet de groente met een flinke laag water en wat zout in een grote pan op . Laat het geheel op hoog vuur snel slinken. Schep de geslonken andijvie om, temper het vuur en leg een deksel op de pan. Laat de andijvie volgens de juiste bereidingstijd beetgaar koken. Schenk het vocht weg of laat de groente in een vergiet uitlekken. Laat een klontje boter in de pan met andijvie smelten schep de groente om en voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe.

Bereiden in de magnetron

Doe de gesneden andijvie in een royale glazen schaal en zet deze afgedekt, volgens de aangegeven bereidingstijd, in de magnetron. Schenk het kookvocht af of schuif de andijvie opzij en bind het samengestroomde vocht met wat aangemaakte maïzena of met strooi-maizena. Breng de andijvie op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Bladgroenten zoals andijvie kunnen in de magnetron bereid worden zonder water, waardoor ze minder slinken dan bij het koken op vuur. Bovendien blijven de voedingswaarden, de kleur en de smaakstoffen beter bewaard. Dek de schaal bij het bereiden af met speciale magnetronfolie, zodat de stoom kan ontsnappen.

Andijviesalade met spekjessaus

Wat heb je nodig?

  • 2 struiken andijvie
  • 3 eetlepels olie
  • 50 gram rookspek
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • 1 ui
  • zout, peper
  • 10 gram boter

Hoe bereid je het?

Verwijder de lelijke bladeren en de stronkjes van de andijvie. Was de bladeren in ruim water, dep ze droog en snijd ze in smalle reepjes. Snijd het rookspek in smalle reepjes. Snipper de ui. Leg de andijvie in een slakom en bak het spek in de boter uit en fruit het ui erbij. Laat het spek en ui enkele minuten zachtjes doorbakken volgens de juiste bereidingstijd. Meng in een kommetje een vinaigrette van olie, citroensap en zout en peper naar smaak. Schenk de vinaigrette in de koekenpan en breng deze aan de kook. Schenk de kokende vinaigrette over de salade.

Andijviestamppot

Wat heb je nodig?

750 gram andijvie
1 kilo geschilde aardappelen
2 deciliter water
1/4 liter melk
25 gram boter
peper, zout, nootmuskaat

Hoe bereid je het?

Verwijder de lelijke bladeren en de stronken van de andijviestruiken. Was de overige bladen in ruim water, schud ze uit en snijd ze in smalle repen. Kook de geschilde aardappelen gaat en giet ze vervolgens af. Breng de melk aan de kook. Pureer de aardappelen met een stamper of pureeknijper en werk bij gedeelten de kokende melk en boter door. Breng de luchtige puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Schep er boven een laag vuur de repen rauwe andijvie door en laat de stamppot goed warm worden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Andijvie, hoe gezond is het en hoe pas je het toe?Andijvie, hoe gezond is het en hoe pas je het toe?Andijvie is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken en hoewel we weten dat groenten gezond voor ons zijn, zijn…
De geneeskracht van andijvieDe geneeskracht van andijvieAndijvie is een heerlijke groene bladgroente met een beetje bittere smaak. Andijvie moet slechts kort gekookt worden and…
Andijvie: Belgen hoeven het nietAndijvie: Belgen hoeven het nietDe bijzondere smaak van andijvie bevalt niet iedereen. Belgen zijn er bijvoorbeeld niet gek op en prefereren witlof. Op…
Je eigen moestuin: AndijvieJe eigen moestuin: AndijvieAndijvie is een groente die je het hele jaar lang kunt zaaien. Dit maakt het een gemakkelijke groente voor in je eigen m…

Zelf bottenbouillon maken– met basisrecept, tips & tricksZelf bottenbouillon maken– met basisrecept, tips & tricksZoals oma vroeger nog groentesoep maakte met een schenkel en mergpijpje, dat lijkt wel verleden tijd . Er zijn echter ve…
Bouillon: de basis voor een heerlijk zelfgemaakte soepBouillon: de basis voor een heerlijk zelfgemaakte soepDe basis van elke zelfgemaakte soep maar ook van elke saus, is bouillon. Tegenwoordig is het handig om gebruik te maken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jill111, Pixabay
  • http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/andijvie.html
  • Rhoer van der, S (2007) Het margriet kookboek. Uitgeverij: Van Dishoeck/ Unieboek b.v
Reactie

Bianca, 23-05-2016
Echt te gek maar welke bouwstoffen zitten in andijvie? Reactie infoteur, 15-05-2017
Deze heerlijk groente staat erom bekend rijk te zijn aan calcium, kalium en ijzer. Genoeg om gezond de dag door te komen!

Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 15-03-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.