Wat te doen met oud brood?

Iedereen kent het probleem wel: er wordt een brood gekocht, maar de korstjes worden niet opgegeten. Vooral met zelfgebakken en zelfgesneden brood kan dit probleem voorkomen. Die kunnen natuurlijk weggegooid worden, maar nog beter is ze te verwerken in een aantal andere gerechten! Snel, eenvoudig en lekker!

Broodpudding

Ingrediënten

  • 400 gr oud brood (mag van eender welke soort zijn)
  • 80 gr bruine suiker (je kan er ook gewoon kristalsuiker voor gebruiken, maar dat smaakt toch iets anders)
  • 3 eieren
  • 600 ml melk
  • 3 sneetjes peperkoek
  • 100 gr rozijnen

Dit zijn de basisingrediënten, maar broodpudding is ideaal om allerlei keukenrestjes in te verwerken. Zo kunnen er bijvoorbeeld oude pralines of chocolade aan worden toegevoegd. Ook Turks Fruit (lokum) of gekonfijt fruit is een mogelijkheid. Ook extra noten zorgen voor een lekkere smaak. Er kunnen daarnaast nog koeken aan toegevoegd worden, als een aantal koekjes bijvoorbeeld uitgedroogd zijn. Bij al deze ingrediënten is het wel aan te raden ze eerst fijn te malen of in de blender te verhakselen alvorens ze in de broodpudding te doen. Zo wordt vermeden dat er te grote brokken in het baksel zitten.

Er kan vanillesuiker toegevoegd worden, naar smaak. Bakkers maken bijvoorbeeld vaak broodpudding met oude ontbijtkoeken, waar soms gele bakkersroom in zit verwerkt.

Bereiding

Doe het brood gesneden in kleinere stukjes in een kom en voeg de andere ingrediënten eraan toe. De melk wordt best opgewarmd, dan wordt het brood gemakkelijk zacht. De korstjes van het brood dienen niet verwijderd te worden, maar het is een mogelijkheid, dit is opnieuw een kwestie van smaak.

De eieren kunnen gescheiden worden en het wit ervan opgeklopt, maar dit is geen noodzaak. Wie snel wil werken kan ze gewoon in de kom aan het mengsel toevoegen. De rozijnen kunnen op voorhand gemarineerd worden in wat alcohol (rum, zoete witte wijn, maar ook vodka), maar dit hoeft niet noodzakelijk. De sneetjes peperkoek kunnen gemalen worden, maar in blokjes snijden en toevoegen werkt evengoed.

Daarna 45 minuten tot een uurtje in de oven op 150° en klaar is kees! Hou het gerecht in de gaten, want elke oven werkt op een andere manier! Vergeet ook niet de bakvorm in te vetten met wat boter of gebruik te maken van bakpapier.

Paneermeel

Een ander, heel eenvoudig recept om iets nuttig met restjes brood te doen is er paneermeel van maken. Daarvoor dient het brood eerst en vooral gedroogd te worden, in de oven of gewoon in de zon, draai regelmatig genoeg om, zodat het brood zeker droog genoeg is en laat het in de oven niet aanbranden. Als het brood niet droog genoeg is gaat het schimmelen, aangebrand is het natuurlijk niet meer lekker. Wanneer het brood droog is dient het verkruimeld te worden, dit kan gedaan worden met een deegrol of een keukenmachine.

Bewaar het paneermeel op een droge plek zoals de berging.

Verloren brood / Wentelteefjes

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 2 1/2 dl melk
  • 8 sneetjes brood
Deze hoeveelheden kunnen aangepast worden naargelang de hoeveelheid brood, de dikte van de sneden, eigen smaak, etc.

Bereiding

Meng het ei, de vanillesuiker, de kaneelpoeder en de melk in een kom of diep bord. Snij daarna de korstjes van het brood, alhoewel ze er ook aan kunnen gelaten worden. Wentel de sneetjes brood één voor één door het mengsel en leg ze in een bord of kom. De sneetjes dienen doorweekt te zijn van het mengsel.
Bak daarna de sneetjes goudbruin in een pan met een beetje boter. Wentel ze regelmatig genoeg zodat ze niet aanbranden. De wentelteefjes kunnen opgediend worden met bloemsuiker of wat extra kaneel.

Croutons

Ingrediënten

  • oude boterhammen, wit of bruin, maakt geen verschil voor de bereidingswijze
  • 3 teentjes knoflook / Italiaanse kruiden => hier kan men toevoegen wat men wilt
  • 3 a 4 eetlepels olijfolie

Bereiding

Snij het brood in kleine blokjes (dobbelsteentjes). De korstjes kunnen van het brood worden afgesneden, maar dit is niet noodzakelijk. De korstjes zorgen voor iets krokantere croutons.
Als er gewerkt wordt met knoflook dient men de knoflook heel fijn te snijden of door de knoflookpers te halen en vervolgens de olijfolie daarmee te mengen. Wanneer er echter gekozen wordt voor Italiaanse of andere kruiden is het voldoende de olie ermee te vermengen. Meng dit mengsel met de dobbelsteentjes, zodat ze goed aan elke kant met de olijfolie in contact gekomen zijn.

De croutons kunnen daarna in de pan goudbruin worden gebakken, maar vaker worden croutons in de oven gebakken.
Wanneer er van de oven gebruik wordt gemaakt dient men de croutons te verspreiden over een bakplaat (eventueel op bakpapier) en 10 minuutjes op 150° te bakken. Controleer regelmatig en draai ze soms ook eens om. Na het uit te oven halen kunnen de croutons onmiddellijk geserveerd worden of op een keukenpapiertje uitlekken.
© 2014 - 2024 Katyads, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten met oud broodOud brood wordt meestal geroosterd of belandt in de GFT-bak. In dit artikel eenvoudige recepten om oud brood om te tover…
Wat kan je allemaal nog doen met oud brood?Wat kan je allemaal nog doen met oud brood?Oud brood, je kan het weggooien of aan de eendjes voeren, maar oud brood, mits niet beschimmeld, kan je nog op heel veel…
Koolhydraatarm broodKoolhydraatarm broodKoolhydraatarm brood is wereldwijd steeds populairder aan het worden. Dit komt omdat in koolhydraatarm brood minder kool…
Frisse en gezonde soepenDrie heerlijke soepen die het hele jaar gegeten kunnen worden. Frisse gezonde soepen die ook nog eens goed zijn voor de…

Koken is wetenschap bedrijvenKoken is wetenschap bedrijvenIn industriële productieomgevingen schrikt men tegenwoordig niet meer van de uitspraak "koken is wetenschap bedrijven".…
Hoe bak ik de lekkerste patat? 10 tips voor hemelse portiesHoe bak ik de lekkerste patat? 10 tips voor hemelse portiesAl sinds kinds af aan eten Nederlanders patat: bij de patatboer op de hoek, bij de lokale fastfoodketen en vroeger bij o…
Katyads (9 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.