Kaasfondue maken

Kaasfondue maken Kaasfondue is het smelten en warm houden van de gesmolten kaas. Er kunnen verschillende voedingsmiddelen in de gesmolten kaas gedipt worden, zoals stokbrood of bloemkool. Vaak vraagt men zich af welke kaas beter is: gewone kaas of fonduekaas. Hoe wordt de kaas bereidt, welk recept is makkelijk en hoe maak je een fonduepan weer schoon?

Wat is kaasfondue?

Fondue is het Franse woord voor gesmolten. Bij een fondue worden kleine stukjes voedsel ondergedompeld in een hete vloeistof. Hierdoor wordt het voedsel gaar of krijgt het een lekkere smaak. Bij kaasfondue wordt er kaas verwarmd in de fonduepan, zodat stukjes voedsel ondergedompeld (gedipt) kunnen worden in de gesmolten kaas.

Welke fondue gebruiken?

De originele fondue's bestaan uit een klein rond pannetje dat op een onderstel staat. Vaak loopt dit pannetje aan de bovenkant naar binnen toe om te voorkomen dat hete olie wegspat. Het voordeel van deze fondue is, dat deze ook voor vleesfondue of visfondue te gebruiken is. Het nadeel is de afmeting van het pannetje: deze is vaak te klein om grote stukken stokbrood doorheen te halen.

Voor kaasfondue zijn ook aparte aardewerken braadschotels te koop. Deze zijn groter en ruim van boven. Ook hierbij hoort een onderstel waarop de pan staat. Bij beiden fondue's heeft het onderstel als functie om middels een warmtebron de vloeistof in de fonduepan warm te houden.

Kaas kopen en bereiden

Voor kaasfondue kan er gebruikt gemaakt worden van gewone kaas of fonduekaas. Fonduekaas is duurder maar makkelijker te bereiden. Deze is kant en klaar en er hoeft in principe niks aan toegevoegd te worden. Gewone kaas heeft een langere voorbereiding nodig. Het voordeel is dat deze goedkoper is en er naar smaak ingrediënten aan toegevoegd kunnen worden. Wie voor het eerst met de kaasfondue aan de slag gaat, kan soms beter kiezen voor de kant en klare variant of kiest ervoor om eerst een kleine hoeveel fonduekaas zelf te breiden en te proeven.

Fondukaas is makkelijk te bereiden: de inhoud van het zakje of pakje wordt in een geëmailleerde gietijzeren of aardewerk pan gedaan en onder voortdurend roeren op het fornuis verwarmd. Daarna wordt de pan op een rechaud (onderstel met verwarmingsbron) geplaatst om de kaas warm te houden.

Gewone kaas kan ook gebruikt worden voor de kaasfondue. Hiervoor zijn verschillende recepten verkrijgbaar. Een van de makkelijkste en meest gebruikte is het inwrijven van de pan met een teentje knoflook. Een scheutje witte wijn wordt verwarmd in de pan. Daarna wordt de kaas blokje voor blokje toegevoegd. Eventueel kan er wat peper bij gedaan worden. De kaas moet onder voortdurend roeren verwarmen worden totdat deze gesmolten is.

Wie geen alcohol wil gebruiken, kan de wijn vervangen door melk, bouillon of ananassap. Deze laatste is vooral voor kinderen erg lekker.

Pan op het vuur of verwarmen op de rechaud?

Sommige fondue-pannen zijn geschikt om op het fornuis te plaatsen. Let hierop bij aankoop van een fonduepan. De meeste pannen zullen niet zo goed tegen de grote hitte van het fornuis kunnen en breken of scheuren. Het beste is om de kaas in een gewone pan te verwarmen en over te gieten in de fonduepan zodra de kaas gesmolten is. Een rechaud (het onderstel) dient om de kaas warm te houden, en niet om de kaas te laten smelten. Sommige fonduepanen bezitten een onderstel met een zeer krachtige warmtebron, waardoor de kaas rechtstreeks in de fonduepan en op het rechaud geplaatst kan worden om te smelten. Lees de gebruiksaanwijzing van het fonduestel door.

Wat dip je in een kaasfondue?

Verschillende soorten voedsel kunnen gedipt worden in een kaasfondue. Het meest gebruikt zijn:
  • Stukjes stokbrood, stukjes brood (oud brood of gebakken brood)
  • Bloemkoolroosjes (gaar)
  • Gehaktballetjes (gaar)
  • Kleine stukjes vlees (gaar)
  • Paprika
  • Cocktailworstjes
  • Uitgebakken spek
  • Krielaardappeltjes (gekookt of gebakken)
  • Komkommer
  • Soepstengels
  • Ananas
Experimenteer naar hartenlust met verschillende voedingsmiddelen.

Fonduepan schoonmaken

Na afloop blijft er aangekoekte kaas achter in de fonduepan. Deze is makkelijk schoon te krijgen door heet water in de pan te laten lopen met een scheutje afwasmiddel. Laat dit een kwartier inweken en herhaal eventueel deze handeling. De kaaskoek laat dan los.

Ook kan de aangekoekte kaas gebruikt worden als kaasomelet. Gooi in de fonduepan twee losgeklopte eieren. Verwarm de pan. De kaaskoek komt los en vermengt zich met het ei. Er ontstaat een kaasomelet. Voeg eventueel wat peper en/of zout toe. Smakelijk eten!
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekker kaasfondue, maar welke smaakHelemaal terug van weggeweest, de kaasfondue. Er zijn heel veel variatie´s op de traditionele Zwitserse of ook wel de kl…
Kaasfondue, klassiek of net even andersDe lange winteravonden nodigen uit tot gezellig eten. Kaasfondue is dan ook een van de mogelijkheden, een complete maalt…
Kaasfondue boodschappenlijst, zomers en winters gerechtKaasfondue boodschappenlijst, zomers en winters gerechtKaasfondue is erg populair, zowel 's zomers alsook in de winter. Voor de gast-man/-vrouw is het makkelijk ruim op tijd v…
Kaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue is een typisch Zwitsers product, dat minder bekend is dan fondue met vlees. Het wordt vaak gegeten met stokbr…

Cake pops: mogelijke beginnersfoutenCake pops: mogelijke beginnersfoutenNiets is leuker dan een hele namiddag in de keuken staan om cake pops te versieren. Maar soms durft het wel eens fout te…
De MaillardreactieWaarom wordt een biefstuk bruin als je hem bakt, krijgt het een andere kleur, geur en smaak? Hoe dat komt: de Maillardre…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.