InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bereiding > Mislukt Eten voorkomen & oppeppen - Kooktips Trucs & Weetjes

Mislukt Eten voorkomen & oppeppen - Kooktips Trucs & Weetjes

Mislukt Eten voorkomen & oppeppen - Kooktips Trucs & Weetjes Tips, trucs, foefjes en weetjes om de smaak van diverse etenswaren te verbeteren en bij het bereiden van eten mislukkingen op te lossen of te voorkomen. Weet jij het trucje bij aangebrande aardappels of te zoute soep, blanke bloemkool, ranzige boter smakelijk krijgen, braadworst niet laten knappen? Hoe je kapotte eieren kookt, uien kunt snijden zonder huilen, verwelkte sla opfrist, de smaak van jus, rundvlees, rode kool verbetert? Of malsere kip en minder wrange spinazie....lees meer trucjes.

Kookwaren Ingrediënten Tips & Trucs

Etenswaren en Ingrediënten Tips. In dit artikel worden vele handige tips gegeven om de smaak van ingrediënten, gerechten of etenswaar te verbeteren. En tevens tips, trucs en foefjes om mislukte gerechten te redden of te voorkomen.

Aardappelen

Aardappelen blijven na het raspen blank als je de snippers meteen in koud water laat vallen. Handig om te weten als je bijvoorbeeld aardappelsalade, rösti maakt of wat langer van tevoren gerechten wil voorbereiden.

Aardappelen
  • worden knapperig tijdens het bakken als je er wat bloem over strooit
  • warm houden na het afgieten is vrij moeilijk; beter is als je de pan afdekt met een schone doek die het water absorbeert
  • die aangebrand zijn, kun je snel afgieten en weer opzetten met vers water.

Bloemkool

Bloemkool wordt of blijft blank als je een scheutje melk aan het kookwater toevoegt.

Boter

  • kun je -gedurende langere tijd- het best bewaren zonder papier in een ruime kom met zout water. Zet het op een koele plaats
  • die licht ranzig is, wint aan smaak als je deze in verse melk of koud water kneedt.

Bouillon

Bouillon wint aan smaak als je voor het opdienen wat brandewijn of cognac toevoegt.

Braadworst

Braadworst knapt niet bij het braden, als je de worstjes even tevoren in kokend water dompelt en daarna door de bloem wentelt.

Eierdooier

Eierdooier kun je het beste bewaren in de lege dop of in een eierdop met een laagje olie er op.

Eieren
  • blijven heel tijdens het koken als je een hand vol zout in het kookwater doet
  • die al stuk zijn kan je zorgvuldig met een stukje folie omwikkelen en dan pas koken
  • Spiegeleieren worden lekkerder en sneller gaar, als je er tijdens het bakken een paar druppels warme boter op laat vallen
  • Roereieren worden extra smeuïg als je ze in plaats van met melk, met spuitwater mengt
  • Eiwit kun je het beste kloppen als dit op kamertemperatuur is gekomen
  • Eiwit met een druppeltje citroensap, snufje zout of suiker wordt makkelijker stijf.

Groene groenten

Groene groenten worden met zekerheid ‘beestjesvrij’ als je ze gedurende enige tijd in ruim water met zout laat staan. Daarna goed afspoelen.

Ham

Ham in grote stukken blijft lang goed als je deze bestrijkt met een mengsel van eiwit en witte peper; daarna op een luchtige plaats ophangen.

Rundvlees jus

Jus van rundvlees wordt lekker smeuïg als je er een stukje roggebrood in laat smoren.

Kaas

  • droogt makkelijk uit. Dit kan worden voorkomen door grotere stukken kaas gewikkeld in een schone vochtige doek, onder in de koelkast of in de kelder te bewaren
  • die al uitgedroogd is, wordt weer smakelijk als je deze in een kom met melk legt en enkele uren uit laat lekken en drogen.

Ketelsteen

Ketelsteen verdwijnt als de ketel voor de helft met aardappelschillen wordt gevuld en daarna met ruim water. Na een uur koken alles schoonmaken en weg is de ketelsteen!

Kip

Kip wordt malser als je het vlees voor het braden inwrijft met wat citroensap.

Komkommers

Komkommers zijn beter verteerbaar als je de geschilde komkommer overgiet met kokend water, dan snel weer afkoelt met koud water en daarna pas schaaft.

Kropsla

Kropsla die verwelkt is, kun je met de krop naar boven in een bak water op een koele plaats neerzetten en dan zie je dat deze helemaal opklaart.

Mayonaise

Mayonaise (zelfgemaakt) schift niet als je eerst azijn of citroensap en zout en dan pas de eierdooier in de kan doet.

Mosterd

Mosterd wordt weer smeuïg en zacht als je er wat azijn en suiker door roert.

Niertjes Lever Biefstuk

Niertjes Lever en Biefstuk mogen pas tijdens of na het bakken worden gezouten, anders wordt het vlees hard en taai.

Paprikapoeder

Paprikapoeder mag nooit aan gloeiend vet worden toegevoegd, daar het dan bruin en stug wordt.

Rode kool

Rode kool wint aan smaak als je voor het opdienen een klein stukje ontbijtkoek mee laat stoven.

Rundvlees

Rundvlees krijgt een fijne smaak als je het voor het braden inwrijft met mosterd.

