Zelf pasta maken

Zelf pasta maken Een pastagerecht met gekookte droge pasta kennen we nu allemaal wel, echt leuk is het om zelf pasta te maken. De smaak van verse pasta zal altijd die van de gedroogde variant blijven overtreffen. Als je voor het eerst zelf pasta maakt kan dit even een werk zijn, maar naarmate je meer ervaring krijgt zal het vanzelf makkelijker en sneller gaan.

Het deeg maken

Pastadeeg bevat meestal alleen eieren, bloem, olijfolie en eventueel zout. Er is speciaal meel voor pasta op de markt.

Benodigdheden voor 4 personen:
  • 400 gram bloem
  • 4 eieren
  • olijfolie

Wil je voor meer of minder dan 4 personen pasta maken, dan reken je gewoon 100 gram bloem en 1 ei per persoon meer of minder.

  1. Zorg dat je een groot werkblad hebt of maak de pasta anders in een grote kom. Strooi de bloem in een cirkel op het werkblad. Zorg dat de cirkel een beetje een dikke rand heeft.
  2. Doe nu de eieren en olijfolie in het kuiltje wat in het midden van de bloem is ontstaan.
  3. Meng geleidelijk het ei met de bloem. Begin in het midden en werk naar buiten toe.
  4. Kneed het deeg ongeveer 8 minuten totdat het een gladde soepele massa is. Blijft het te plakkerig dan kun je nog wat bloem toevoegen.
  5. Laat het deeg 20 minuten rusten onder een theedoek, zodat het niet uitdroogt.

Het deeg uitrollen en snijden

Als je een pastamachine hebt kun je hiermee de pasta uitrollen, maar het gaat ook prima met de hand (al kost dit wel meer tijd).

Deeg uitrollen en snijden met de pastamachine

  1. Bevestig de pastamachine aan het aanrecht en zet hem op de wijdste stand.
  2. Verdeel het pastadeeg in een aantal kleinere porties. De porties waar je nog niet mee aan de slag gaat bewaar je weer onder een theedoek. Maak de portie die je gaat gebruiken een beetje plat met een deegroller.
  3. Nu haal je de lap deeg door de pastamachine terwijl je aan de hendel draait. Doe dit een aantal keer en sla het telkens weer even dubbel en draai het af en toe een kwartslag, totdat je deeg soepel en elastisch is.
  4. Nu zet je de pastamachine op een minder wijde stand en haal je de pasta er weer doorheen. Zo werk je naar een steeds smallere stand toe.
  5. Voor lasagnevellen of gevulde pasta zul je de pasta nu met de hand moeten snijden, maar voor bijvoorbeeld tagliatelle zitten er rollers bij de pastamachine die de pasta in reepjes snijden.
  6. Nu herhaal je alle bovenstaande stappen voor de rest van de porties deeg.

Deeg uitrollen en snijden met de hand

  1. Verdeel het deeg in een aantal porties. De porties waar je nog niet mee aan de slag gaat bewaar je weer onder een theedoek.
  2. Bestrooi je werkvlak met bloem.
  3. Rol nu het deeg vanuit het midden naar buiten toe (van je af). Als je het deeg tot een grotere lap hebt uitgerold sla je hem weer dubbel en rol je weer verder. Herhaal dit proces een aantal keer.
  4. Als je deeg soepel en elastisch is begin je het deeg platter uit te rollen. Maak het zo plat als je zelf wilt, maar bedenk dat de pasta nog wat zwelt als je deze gaat koken.
  5. Met een scherp mes, of eventueel een deegradertje, kun je nu de pasta snijden die je wilt. Tagliatelle is meestal ongeveer 0,8 cm tot 1 cm breed, fettuccine 0,5 cm en pappardelle 2 cm.

Koken van verse pasta

Verse pasta is erg snel gekookt, meestal duurt het maar een minuut. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met pasta maken, kan je pasta soms nog een beetje dik zijn. Dikkere pasta moet natuurlijk ook langer koken. Let er ook op dat verse pasta sneller aan elkaar gaat plakken, dus voeg wat olijfolie toe aan het water. Gevulde pasta moet langer koken dan niet gevulde pasta. De kooktijd is erg afhankelijk van de grote, maar het is meestal goed om de pasta nog 1 minuut nadat hij is gaan drijven in de pan te laten zitten. Het duurt meestal 4 tot 8 minuten voordat dit gebeurd.

Pastavulling

Een aantal bekende en minder bekende vullingen waarmee je je ravioli of tortellini kunt vullen:
  • Ricotta gemengd met geraspte Parmezaanse kaas, fijngehakte verse peterselie en nootmuskaat.
  • Gebakken gemende paddenstoelen, in stukjes gehakt, gemengd met geraspte Parmezaans kaas, fijngehakte verse basilicum, een beetje olijfolie en een geperst teentje knoflook.
  • Gekookte en geschilde aardappelen gemengd met gehakte verse mint, een geperst teentje knoflook, een beetje nootmuskaat en pecorino.
  • Gegaarde spinazie, waar je het vocht even hebt uitgedrukt, gemengd met ricotta en peper voor wat meer pit.
  • Monchou gemengd met geraspte Parmezaanse kaas en walnoten in kleine stukje.

Je hebt speciale ravioli vormpjes, maar je kunt ze ook zelf snijden. Snij een grote rechthoekige lap deeg door midden. Leg op de ene lap telkens een beetje vulling op even grote afstand van elkaar. Leg nu de ander lap deeg er boven op en snij er vierkantjes uit.

Verse pasta met vulling kun je korter bewaren dan pasta zonder vulling. Hoe lang precies hangt van de vulling af.

Gekleurde pasta maken

Als je wat meer ervaren bent in pasta maken, kun je ook gekleurde pasta maken. Doordat de textuur van het pastadeeg verandert door de toevoegingen zul je minder goed kunnen zien of de het deeg goed is.
Groene pasta kun je maken door gekookte spinazie door het ei te mengen voordat je het deeg maakt. Druk wel het vocht uit de spinazie voor je het toevoegd en hak het in hele kleine stukjes of pureer het.
Pasta met groene spikkels kun je maken door fijngehakte verse kruiden aan de bloem toe te voegen zoals basilicum, peterselie en oregano.
Rode pasta krijg je door een blikje tomatenpuree door het ei te mengen voordat je het pastadeeg maakt. Soms kun je dan beter een ei minder gebruiken of merk je dat je bloem moet toevoegen omdat het deeg anders te plakkerig blijft.
Gele pasta kun je maken door saffraanpoeder door de bloem te mengen.
Zwarte pasta maak je door inkt van een inktvis door de eieren te mengen.
© 2012 - 2024 Decibel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pasta-soorten, gedroogde en verse pastaPasta-soorten, gedroogde en verse pastaEr bestaan naar het schijnt meer dan 700 verschillende pastasoorten. Veel pastasoorten hebben meerdere namen, en worden…
Pasta het lekkerste gerecht ter wereldPasta het lekkerste gerecht ter wereldUit onderzoek van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam is gebleken dat pasta weredwijd gezien het lekkerste gerecht is. Vle…
Zelf verse pasta makenZelf verse pasta makenIedereen kan pasta koken, maar niet iedereen kan pasta maken. Verse pasta is vele malen lekkerder dan gedroogde pasta. H…
Pasta anders receptenPasta anders receptenSpaghetti, macaroni, tagliatelle zijn heerlijk, maar meestal houdt men zich aan één of twee verschillende recepten. Soms…

Grill en BarbecueBarbecueën is niet alleen fascinerend omdat het buiten gebeurt, het bewijst ook hoe u de heerlijkste smaken tot hun rech…
Overheerlijke pannenkoekenOverheerlijke pannenkoekenIedereen kent de zoete pannenkoek met stroop of met poedersuiker. Maar wat dacht je van iets heel anders, zoals een pann…
Decibel (6 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.