Soep

  • Soep met te veel zout c.q. die te zout is, wordt weer bruikbaar als je er een paar geschilde aardappelen in laat koken en deze voor het serveren verwijdert
  • Soepvlees blijft mals als je het met kokend water opzet. Met koud water opgezet trekt het beter uit, maar wordt het taai.

Spinazie

Spinazie wordt minder wrang als je een beetje zuring meekookt.

Tomatenpuree

Tomatenpuree blijft dagen goed in een stenen kommetje met een laagje olie er op.

Uien

  • kun je het best schillen en snijden vlak bij een warmtebron, omdat de opstijgende lucht de prikkelende stoffen dan meeneemt. Een ander trucje is om de kraan te laten lopen met lauwwarm water
  • blijven -eenmaal doorgesneden- vers als je ze met het snijvlak op een schoteltje met zout legt
  • snijden kun je het beste doen als je op een stukje brood sabbelt tijdens het snijden en je hebt nergens last van *
  • snijden moet je met een goed scherp mes doen (overigens alles in de keuken), dan komen de sappen minder vrij *
  • Verder nog tips die buiten keuken en kookgebied vallen. Bij verkoudheid helpt het om een doorgesneden uit op een schoteltje op een nachtkastje te zetten. Ook helpt een doorgesneden ui erg goed om verflucht in huis te verdrijven als je iets pas geschilderd hebt.

(* * Met dank aan Remco voor deze handige tips !)

Vlees

Vlees wordt malser als je tijdens het smoren wat cognac toevoegt.

Weet jij nog meer Trucs voor Etenswaren en Bereiding?

Weet jij nog meer van dit soort tips, tucs, foefjes of weetjes die hier nog niet bij staan? Het zou erg leuk zijn als je deze onder 'reactie plaatsen' door zou willen geven, dan kan deze lijst worden aangevuld! Alvast hartstikke bedankt!

Lees verder

© 2007 - 2017 Sila, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Grootmoeders foefjes: Koken, braden en bakkenGrootmoeders foefjes: Koken, braden en bakkenFoefjes en kneepjes uit grootmoeders tijd. Oma heeft altijd wel een tips voor koken, braden en bakken. Niet elke situati…
De Oostenrijkse keuken: Hoofdgerechten IDiverse hoofdgerechten uit de Oostenrijkse keuken. Recepten voor diverse knödels, bloedworst met gebakken aardappelen en…
Groningse stamppotGroningse stamppotIn Groningen wordt vaak stamppot gegeten. Vooral in de winter is dit een goede, stevige maaltijd. Groningen kent een paa…
Echt Hollandse stamppottenDe winter staat voor de deur. En niets is lekkerder om met het koude weer echt Hollandse stamppotten te eten. Er bestaan…
10 tips voor het bereiden van wildHoewel het bereiden van wild vlees helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, bestaat vaak de misvatting dat het een hoop…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Comfreak / Pixabay
  • Wildschut, Y. en Smit, N. Het Grote Basiskookboek. Amsterdam: PP Producties.
  • Met dank aan chef-kok Jacques

Reageer op het artikel "Mislukt Eten voorkomen & oppeppen - Kooktips Trucs & Weetjes"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, maar antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Hans, 03-02-2016 16:55 #6
Wat kan ik doen als de aardappelen veel te zout blijken te zijn?
Dank u.

Marja, 04-01-2016 16:52 #5
Geachte Medewerkers,
Ik heb een rundvleesgerecht gemaakt met rode wijn sinaasappel, appel, peterselie, uien, appelstroop, en tijm.
Het is nu bijna klaar maar het is zurig van smaak en ik heb in plaats van 2 dl 250 de.
Verder hebt ik bruine suiker toegevoegd. Maar het is nog steeds zurig van smaak.
Weet iemand wat ik er aan kan doen?

Netty, 30-01-2015 19:50 #4
Wat wrange groenten worden zachter als je ze in melk kookt.
Aardappelen kunnen heel goed gaar worden gemaakt en warm gehouden worden als je ze stoomt. Wel genoeg water in de onderpan houden!

Gerhard Eichstaedt, 07-11-2010 16:00 #3
Uien zijn makkelijk te schillen als je ze ca. 5 min. in lauw water legt. De schil neemt vocht op waardoor ze "leniger"wordt. Lever ga ik na het verwijderen van het vlies te ontdoen van aders en ca. 10 min.in koud water met wat zout doen en af en toe roeren. Vervolgens in een vergiet onder de kraan met koud water naspoelen en ca. 10 uit laten lekken. Hierdoor voorkom je dat tijdens het verhitten/bakken/koken van de lever de "korreligheid" wegneemt. Bakken met wat gerookte magere spek geeft smaak en voorkomt uitdrogen.

Monique, 27-01-2010 14:23 #2
Gebakken aardappeltjes ( op het vuur of uit de oven ) worden mooi bruin van kleur wannneer je er paprikapoeder over heen strooit. Dit heeft geen invloed op de smaak.

Marcel, 21-03-2008 12:38 #1
Uien kun je het best snijden met de achterste kruin er nog aan te laten zitten. Reactie infoteur, 25-03-2008
@Marcel, bedankt voor de tip! Leuke aanvulling!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Infoteur: Sila
Laatste update: 09-12-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 6
Schrijf mee!